Militarisering av Skandinavia bekymrer

7

Av Ivar Austbø.

Skandinavia har vært en fredelig region i en urolig verden. Ukloke vedtak fra våre ledere er i ferd med å endre dette på en måte som ikke minst vekker bekymring i Russland.

Nettstedet Strategic Culture publiserte 31. juli 2017 en analyse av utviklingen i de skandinaviske landene, som gir et litt annet inntrykk av hvordan «fredsnasjonen» Norge kan oppfattes enn hva vi er vant med.

De trekker frem Ørland flybase, utvidet til Norges største, som skal bli landingssted for de 56 nye amerikanskproduserte F-35-flyene. Disse flyene er ikke først og fremst defensive våpen, og kan ifølge Strategic Culture potensielt brukes til blant annet atomvåpentokt på russisk territorium.

USA har tyngre våpen lagret i fjellhaller i Trøndelag

Artikkelforfatteren Alex Gorka hevder at å gi opplæring til norske piloter som skal fly F-35 vil være brudd med ikke-spredningsavtalen fra 1968.

Gorka nevner også Værnesbasen, som er vertskap for 330 amerikanske marinesoldater. I mai arrangerte basen den toårige NATO-militærøvelsen «Arctic Challenge Exercise 2017», der det var med 100 fly fra 12 nasjoner. Dette var første gang et amerikansk strategisk bombefly (B-52H) deltok i treningsarrangementet.

I juni 2017 kunngjorde Norges regjering at de vil forlenge nærværet av amerikanske marinesoldater med et år. Strategic Culture skriver at dette bryter med den tradisjonelle norske politikken med å ikke plassere utenlandske militærbaser i landet i fredstid.

Samme måned ble USA, Storbritannia og Norge enige om å opprette en trilateral koalisjon bygget rundt P-8 maritime fly som inkluderer felles operasjoner i Nord-Atlanteren nær den russiske nordflåtens baser.

Også Sverige og Finland har trappet opp støtten til USAs militærpolitikk og i Sverige er USA i ferd med å fly og skipe inn tyngre våpen som skal inngå i den store militærøvelsen Aurora 17, som er noe helt nytt i Sveriges historie.

Norge skal bidra til NATOs system for ballistisk rakettforsvar (BMD) ved å integrere sin Globus II / III-radar på Vardøya, som ligger nær den russiske grensen, bare noen få kilometer fra basen for strategiske ubåter og 5 Aegis-utstyrte Fridtjof Nansen-klasse fregatter. Radarkonstruksjonen er i gang. Vardøya-radaren kan skille ekte stridshoder fra dummies. En annen radar på Svalbard (Arktis) kan også brukes av det amerikanske militæret for rakettforsvar.

Dette har journalisten og forfatteren Bård Wormdal skrevet om i stor detalj i sine bøker og her på steigan.no.

Samtidig med denne utviklingen, så er det vedtatt strengere sanksjoner fra USA mot Russland. Norge er ikke ubetinget enige med det nye sanksjonsvedtaket, men er tilhenger av sanksjoner. Christian Tybring-Gjedde gikk nylig mot egen regjering i denne saken, og tok til orde for å oppheve sanksjonene.  

Han mente at Norge må være helt tydelig overfor russerne på at våre interesser i dette tilfellet ikke samsvarer med de amerikanske.

Utspillet fikk VG til å reagere, og de refser Frp-politikeren på lederplass.

VGs lederskribent sammenlikner sanksjonene mot atomvåpenmakten Russland med barneoppdragelse, og maner til «fasthet».

«Alle som har oppdratt barn vet at det er vanskelig å stå imot protester. Men at å være ettergivende bare gir kortvarig glede. For kravene har en tendens til å dukke opp med fornyet kraft. Internasjonale straffesanksjoner er i en annen liga. Men for at virkemidlene skal ha betydning, må det også på dette nivået utvises fasthet.»

Norges militærpolitikk kombinert med sanksjoner overfor Russland vil neppe oppfattes som en invitasjon til et bedre naboforhold av russerne. Mange frykter nok som journalisten Michael Tracey, at vi nå er på vei inn i en ny kald krig.

Andre igjen, som John Pilger, advarer mot at den konfronterende linjen overfor Russland ikke bare kan lede til en kald krig, men også militær konfrontasjon, hvilket i praksis antakelig vil bety atomvåpen.

 

 

 

 

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

 1. Jeg tror vi bør anta det verste, nemlig at Norge nå blir et base område for USA når det gjelder bla atomangrep mot Russland og at Norge skal ha rakettskjold for primært å beskytte USA og Vest-Europa mot atomraketter fra Russland. Om ikke annet for å bruke Norge som et politisk pressmiddel mot Russland, i verste fall for å bruke Norge som brohode i en reell atomkrig som neo-con i USA nå planlegger (de tror det er mulig å kunne vinne en begrenset atomkrig, hvor USA går fri mens Europa ligger i ruiner). I havet utenfor Norge befinner det seg atomubåter (fra USA og Russland), dette er også en del av base strukturen. Resultatet er at Norge kan bli gjort om til en atomslagmark. På radion meldes det nå om at jod-piller skal distribueres ut i hele Norge i tilfelle radioaktiv stråling, en strålingsfare som myndighetene nå anser for å ha økt.

  Man skulle tro at forsvarets oppgave er å forsvare og beskytte Norge, og at oppgaven ikke skal være å tilintetgjøre Norge for at USA skal vinne en krig mot Russland. Husk hva Kissinger sa: USA har ingen venner, USA har bare interesser. På tide at man innser dette før det er for sent. Kamp mot rakettskjold kan feks være en mottiltak, her kan vi lære av Syd-korea.

 2. Jeg skrev et par artikler for en stund siden som jeg mistenker Gorka har hentet inspirasjon fra. (De er skrevet for det engelsktalende markedet, siden de fleste i Norge nok vet om dette allerede). De omhandler en del av de samme temaene; Ørland, det norske bidraget til atomkrig, Arctic Challenge, Aurora osv.

  https://midtifleisen.wordpress.com/category/in-english/

  Det gjelder å se på hva militæret faktisk gjør, hensikten som ligger bak er ikke alltid hva de sier offentlig.

 3. NRK offentliggjør i dag planer om å dele ut jodtabletter til hele befolkningen. Det skal fungere som motgift ved eventuell eksponering for radioaktivitet grunnet «atomulykker»

  Den offisielle begrunnelsen er øket risiko pga. gamle kraftverk og ubåtferdsel langs kysten. At det sannsynligvis har sin viktigste årsak i endringene av vår basepolitikk og de forhold som beskrives i Austbøs artikkel blir selvsagt ikke nevnt av fake news-organene

 4. Den USA-ledede sanksjonspolitikk skal gjelde Russland,Iran og Nord-Korea.
  Overfor Nord-Korea er det egentlig Kina som styrer.
  Overfor Russland er det ikke bare F.r.P.s T.G som protesterer.Også lederen hos de tyske liberalere-FDP-mener Krim forblir Russisk.Og at det må få konsekvenser.Noe han for kjeft for i MSM.Men hva som skjer om partiet blir aktuelt som regjeringspartner gjennstår å se.Forøvrig mener SPDs kanslerkandidat an NATOs 2 % mål ikke skal påtvinges Tyskland.
  Og Frankrike skal bygge bilfabrikker i Iran(Renaults billigmodell-neppe en el-bil.)

  Den interimperialistiske handelskrig pågår altså for åpen scene.

  Det er bare det liberale diktatur i MSMs redaksjoner som hardnakket står på sanksjonslinja.Sammen med et nærmest samstemt norsk politisk miljø.Det er det offisielle USA/NATO -Norge som eier presse og partier.

  Og det viktigste for de som norsk venstreside vil være -er å snakke om håp -om fred,lavere forbruk og flere el-biler.

 5. I følge logikken til Gorka burde det norske forsvaret heller ikke lære å kjøre bil, siden et 4WD-kjøretøy i teorien kan brukes til å frakte A-våpen. Det er forøvrig også feil å omtale F-35 kampflyene som «stealth», de har lavere refleksjon en forrige generasjon, men er fortsatt synlige på bakkeradar.

  Det gir egentlig liten mening å tro at Russland først nå, etter at Norge har vært med i Nato i over 60 år, skulle begynne å irritere seg over det. Vi har hatt årlige NATO-øvelser siden 50-tallet, var base for U-2 spionflyene, hadde/har lyttestasjoner i Finnmark, og en rekke spionskip aktive i arktiske farvann. Så skulle plutselig Kreml begynne å bekymre seg over 300 US marines på vintertrening i Trøndelag?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.