Libanon i stor-offensiv mot IS

0

Den Islamske Statens (IS) to år lange okkupasjon i den syrisk-libanesiske grensen ser ut til å få en rask avslutning, da deres styrker er nå redusert til et lite område mellom de to landene.

Den libanesiske hæren (LAF) har siden 19. august utført et lenge planlagt offensiv for å utrydde IS fra det nord-østlige grenseområdet mot Syria. Operation Dawn of the Jurds skal ta tilbake områdene rundt Ras Balbeck og Al Qaa i Bekaadalen, som IS har holdt siden 2014, og tvinge terrorgruppen ut av landet.

LAF meldte om at det var 600 IS-terrorister før operasjonen ble iverksatt, velutstyrt med anti-tank og anti-fly-våpen, i et område som rommet rundt 300 km2. 1/3 av området ble gjenerobret første dag, med et titalls drepte terrorister. Hæren feiret gjenerobringen med en hilsen til Barcelona, da de publiserte et bilde med libanesisk og spansk flagg på en av de gjenerobrede fjelltoppene. Til nå har fire libanesiske soldater måtte bøte med livet i kampene.

IS bruker levende skjold

I mellomtiden har den syriske hær og luftvåpen, i samarbeid med den libanesiske sjia-militsen Hezbollah, angrepet IS-enklaven på den syriske siden av grensen. Der har offensiven også lyktes, og det meldes om at flere IS-krigere har overgitt seg til Hezbollah.

Dette har satt de gjenværende IS-krigerene på libanesisk side i skvis. Den libanesiske hærens overvåkninger har avslørt at IS bruker sivile som levende skjold i landsbyen Wadi Martabaya etter befaling av IS emiren Abu Soos. Dette bremser LAFs eliminering av IS i området, og har gjort at de flere ganger er måttet endre posisjon og taktikk, i følge LBC.

Ønsker å flykte til Deir Ezzor – Uviss skjebne for kidnappede soldater

Med intet sted å flykte, har IS bedt libanesiske myndigheter om å la de gjenværende terroristene flykte til Deir Ezzor i Syria. Forlaget har derimot ikke falt i god jord – hverken hos libanesiske myndigheter, eller Hezbollah som sitter med nøkkelen inn til Syria, ifølge Al Masdar News.

Et titalls libanesiske soldater og politimenn ble kidnapped som et resultat av kampen om Arsal i 2014. I en tv-sendt tale på torsdag 24 august sa Hezbollahs generalsekretær Hassan Nasrallah, at den syriske militærkommandoen og Hezbollah vil nekte en slik avtale, inntil IS gir informasjon angående skjebnen til de kidnappede libanesiske soldatene.

I juli hadde Hezbollah en egen operasjon rundt Arsal, like sør for dagens stridsområde. Der hadde den syriske grenen av Al Qaida, Al Nusra (rebrandet til Hayat Tahrir al-Sham) hatt fotfeste i og rundt en flyktningeleier som rommet flere tusen syrere. I samarbeid med syriske myndigheter ble 3000 terrorister og med familier busset til Idlib og Deir Ezzor i Syria.
Området er nå under kontroll av den libanesiske hæren.

Kraftige kamper i palestinsk leir

I den palestinske flyktningeleieren Ain el Helweh i Libanons tredje største by Saida har det vært harde kamper mellom ettersøkte militanter i den IS-sympatiserende Bilal Badr gruppen og palestinske autonome sikkerhetsstyrker i Joint Palestinian Force.

Konflikten startet med skuddveksling fra Arqoub-gruppen mot JPF torsdag 17. august, men utviklet seg til harde kamper med RPG-angrep, bazooka og snikskytting, noe som resulterte i blant annet drapet på Obeida, sønn av Bilal Abu Arqoub, og åtte sårede.

Kampene blusset opp i sammenheng med Hezbollah og Al Nusras deporteringsavtale med militante islamister til Nord-Syria. Observatører mener en liknende avtale i Saida kan løse problemet med islamister som har søkt tilflukt i Ain el Helweh, melder Aawsat.com.

Ain el Helweh er Libanons største flyktningeleir, og huser 61 000 palestinere og 6000 syrere. Hverken den libanesiske hæren eller sikkerhetsstyrker intervenerer i området, som styres av diverse palestinske grupperinger.

Israel i Libanon

LAF meldte om Israelske droner i flere områder i Libanon fredag 25. august. Dronene ble sendt over til libanesisk luftfrom over den israelske grensen i Sør-Libanon, og fløy over blant andre Baabda i Beirut og Hermel nord-øst i Bekaadalen før de returnerte.
Samme dag ble det meldt om flere inntrengende israelske skip i libanesisk farvann.

Libanesiske myndigheter er vandt til at israelske droner og jagere invaderer libanesisk luftrom, men for å ikke invitere til en unødvendig krig, så registrerer de det og lar det passere. Situasjonen følges i koordinering med UNIFIL.

Dette skjer samme dag som USAs FN-ambassadør Haley sier at UNIFILs kommandør i Libanon viser «embarrassing lack of understanding about Hezbollah`s weapons activities in Lebanon».

 

Av Fredrik Schjefstad

Forrige artikkelDen moderne slavetrafikken
Neste artikkelVenstresidas illusjoner i klima- og energipolitikken