Brukte diplomatfly for å sende våpen til terrorister

3

En bulgarsk journalist har avdekket bevis for at USA og dets allierte, spesielt Saudi-Arabi og De foente arabiske emirater, har brukt Aserbajdsjans Silk Way Airlines for å frakte hele flylaster med våpen til jihadister i Syria, våpen som endte i hendene til al-Qaidas Nusrafront.

Omkring 350 forskjellige flygninger, alle merket «diplomatiske» flyreiser for å unngå å bli undersøkt etter våpen, ble sendt inn i området, vanligvis med våpen kjøpt i Øst-Europa, for å skjule landet som faktisk sendte dem.

Dette var en de mekanisme som CIA brukte for å væpne syriske opprørere, og de oppfordret både Saudiene og Emiratene til å bruke det samme trikset. Eksakte tall på våpen sendt er ikke helt klare, men USA sendte sjøl våpen for rundt $ 1 milliard.

Jason Ditz skriver om dette på Anti-war.

Silk Road Airlines also apparently favored this scheme themselves, having “offered diplomatic flights to private companies and arms manufacturers from the US, Balkans, and Israel, as well as to the militaries of Saudi Arabia, UAE, and US Special Operations Command (USSOCOM), and the military forces of Germany and Denmark in Afghanistan and of Sweden in Iraq.”

Azerbaijan’s government was apparently well aware of this, and their foreign ministry was sending orders to their embassies across the region to ensure that the planes were given diplomatic clearance to fly “dangerous” materials through foreign airspace without a permit.

En annen undersøkelse, som et utført av Inside Syria Media Center (ISMC) viser en annen variant av denne våpenstøtten til jihadistene. ISMC skriver:

The suppliers list starts with U.S. companies Chemring and its affiliate Chemring Ordinance which previous year signed a contract with the American government and received $47 million in accordance with the Non-Standard Equipment and Weapons Procurement Program. Orbital ATK, another U.S. company was granted $50 million within the program.
The Bulgarian newspaper Trud which initiated a journalistic investigation sent an official request to both companies to clarify what the received money was spent on. Chemring responded some ammunition for the U.S. and its allies’ armies was purchased from Vazovski Mashinostroitelni Zavodi (VMZ-Sopot). It included 122mm rockets for the Grad MLRS, 73mm anti-tank shells and 40mm ammo for rocket launchers. The other company, Orbital ATK, simply ignored the request.

Alle metoder er brukt for å fyre opp under krigen i Syria for å støtte jihadistene og ødelegge Syria. Misbruk av diplomatiske posisjoner er tydeligvis en av dem, og ikke på langt nær den mest ekstreme.

 

 

KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

  1. Silk Road eller Silk Way Airlines? Du bruker begge betegnelsene. Silk Road gir enda styggere assosiasjoner enn Silk Way.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.