Brukte diplomatfly for å sende våpen til terrorister

0

En bulgarsk journalist har avdekket bevis for at USA og dets allierte, spesielt Saudi-Arabi og De foente arabiske emirater, har brukt Aserbajdsjans Silk Way Airlines for å frakte hele flylaster med våpen til jihadister i Syria, våpen som endte i hendene til al-Qaidas Nusrafront.

Omkring 350 forskjellige flygninger, alle merket «diplomatiske» flyreiser for å unngå å bli undersøkt etter våpen, ble sendt inn i området, vanligvis med våpen kjøpt i Øst-Europa, for å skjule landet som faktisk sendte dem.

Dette var en de mekanisme som CIA brukte for å væpne syriske opprørere, og de oppfordret både Saudiene og Emiratene til å bruke det samme trikset. Eksakte tall på våpen sendt er ikke helt klare, men USA sendte sjøl våpen for rundt $ 1 milliard.

Jason Ditz skriver om dette på Anti-war.

Silk Road Airlines also apparently favored this scheme themselves, having “offered diplomatic flights to private companies and arms manufacturers from the US, Balkans, and Israel, as well as to the militaries of Saudi Arabia, UAE, and US Special Operations Command (USSOCOM), and the military forces of Germany and Denmark in Afghanistan and of Sweden in Iraq.”

Azerbaijan’s government was apparently well aware of this, and their foreign ministry was sending orders to their embassies across the region to ensure that the planes were given diplomatic clearance to fly “dangerous” materials through foreign airspace without a permit.

En annen undersøkelse, som et utført av Inside Syria Media Center (ISMC) viser en annen variant av denne våpenstøtten til jihadistene. ISMC skriver:

The suppliers list starts with U.S. companies Chemring and its affiliate Chemring Ordinance which previous year signed a contract with the American government and received $47 million in accordance with the Non-Standard Equipment and Weapons Procurement Program. Orbital ATK, another U.S. company was granted $50 million within the program.
The Bulgarian newspaper Trud which initiated a journalistic investigation sent an official request to both companies to clarify what the received money was spent on. Chemring responded some ammunition for the U.S. and its allies’ armies was purchased from Vazovski Mashinostroitelni Zavodi (VMZ-Sopot). It included 122mm rockets for the Grad MLRS, 73mm anti-tank shells and 40mm ammo for rocket launchers. The other company, Orbital ATK, simply ignored the request.

Alle metoder er brukt for å fyre opp under krigen i Syria for å støtte jihadistene og ødelegge Syria. Misbruk av diplomatiske posisjoner er tydeligvis en av dem, og ikke på langt nær den mest ekstreme.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelUSAs tidligere ambassadør: – Assad har vunnet krigen
Neste artikkelFartshump i privatiseringen av Autobahn
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).