– USA bygger en tredje flyplass i Rojava

0

En informert kilde i Syrian Democratic Forces (SDF), som er alliert med USA, sier at USA har begynt å bygge en tredje militærflyplass i syrisk Kurdistan (Rojava). Dette skriver Basnews, som er en kurdisk nettavis med base i Irak.

«Amerikanske eksperter og teknikere har begynt arbeidet med å opprette en ny militær flyplass mellom landsbyene Tel Tamra og Tel Baidar (40 km vest for Hasaka) for å bli en tredje flyplass etter flyplassene i Kobane og Rumaila,» sier kilden, som ønsker å være anonym.

Kilden føyer til at denne flyplasen vil bli brukt til militære formål og til logistikk, og at den vil inkludere en militærbase, lik flyplassene i Kobane og Rumaila. Kilden bekrefter også overfor Basnews at USA-koalisjonen tar sikte på å bruke disse militærbasene til å skape et samlet område under sin kontroll, styrt av SDF, øst for Eufrat.

Denne meldinga bekrefter at USA allerede har begynt å dele opp Syria etter sitt eget forgodtbefinnende, at «krigen mot IS» brukes som påskudd og at de kurdiske styrkene fungerer som et redskap for å gjennomføre disse planene.

BasNews meldte også om flybasene i Kobane og Rumaila i 2016, da ble det benektet av USAs CENTCOM, men det er liten tvil om at meldingene var riktige.

Det er publisert satellittbilder av Kobanebasen, og den har siden den ble opprettet blitt en viktig base for USAs operasjoner i Syria, noe også USAs offisielle Voice of America har erkjent.

Sharmine Narwani skrev i The American Conservative at USA bruker kurderne til å skape en bufferstat i det nordlige Syria.

Yet the U.S. is storming ahead with Project Buffer State, erecting military bases left, right, and center, in violation of Syria’s sovereignty and international law. Various news reports claim the Pentagon and its 1,000 or so troops in Syria have established up to six bases in the north of the country—in the Rmelan region near the Iraqi border, in Qamishli (Hasakah), Kobane (Aleppo), and now in Tabqa, several dozen kilometers west of the ISIS capital of Raqqa.

Men kurderne, som alltid har blitt sviktet, risikerer å våkne opp og se at de igjen er blitt brukt som redskaper av en stormakt. USA har ikke styrker nok i Syria til å sikre seg kontroll, og er det noe som kan forene irakere, syrere, tyrkere og iranere, så er det faren for å få en USA-støttet kurdisk stat som nabo.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDrivkreftene bak hestekjøttskandalen i Europa
Neste artikkelGrønn privatbilisme
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).