– USA bygger en tredje flyplass i Rojava

9

En informert kilde i Syrian Democratic Forces (SDF), som er alliert med USA, sier at USA har begynt å bygge en tredje militærflyplass i syrisk Kurdistan (Rojava). Dette skriver Basnews, som er en kurdisk nettavis med base i Irak.

«Amerikanske eksperter og teknikere har begynt arbeidet med å opprette en ny militær flyplass mellom landsbyene Tel Tamra og Tel Baidar (40 km vest for Hasaka) for å bli en tredje flyplass etter flyplassene i Kobane og Rumaila,» sier kilden, som ønsker å være anonym.

Kilden føyer til at denne flyplasen vil bli brukt til militære formål og til logistikk, og at den vil inkludere en militærbase, lik flyplassene i Kobane og Rumaila. Kilden bekrefter også overfor Basnews at USA-koalisjonen tar sikte på å bruke disse militærbasene til å skape et samlet område under sin kontroll, styrt av SDF, øst for Eufrat.

Denne meldinga bekrefter at USA allerede har begynt å dele opp Syria etter sitt eget forgodtbefinnende, at «krigen mot IS» brukes som påskudd og at de kurdiske styrkene fungerer som et redskap for å gjennomføre disse planene.

BasNews meldte også om flybasene i Kobane og Rumaila i 2016, da ble det benektet av USAs CENTCOM, men det er liten tvil om at meldingene var riktige.

Det er publisert satellittbilder av Kobanebasen, og den har siden den ble opprettet blitt en viktig base for USAs operasjoner i Syria, noe også USAs offisielle Voice of America har erkjent.

Sharmine Narwani skrev i The American Conservative at USA bruker kurderne til å skape en bufferstat i det nordlige Syria.

Yet the U.S. is storming ahead with Project Buffer State, erecting military bases left, right, and center, in violation of Syria’s sovereignty and international law. Various news reports claim the Pentagon and its 1,000 or so troops in Syria have established up to six bases in the north of the country—in the Rmelan region near the Iraqi border, in Qamishli (Hasakah), Kobane (Aleppo), and now in Tabqa, several dozen kilometers west of the ISIS capital of Raqqa.

Men kurderne, som alltid har blitt sviktet, risikerer å våkne opp og se at de igjen er blitt brukt som redskaper av en stormakt. USA har ikke styrker nok i Syria til å sikre seg kontroll, og er det noe som kan forene irakere, syrere, tyrkere og iranere, så er det faren for å få en USA-støttet kurdisk stat som nabo.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. «Men ein ting er sikkert: Rojava-modellen skaper samhald og gir den tverrkulturelle befolkninga så mykje makt og sjølvtillit at fleire enn president Assad blir skremt. President Erdoğan i Tyrkia, kong Salman i Saudi-Arabia og Tamim, den 37 år gamle emiren i Qatar, ser det nye Rojava som eit trugsmål. Presteregimet i Iran, president Trump i USA og mange andre statsleiarar ser det på same måten.» – Erling Folkvord
  Du verden!
  https://steigan.no/2017/07/08/revolusjonen-i-rojava/
  http://marxisme.no/forlaget/products-page/aktuelt/e-bok-erling-folkvord-rojava/

 2. USA er med på et skittent spill her. Og deres operasjoner strider mot folkeretten. De tar seg til rette på en selvstendig nasjons territorium. Samtidig har jeg sympati for kurdernes sak. Assad bør alliere seg med dem, og gi dem de konsesjonene som er nødvendige. Kurderne må aldri stole på USA. Sistnevnte dolker dem i ryggen straks de ikke har bruk for dem lenger.

  • Jeg er har lest at 85 % av kurderne er sunni-muslimer og derfor tror jeg ikke de vil alliere seg med Assad.
   USA-Saudi Arabia-Israel , er en mere naturlig samarbeidsallianse .
   USA og Israel har interesse av å destabelisere området for å gjennomføre sitt prosjekt.
   Saudi Arabia er ute etter å knekke alliansen mellom Syria og Iran.

   Kan tenke meg at kurderne også er interessert i en storkonflikt , for deretter som en del av den seirende siden kan komme med krav om et land….. Dette har vi jo sett tidligere i historien !

 3. Hvis USA går til angrep på NATO-landet Tyrkia pga kurderne, så har man vel en skandale på gang i NATO. Og mon tro hvem som egentlig stod bak kuppforsøket mot Erdogan for et år siden? Lite tillitsvekkende å skulle være medlem av en forsvarsallianse hvor det ledende landet i alliansen går til krig (eller kupp) mot et av de andre medlemmene. Dette vil være drivstoff for bevegelsene: Nei til NATO, Stopp NATO og Norge ut av NATO mfl.
  (Og hvilken politikk har så egenlig Trump, kanskje han ønsker at NATO nettopp skal gå i oppløsning?)

  Syria kan komme til å bli splittet opp i to eller tre deler. Får USA bestemme vet man at resultatet blir et evigvarende kaos slik som i Afghanistan, Irak og Libya, det kan man nesten garantere. Og på toppen av dette kanskje også krig med Tyrkia (eller krig mellom Tyrkia og kurderne hvor USA støtter kurderne i deres krigføring bla pga fremtidig krig mot Iran). Og hvilken nytte har så USA egentlig av alt dette? USA har vel derimot minimale problemer med et Syria og Irak som er i kaos mens Europa oversvømmes av flyktninger.

  Det blir spennende å se hva som skjer helt syd i Syria fremover. Klarer USA å stoppe landveis forbindelsen mellom Iran og Syria som går helt syd i Syria? Og klarer USA å legge forholdene til rette for en gassrørledning fra Qatar via Syria frem til EU gjennom de samme områdene syd i Syria? Det er vel omtrent her de norske soldatene i Syria befinner seg. Legges det en rørledning fra det gassrike Qatar til EU kan man forvente veldig lave gasspriser i EU. Hvilket kan utkonkurrere både russisk og norsk gass, noe som kan bli en økonomisk katastrofe både for Russland og Norge. Men hva gjør man ikke for å tekkes USA? (Nyttige idioter vil vel noen si).

 4. Kurderne vil få støtte fra Gud; de vil bli Herrens krigere, noe som også betyr at de er rettferdige, beskytter hellige og bekjemper djevelen og hans krigsmakt. Man gjør altså lurt i å støtte kurderne.

 5. Seks såkalte menneskerettsaktivister inkludert Amnesty internationals landdirektør Idil Eser er nå fengslet i Tyrlia mens de venter på rettsak. Hva er egentlig samrøra i denne organisasjonen? Jeg har tidligere lest om at Soros hadde interesser der.
  Det er ialle fall tidelig at Erdogan stiller seg imot USA-imperiet på alle fronter han bare kan. Vi burde også få ut disse NGOene. I stedetkritiserer vi land som har skjønt tegninga, som Ungarn, for eksempel.

 6. USA prøver vel å skaffe seg enda et «Israel» som brohode for sin aggresjon i Midt-Østen. Et brohode Israel antagelig ser på som en fremtidig inkludering i deres drøm om et større Israel.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.