USA bomber syriske styrker igjen der Norge deltar

0

USA har igjen bombet styrker fra den syriske arméen i den sørøstre delen av landet. De angrep en styrke fra regjeringsgæren som var på vei mot grenseovergangen al-Ranf. Det er almasdarnews som melder dette.

Det er i dette området norske styrker fra Telemarkbataljonen deltar. Norge er altså direkte delaktig i den folkerettsstridig krigen mot Syria. Det at syriske styrker prøver å få kontroll over grenseovergangen slår beina under forsvarsminister Eriksen Søreides argumentasjon om at Norge må være der i et «sjølforsvar av Irak».

Meldinga bekreftes av  Pentagon, som 6. juni 2017 sendte ut ei melding der det het at:

“The Coalition destroyed additional pro-regime forces that advanced inside the well-established de-conflication zone in southern Syria on June 6.”

USAs Central Command (CENTCOM) skriver at de syriske styrkene rykket inn i dette omårdet, altså syrisk territorium, «til tross for tidligere advarsler». Stort klarere går det ikke an å si at USA fører en krig fullstendig i strid med FN-pakten. Dette er syrisk territorium. Det er Syrias rett og plikt å forsvare sitt eget land og USAs koalisjon er der i strid med folkeretten. Når de så i tillegg tar seg den friheten å erklære deler av Syria som «no-go»-sone for Syrias egne styrker, så er det en frekkhet av betydelige dimensjoner.

CENTCOM sier at de ikke ønsker å angripe syriske styrker, men at USA-koalisjonen lenge har operert i dette området, og er klare til å «forsvare seg» hvis syriske eller prosyriske styrker nekter å forlate området.

«The Coalition does not seek to fight Syrian regime or pro-regime forces but remains ready to defend themselves if pro-regime forces refuse to vacate the de-confliction zone.»

USA ser det altså som sin rett å holde deler av Syria okkupert. Så langt for forsvarsministerens «sjølforsvar». Det er altså ikke lenger mulig for Ine Eriksen Søreide eller Erna Solberg å hevde at Norge ikke slåss mot Syria. Deres herre og mester har gjort det klinkende klart at det er nettopp det vi gjør. Dette burde få politiske følger her hjemme.

Forrige artikkel– Vi trenger ikke politikk basert på identitet, men solidaritet
Neste artikkel– Ny start mulig?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).