Syrias hær avskjærer IS og når grensa til Irak

37

Den syriske hæren sier i et kommuniké at den har lykkes med en lynmanøver å avskjære styrkene til Den islamske staten og etablere et støttepunkt ved grensa mot Irak ved al-Tanf. Meldinga blir også gjengitt av Qatars nyhetsbyrå al-Jazeera, og den blir indirekte bekreftet av USAs kommando i sør. Syrias hær har påført IS store tap i området, men også avskåret USA-alliansen styrker i Sør-Syria, der også de norske styrkene befinner seg.

Al Jazeeras Stefanie Dekker sier at dette betyr at Syria nå blokkerer koalisjonens muligheter til å rykke nordover.

USAs «koalisjon» uttrykker bekymring over de syriske styrkenes framgang og kaller det «fiendtlige handlinger fra pro-regime styrker». Altså: Et medlemsland i FN sikrer seg kontroll over eget territorium, og USA som står på Syrias jord i strid med FN-pakten, tillater seg å kalle dette en «fiendtlig handling». USA sier også at de vil ta de nødvendige tiltak for å «beskytte sine egne styrker». Det er vel det forsvarsminister Eriksen Søreide kaller «selvforsvar». Med disse spektakulære framgangene for den syriske armeen i kampen mot IS blir det også ytterligere absurd å hevde at Syria «mangler evne og vilje» til å bekjempe IS, som er det fikenbladet som er holdt opp som argument for den norske deltakelsen i den ulovlige intervensjonen.

Samtidig ser det ut til at IS-styrkene i irakiske Mosul går mot sitt endelige nederlag. IS kontrollerer nå bare gamlebyen, men taper nå så mye så raskt at deres befestninger i byen kan være utslettet i løpet av kort tid.

Det meldes også at jihadistene slåss seg i mellom både i Idlib i nord og i Daraa i sør. I Idlib er det al-Qaida som har angrepet og slått ned styrkene til FSA. I Daraa skal det ha vært trefninger mellom fraksjoner i FSA.

Den syriske hæren har også framgang mot IS mellom Palmyra og Deir Ezzor, men IS har svart med å sette inn alt de har av styrker og materiell i området i et desperat forsøk på å unngå et totalt nederlag på denne fronten.

Det er for tidlig å snakke om seier i Syrias krig mot jihadistene og deres utenlandske støttespillere, men situasjonen er totalt forandret til Syrias fordel på under et år. Men vent ikke at hovedstrømsmediene eller norske politikere jubler over terroristenes nederlag.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


37 KOMMENTARER

 1. Det er vel USA og Russland som bekjemper IS, og Syria stepper inn når det ikke er for farlig. Er det slik at Syria kommer med for å massakrere sivilbefolkningen straks IS er ute?

 2. Al Jazeera fornekter seg ikke. De er i alle fall konsekvente når de kaller krigen for «Syrian civil war».

 3. Terje Henriksen, det har blitt drept godt over 100 000 syriske regjeringssoldater i denne krigen. Du skulle hatt mer juling enn mat som skriver «Syria stepper inn når det ikke er for farlig».

 4. Dette representerer vel egentlig nederlag for 2 av IS sine hovedmål som dreier seg om følgende:
  -Fraktforbindelsen mellom Iran og Hizbollah og mellom Iran og Assad-regimet (IS sitt mål om å stoppe denne).
  -Gassrørledning fra Qatar til Europa gjennom Syria og Tyrkia (IS sitt mål om å muliggjøre denne).
  Det siste har vel Qatar for lengst innsett, nemlig at en slik gassrørledning ikke lenger er realistisk.

  Hva blir det neste? Å sette inn norske spesialsoldater i heltemodig kamp for å hjelpe IS/USA med å ta tilbake kontrollen over grenseområdet fra syriske (og evt russiske) styrke?

  • Norske soldater har ikke stått distansen ut i Afghanistan. Det er lite trolig at de vil gjøre det i Syria eller Irak heller, fordi det er ikke vår krig og vi har i bunn og grunn ikke noe vi skal forsvare. Forøvrig skal det bare en liten «feilbombing» til fra russiske eller syriske fly som treffer norske soldater før nordmennene er tilbake på norsk jord.

   • Det er ikke vanskelig å se at det vil bli pinlig for regjeringen dersom norske soldater blir bombet i hjel inne i Syria.

 5. Det inkluderer deres angrep på lett bevæpnede opprørere forsvarte seg selv og som likevel klarte å bite fra seg, og sivile som ikke var stridende.

 6. Et godt råd Terje , det er bedre å holde kjeft å la folk tro du et en idiot , enn å åpne den å fjerne enhver tvil.

 7. Og Trumps hær fortsetter å gi støtte til IS. Våpen, luftstøtte, etterretning, rasjoner, ammo, osv.

  Eller er det meningen at vi skal late som at USA slåss mot IS nå? Siden det her inne er opplest og vedtatt at Trump er «anti establishment»?

 8. Folk burde kanskje vært beskyttet mot seg selv i internettsammenheng, men når de nå allikevel heldigvis får lov å leve fritt som spik, spenna gærne og ingen kan hindre dem i å kaste seg på diskusjoner, får de nesten bare ta det som kommer i den virkelige verden.

  Så, for å oppklare en misforståelse og sikkert såre minst én her, men ved det kanskje hindre at flere kaster bort livet på å svare Terje Henriksen som om det var et i nærheten av rasjonelt sinn bak kommentarene hans: Det er ikke det. Her lukter det tung psykiatri og paranoid schizofreni lang vei. Dette er tvangspregede forestillinger, og trenger ikke kommenteres annet enn med humor. Nå er jeg dønn seriøs. Slutt å kaste vann på den mølla nå.

  Sorry Terje, intet vondt ment fra min side, og jeg vet du tror jeg er hjernevasket av en psykolog nå, men det er lite jeg kan gjøre med det. Men jeg tror også det preller glatt av på deg, så det går sikkert greit for alle parter, dette her.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.