Syrias hær avskjærer IS og når grensa til Irak

0

Den syriske hæren sier i et kommuniké at den har lykkes med en lynmanøver å avskjære styrkene til Den islamske staten og etablere et støttepunkt ved grensa mot Irak ved al-Tanf. Meldinga blir også gjengitt av Qatars nyhetsbyrå al-Jazeera, og den blir indirekte bekreftet av USAs kommando i sør. Syrias hær har påført IS store tap i området, men også avskåret USA-alliansen styrker i Sør-Syria, der også de norske styrkene befinner seg.

Al Jazeeras Stefanie Dekker sier at dette betyr at Syria nå blokkerer koalisjonens muligheter til å rykke nordover.

USAs «koalisjon» uttrykker bekymring over de syriske styrkenes framgang og kaller det «fiendtlige handlinger fra pro-regime styrker». Altså: Et medlemsland i FN sikrer seg kontroll over eget territorium, og USA som står på Syrias jord i strid med FN-pakten, tillater seg å kalle dette en «fiendtlig handling». USA sier også at de vil ta de nødvendige tiltak for å «beskytte sine egne styrker». Det er vel det forsvarsminister Eriksen Søreide kaller «selvforsvar». Med disse spektakulære framgangene for den syriske armeen i kampen mot IS blir det også ytterligere absurd å hevde at Syria «mangler evne og vilje» til å bekjempe IS, som er det fikenbladet som er holdt opp som argument for den norske deltakelsen i den ulovlige intervensjonen.

Samtidig ser det ut til at IS-styrkene i irakiske Mosul går mot sitt endelige nederlag. IS kontrollerer nå bare gamlebyen, men taper nå så mye så raskt at deres befestninger i byen kan være utslettet i løpet av kort tid.

Det meldes også at jihadistene slåss seg i mellom både i Idlib i nord og i Daraa i sør. I Idlib er det al-Qaida som har angrepet og slått ned styrkene til FSA. I Daraa skal det ha vært trefninger mellom fraksjoner i FSA.

Den syriske hæren har også framgang mot IS mellom Palmyra og Deir Ezzor, men IS har svart med å sette inn alt de har av styrker og materiell i området i et desperat forsøk på å unngå et totalt nederlag på denne fronten.

Det er for tidlig å snakke om seier i Syrias krig mot jihadistene og deres utenlandske støttespillere, men situasjonen er totalt forandret til Syrias fordel på under et år. Men vent ikke at hovedstrømsmediene eller norske politikere jubler over terroristenes nederlag.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.