Dårligste valgdeltakelse i Frankrike siden annen verdenskrig

7

Som ventet fikk bankenes kandidat, president Emmanuel Macron og hans støttespillere størst oppslutning i første runde av det franske parlamentsvalget. De fikk 31,9% og det vil gi presidenten den kontrollen over parlamentet som han ønsker. Men å snakke om det som et valgskred, slik enkelte medier gjør, er likevel en betydelig overdrivelse. Oppslutninga om valget er det dårligste under det som kalles den femte republikken, eller siden annen verdenskrig. Bare 48,6% av velgerne deltok. Det betyr at «valgskredet» bare omfattet 15% av dem som hadde rett til å stemme.

Det betyr igjen at det mest bemerkelsesverdige med dette parlamentsvalget er velgernes apati. Fra det voldsomme engasjementet omkring presidentvalget gikk man i løpet av en måned til fullstendig apati.

Det gjør igjen at Macrons mandat kan være overvurdert. Han vil ha full kontroll over parlamentet, men ikke den samme kontrollen over folket. Han vil kunne regjere som en «monark» som Libération skriver. Og han vil kunne drive gjennom sine arbeiderfiendtlige politikk i parlamentet. Men vil han herske over gata?

Ellers bekrefter valget at Sosialistpartiet er rasert som parti. Partiet, som hadde regjeringsmakta i forrige periode, kommer tilbake med under 30 mandater av 577 i det nye parlamentet. Front National fikk 14%, altså vesentlig mindre enn Marine Le Pen fikk som presidentkandidat, og på grunn av valgsystemet får partiet en ubetydelig gruppe i parlamentet. Jean-Luc Mélenchon og hans France Insoumise, er også nede på nivået fra sist vinter med 11%. Av de tradisjonelle partiene var det bare republikanerne som gjorde i nærheten av tidligere styrke med sine 22%. Macron vil altså ikke ha noen parlamentarisk opposisjon. Men han vil ikke eie folket.

Enda så overveldende den var, var Macrons seier mer et sjukdomstegn for den femte republikken enn et tillitsvotum til Macron og hans politikk.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


7 KOMMENTARER

  1. «Han vil kunne regjere som en «monark» som Libération skriver. Og han vil kunne drive gjennom sine arbeiderfiendtlige politikk i parlamentet.

    «Men vil han herske over gata?»

    Godt spørsmål.

    Kanskje vil han møte den økende sosiale uroen med mer «politistat»?

  2. Det som forundrer meg er at gruppen rundt Mélenchon ikke klarte å mobilisere bedre enn dette. Hvis det er to valgomganger til parlamentsvalget i Frankrike, så er det mulig for folk på venstresiden å kunne stemme mye mer taktisk i annen valgomgang (selv om de er sekteriske). Parlamentet i Frankrike har jo tross alt mye makt selv om presidenten også har stor makt. Og spesielt når den totale valgdeltakelse var såpass lav som dette kan en mobilisering på venstresiden gi ekstra gevinst. Man må også tenke fremover mot neste presidentvalg. Mye står på spill for befolkningen både i Frankrike og Europa fremover. Det ser ut som venstresiden svikter når det gjelder.

  3. Det kan i det minste føre noe godt med seg dersom han følgjer i fotspora til sitt forbilde, Charles de Gaulle, i utenrikspolitikken – med større uavhengigheit i forholdet til USA og EU enn det de to forgjengera hans, Sarkozy og Orlande, presterte!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.