Syria krigen opptrappes, nå åpen internasjonal militærkonflikt som lett kan utvikle seg til noe langt verre

0
Norske spesialsoldater står illegalt inne i Syria. Vi får ingen informasjon om hva de gjør. Men vi vet at USA-koalisjonen angriper syriske styrker. (Illustrasjonsfoto: Forsvaret)

Av Hanne Nabintu Herland.

USA er illegalt inne i Syria for å “kjempe mot ISIS”, men har nå fire ganger angrepet Syrian Arab Army hvis hovedfiende er det sterkt svekkede ISIS. Nå eskaleres den militære konflikten i det som nå ikke lenger kun er en regional konflikt, men en åpen internasjonal krig som lett kan utvikle seg til noe langt verre. En rekke nasjoners militære styrker er på bakken, deriblant Norge som bistår amerikansk støttede rebellgrupper.


Denne artikkelen ble først publisert på The Herland Report


Den alvorlige opptrappingen av konflikten medfører nå at Russland har brutt samarbeidet med USA, som siden 2015 har gjort at landene koordinerer flytrafikken over territoriet. Dette skjedde etter at et syrisk kampfly som var engasjert i offensiven mot det nå svekkede ISIS ble skutt ned av amerikanerne. Dette er, som sagt, fjerde gang på kort tid at USA, som i likhet med norske tropper befinner seg illegalt i Syria utenfor alt som heter internasjonal lov og rett, angriper Syrian Arab Army på syrisk jord.

Norske spesialsoldater står illegalt inne i Syria. Vi får ingen informasjon om hva de gjør. Men vi vet at USA-koalisjonen angriper syriske styrker. (Illustrasjonsfoto: Forsvaret)

Første gang var ved Al-Tanf, området som ligger strategisk på veien fra Damaskus til Bagdad og derfra videre til Teheran – og her har amerikanerne etablert seg, som enkelte hevder, for å hindre den syriske og irakiske armeen fra å danne felles front mot ISIS og Al Qaida affilierte grupper? Frontlinjen beveger seg angivelig nå mot byen Deir ez-Zour, ved en av de siste ISIS enklavene, en by som ligger sør for Raqqa, som er avgjørende for den syriske armeen å bekjempe. Her støter altså nå syrerne på USA og dets allierte som hovedfiende.

Amerikanerne hevdet at syrerne var i ferd med å trekke inn i “amerikansk kontrollert område”, et område som amerikanerne selv har opprettet som “sin sone” på syrisk jord. Man tramper altså inn og oppretter “amerikanske soner” i andres land og på deres territorium, uten snev av respekt for nasjonal suverenitet. Dette har blant annet vært påpekt av Ron Paul, som leder The Liberty Report.

USA hevder å være i Syria for å sloss mot ISIS. Syrian Arab Army leder nettopp i kampen mot ISIS, som de siste månedene er sterkt svekket i Syria, og særlig etter Øst Aleppos fall – der Al Qaida milits, Al Nusra Front, hadde en av sine baser.  De syriske offensivene har siden har vært svært suksessfulle i å bekjempe ISIS i Syria. Mistenkelig nok er det akkurat på dette tidspunktet, at USA engasjerer seg i Øst Syria. Her bekjemper USA og dets allierte, slik som Norge, den syriske armeen – som nettopp er ISIS’ hovedfiende.

Det vi nå ser utspille seg i frontlinjene i Syria, bekrefter det mange lenge har hevdet: USA og dets allierte – blant annet kurdisk milits som nå for tredje, eller fjerde gang støtter amerikanerne, til tross for at USA hver gang har sviktet dem – bidrar strategisk til å styrke ISIS, ikke svekke dem.

Eller, som enkelte hevder, det nye amerikanske initiativet “Syrian Democratic Forces” erstatter nå ISIS i regionen, som enda et nytt USA forsøk på å styrte Bashar al-Assad. Disse militsgruppene skifter som kjent stadig tilhørighet, alt etter hvilke terrorgrupper som betaler leiesoldatene best.  Synet av hvordan ISIS kjøretøyer angivelig forlater Raqqa uten å bli bombet av USA, taler mer enn tusen ord. Kurderne, som i årtier har vært preget av betydelig indre stridigheter, opprettholder drømmen om å få et eget land, godt støttet av USA som lenge har anerkjent at nettopp de kurdiske områdene utgjør de oljerike delene av Tyrkia, Irak, Syria. En alliert her ville være vært høyst økonomisk lukrativt for amerikanerne. For øvrig tilhører store deler av disse oljerike feltene i øst minoriteten assyriske kristne, hvis hovedsete er Mosul, grupper som de senere årene er blitt fordrevet av kurdiske muslimer, men det er en annen debatt. Det gjenstår å se hvorvidt kurderne denne gangen får flere venner i regionen gjennom den nåværende offensiven, eller om det igjen, var et feilgrep å støtte USA.

Vi hører mye i media om amerikanernes og Saudi Arabias syn på dette. Se innslaget nedenfor som forklarer russernes og syrernes syn på saken.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAp stemte ned forslag om å sikre norske lover og avtaler framfor EØS
Neste artikkelLa luna sopra la Rocca di Tolfa