Star Wars fra science-fiction til virkelighet

0

På film har stjernekrig, Star Wars, fascinert kinogjengere i flere generasjoner. De gode mot de onde, Luke Skywalker mot Darth Vader. Men uten at det har vært noen internasjonal debatt om det, er stjernekrigen på vei fra fantasien til virkeligheten, og det er ikke noe romantisk over det.
Den italienske geografene og politiske analytikeren Manlio Dinucci skriver om dette i den italienske avisa il Manifesto.

Artikkelen finnes i engelsk oversettelse her.

16. juni 2017 sa Heather Wilson, den nye ministeren for US Air Force, at deres hovedkvarter vil bli omorganisert for å legge til rette for operasjoner i verdensrommet. I Kongressen ligger det et lovforslag under 2018 National Defense Authorization Act (NDAA), som oppretter et eget Space Corps.

Nøyaktig hvordan organisasjonen blir, krever vel litt tautrekking mellom Pentagon og Capitol Hill, men at USA får sitt eget romkrigskorps kan det ikke herske tvil om. Strategien for dette korpset fra Pentagons side vil være som det står i oversettelsen av Dinuccis artikkel:

For Pentagon strategies, maintaining superiority in space equates to the following:
• having the capability to attack an enemy that is militarily strong;
• paralyzing this enemy’s defences;
• even striking the enemy with nuclear weapons; and,
• if the enemy happens to be equipped with such weapons, neutralizing its response.

Det dreier seg altså om forberedelser til full krig fra rommet, inklusive kjernefysisk krig. Det vil også komme en rekke nye våpen til. Macquarie University sa 3. april 2017 at de har utviklet en superlaser for framtidige operasjoner i verdensrommet. (Litt som Death Star i Star Wars.)

Kina forsker også på nye tider romvåpen, slik som mikrobølgevåpen.

De er beregnet på å slå ut elektroniske systemer i rommet. The Diplomat skriver at Kinas romkrigsprogram er bygd på en analyse som sier at den alvorligste trusselen kommer fra USA og at Kina tar sikte på å utvikle en assymetrisk strategi der man går inn for å slå til mot fiendens akilleshæl.

Og akilleshæl var også temaet i Kongressen i USA i mai 2017 da republikaneren Ted Cruz advarte om at USAs satellittsystemer er sårbart for mottrekk fra Kina og Russland.

«The development that other countries are making in space weaponry, to take out our communication equipment, is truly chilling. I will tell you, some of the classified briefings would take your breath away at the potential threats we face»

Er dette riktig, eller er det bare en søknad om enda mer skattepenger til det militær-industrielle komplekset? (Ted Cruz fikk 347.900 dollar fra militærindustrien da han prøvde seg som kandidat i 2016, kanskje han håper på mer?)

Imperiet ønsker å slå til og virkelighetens Darth Vader gjør seg klar. Og som Bård Wormdal har påvist spiller Norge en viktig rolle i den kommende stjernekrigen.

Forrige artikkelEnergi: Storbritannia avhengig av Norge og Russland
Neste artikkelSør-Korea ber USA fjerne raketter
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).