Sør-Korea ber USA fjerne raketter

0

I et intervju 22 juni, kom Sør-Koreas president Moon Jae-in med detaljer i den pågående diskusjonen vedrørende THAAD-rakettforsvars-systemet som er utplassert sør i landet. Utplasseringen er kontroversiell og han har vært kritisk til den.


Av Jason Ditz. Oversatt av Knut Lindtner, publisert på Derimot.no


Moon avslørte at den opprinnelige diplomatiske avtalen om THAAD, som ble inngått før han ble valgt, var å utplassere et rakett-system i 2017 og fem til i 2018, men at USA på mystisk vis hadde akselerert dette forut for valget.

Forut for valget hadde USA allerede installert et par rakett-systemer, noe Moon hevdet var et forsøk å få etablert systemet under styret til den lite handlingskraftige («Lame Duck») administrasjonen før valget. Like etter han var valgt fortalte Moon at han hadde oppdaget at USA hadde sendt 4 ekstra rakettbatterier til utskytnings-stedet og at de var i ferd med å sette dem opp.

Den Sør-Koreanske regjeringen stanset installeringen av disse ekstra utskytningsrampene tidligere denne måneden og viste til miljøhensyn. Dette oppfattes som en lite ønsket forsinkelse fra USAs regjering, selv om en antar av Moons regjering sannsynligvis er mest innstilt på å fjerne alle sammen, i og med at de allerede har uttrykt ubehag ved å ha dette systemet fra USA. Det oppfattes ikke bare som en fiendtlig handling overfor Nord-Korea, men i like stor grad overfor Kina.

Oversatt av Knut Lindtner

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelStar Wars fra science-fiction til virkelighet
Neste artikkelKasinokapital inn i Start FK