Energi: Storbritannia avhengig av Norge og Russland

0

En gang var Storbritannia sjølforsynt med naturgass. Det var før 2004. Siden da har landet vært nettoimportør av gass.  Landets viktigste gassleverandører er Norge og Russland. Uten denne tilførselen går Storbritannia i stå. Avhengigheten er blitt enda større etter at den birtiske energileverandøren Centrica la ned sitt anlegg «Rough».

Dette skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten,.

I tillegg til de store leveransene fra Norge og Russland, kjøper også Storbritannia flytende naturgass (LNG) fra ikke minst Qatar, som er verdens største gassprodusent. Dette er ikke minst interessant i disse dager, når Storbritannias allierte Saudi-Arabia tar strupetak på Qatar.

Bloomberg skriver:

“It takes two weeks for a cargo of LNG to arrive from Qatar, which is not a politically stable place right now,” Graham Freedman, principal analyst for European gas and power at Wood Mackenzie Ltd. in London, said by phone.“That does raise the political implications quite a lot, along with Brexit. So it’s a perfect storm in terms of security of supply for the U.K.”

Last winter as much as 94 percent of the country’s gas came from sources other than storage. More than half of that was imports, mainly through pipelines from Norway. Statoil ASA, Norway’s state-owned producer, has repeatedly said it doesn’t plan to significantly boost exports, but can divert more fuel to Britain if needed.

Ifølge Energy Aspects Ltd kan etterspørselen etter gass komme til å øke med 39% de kommende årene. Så mye for «det grønne skiftet» i Storbritannia.

Forrige artikkelIsrael angrep den syriske hæren, ga flystøtte til islamister
Neste artikkelStar Wars fra science-fiction til virkelighet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).