Energi: Storbritannia avhengig av Norge og Russland

0

En gang var Storbritannia sjølforsynt med naturgass. Det var før 2004. Siden da har landet vært nettoimportør av gass.  Landets viktigste gassleverandører er Norge og Russland. Uten denne tilførselen går Storbritannia i stå. Avhengigheten er blitt enda større etter at den birtiske energileverandøren Centrica la ned sitt anlegg «Rough».

Dette skriver Deutsche Wirtschafts Nachrichten,.

I tillegg til de store leveransene fra Norge og Russland, kjøper også Storbritannia flytende naturgass (LNG) fra ikke minst Qatar, som er verdens største gassprodusent. Dette er ikke minst interessant i disse dager, når Storbritannias allierte Saudi-Arabia tar strupetak på Qatar.

Bloomberg skriver:

“It takes two weeks for a cargo of LNG to arrive from Qatar, which is not a politically stable place right now,” Graham Freedman, principal analyst for European gas and power at Wood Mackenzie Ltd. in London, said by phone.“That does raise the political implications quite a lot, along with Brexit. So it’s a perfect storm in terms of security of supply for the U.K.”

Last winter as much as 94 percent of the country’s gas came from sources other than storage. More than half of that was imports, mainly through pipelines from Norway. Statoil ASA, Norway’s state-owned producer, has repeatedly said it doesn’t plan to significantly boost exports, but can divert more fuel to Britain if needed.

Ifølge Energy Aspects Ltd kan etterspørselen etter gass komme til å øke med 39% de kommende årene. Så mye for «det grønne skiftet» i Storbritannia.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.