Nye bilder av Omran Daqneesh, gutten i ambulansen

0

Nye fotografier er publisert av Omran Daqneesh, den lille gutten i ambulansen som hovedstrømsmediene påsto var offer for den syriske hæren bombing.

The Telegraph skriver:

New photographs have emerged of Omran Daqneesh, the little Syrian boy whose image was seen around the world as a symbol of the suffering of Aleppo.
Three-year-old Omran became a global icon last August after his home was bombed by Russian or Syrian regime forces in the final months of the siege of Aleppo.
In photographs published on social media on Monday he appears healthy and recovered and is sitting on his father’s knee.

Da jeg kommenterte denne saka i august 2016, skrev jeg:

Jeg reagerer akkurat som alle andre når jeg ser bildet av lille Omran Daqneesh. Jeg er far og bestefar. Jeg tåler ikke å se barn som lider. Men jeg tåler heller ikke at barns lidelser blir brukt i en krigshets som vil få enda flere barn til å lide. I tider som disse må vi dessverre lære oss opp til å tenke når vi ser et slikt bilde: Hvor er det de ønsker å bombe nå? Dette bør erfaringene ha lært oss.

Jeg skrev også om medienes ansvar når de opptrer som flokkdyr, slik som i denne saka:

Hvor ble det av “vær varsom-prinsippet”?

Norske redaktører og journalister har forpliktet seg til “vær varsom-plakaten”. Den skulle advare dem mot å bli redskaper for propaganda og markedsføring, uansett hvor den kommer fra. Men hvor har vær varsom-prinsippet vært i denne saka? Hvilken norsk avis har gjort et seriøst forsøk på å spore opp bakgrunnen for bildet av “gutten i ambulansen”? Hvis dere ikke har gjort det, kjære redaktører, kan dere ikke bare informere leserne om at dere har forlatt disse prinsippene og gått over til å drive psykologisk krigføring?

Har de ingenting lært av «kuvøsene i Kuwait» eller Colins Powells «masseødeleggelsesvåpen i Irak»? Eller driver de bevisst svindel mot sine lesere for å selge dem de historiene som kommer ut av spindoktorene til krigsindustrien?

Slik ser «fri, uavhengig og kritisk presse» ut.
Forrige artikkelOmran, gutten i ambulansen, er funnet
Neste artikkelTerror i Storbritannia: Hva visste statsministeren?
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).