Klassekampen: – Ut av Syria

26
Dette bildet illustrerer artikkelen i AMN, men verken kilde eller sted er oppgitt

Redaktør Bjørgulv Braanen krever på lederplass i avisa Klassekampen at Norge trekker seg ut av Syria. Braanen skriver:

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) sier at de norske spesialsoldatene i Syria «selvfølgelig opererer i henhold til folkeretten» og at oppdraget har «folkerettslig forankring». Hun viser til at irakiske myndigheter har bedt om hjelp i kampen mot IS. Problemet er bare at Damaskus-regjeringen ser amerikansk og norsk tilstedeværelse på deres territorium som en krenkelse av landets suverenitet. Som en konsekvens av dette blir vi direkte involvert i kampen mot Syrias myndigheter. Faktisk er dette allerede i ferd med å skje. Syrias regjering har tydelig erklært at USA og dets allierte i tre år har gjennomført en operasjon i landet uten godkjennelse fra syriske myndigheter.

Kommentar: Helt riktig. Norges deltakelse i Syria bryter med folkeretten. Sjøl UDs egen juridiske betenkning sier at det ikke er folkerettslig grunnlag for Norge å delta i en krig mot Syrias hær eller dens allierte. Der heter det:

Det folkerettslige grunnlaget omfatter ikke maktbruk mot andre grupperinger i Syria eller mot Assads styrker. Det anses i dagens situasjon ikke å foreligge et folkerettslig grunnlag for operasjoner mot Assad-styrkene, ei heller andre aktører.

Braanen er forbilledlig klar når han i lederartikkelen går inn for at Norge umiddelbart trekker seg ut av Syria:

Det kan se ut som USA har som mål å opprette en opprørssone på syrisk jord. Syriske regjeringsstyrker rykker fram mot dette området med et mål om å nå grensa til Irak og Jordan. Det er et kappløp mellom Syria og den USA-ledete koalisjonen om å gjenerobre områdene IS har forlatt. Hvis USA fortsetter å angripe framrykkende syriske styrker, kan det utvikle seg til regulær krigføring der vestlige soldater er involvert. Norge er nå deltaker i et folkerettsstridig militært engasjement i Syria rettet mot landets myndigheter. Krigen har allerede ført til direkte trefninger mellom den USA-ledete koalisjonen Norge deltar i og styrker som støtter den syriske regjeringen. Det norske militære engasjementet i Syria bør snarest mulig avsluttes.

Kanskje Braanen kunne stille seg i spissen for en kampanje for å drive gjennom dette kravet? En skal ikke se bort fra at det ville kunne samle stor oppslutning.

KampanjeStøtt oss

26 KOMMENTARER

 1. Vittig. Denne sendingen kom inn to sekunder etter at jeg hadde skrevet til Braanen og takket. Kjekt at vi har samme oppfatning av hvordan norske styrker fungerer i Syria. De fortjener egentlig bare ett ord: UT!!!!

 2. Det neste blir vel at Braanen skriver en leder hvor han forlanger US-Marines ut av Norge også?
  Men det er kanskje å være vel optimistisk?

 3. Det som er folkerettsstridig er massakrer på egen befolkning, inkludert massakrer på tusenvis av kristne som ble funnet i Assads fengsler. Det fins grenser for hvor mye folkeretten beskytter makthaverne i eget land mot hjelp til de som det begås overgrep mot. Hva sier FN’s regelverk?

 4. Rødt og SV har potensial til å vinne betydelig ekstra oppslutning om dette gjøres til en viktig sak i partienes valgkampopplegg. Samtidig er det en forutsetning for at dette ekstremt viktige kravet skal kunne få gjennomslag. Det som bare ikke skjer, er at man får gjennomslag for noe man ikke kjemper for.

 5. Kampanjen kan begynne her…..UD har egen Facebook side, så de som er der kan bare sende melding å spørre om å få et saklig svar på hva vi gjør der og den juridiske betrakningen av at vi har politikere som bryter Folkeretten.

 6. «Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) sier at de norske spesialsoldatene i Syria «selvfølgelig opererer i henhold til folkeretten» og at oppdraget har «folkerettslig forankring». Hun viser til at irakiske myndigheter har bedt om hjelp i kampen mot IS.»

  Men norske soldater har jo invadert syria fra Jordan, sammen med amerikananske og britiske soldater.

  De har ikke invadert Syria i samarbeid med irakiske myndigheter!

  Norske spesialsoldater støtter også Barzanis oljediktatur i nord-irak, men de har heller ikke invadert Syria…

 7. SV, og de andre partiene med unntak av Senterpartiet og Rødt (?), er helt tilbakelente til krigen i Syria. ‘Assad’ gasser, tønnebomber,sulter, torturerer- what not har sentrale politikere uten å nøle gjentatt som et NATO-eccolalia i over 6 år.. Det har de gjort på autopilot. SV har til og med åpent sagt de støtter sanksjonene mot Syria. Et våpen som bl.a. dreper kreftsyke barn. Når SV sier ‘vi vet ikke hvilke grupper vi støtter, vi vet ikke hva disse kan finne på å gjøre etter vi har trukket oss ut’…så sier de greit. Invader! .’Vi later som om vi er bekymret’ Det er SV sin Syria-politikk. Det er lenge siden det ble kjent at den terrorgruppa Norge trener- New Syrian Army gikk i oppløsning og hvor restene ble omgruppert til en enda mer aggressiv terrorgruppe. Det er også flere uker siden det ble kjent at Norge hadde sammen med ‘våre nærmeste allierte’ USA og England invaderte Syria med egne tropper- altså- boots on the ground. Det holdt ikke med leiesoldater. Som Braanen skriver har den koalisjonen Norge er en del av i Syria angrepet den syriske hæren flere ganger de siste ukene. Dette er MEGET alvorlig. Det virker som Norge ikke skjønner alvoret. De fortalte oss at de skulle trene syriske terrorister som skulle brukes i kampen mot IS. Norge oppholder seg i områder hvor IS IKKE er. Dette har vært en løgn fra øyeblikket den norske forsvarsministeren smilte til oss og sa at vi skal undervise dem i ‘internasjonal humanitær-rett og i folkeretten’…Men, SV lot henne smile. Når moral blir et politisk verktøy som SV benytter seg av nå og da, ja, så kommer ikke norske soldater hjem. Solberg-regimet har en lett match. Når SV ikke ser at topptrente terrorister trent, finansiert og bevæpnet av Norge, plukket ut blant terrorister hvis mål er å styrte presidenten, fortsatt er topptrente terrorister når/om Norge trekker seg ut fra Syria hvem må da se det ? Det er det folket som må. Det norske folket må rope høyt, veldig høyt.

 8. «Klassekampen: – Ut av Syria»

  Få Norge ut av Syria – straks !-[

  Norsk deltagelse i krigen i Syria er ulovlig både etter folkeretten – FN-paktens Art. 2 – og etter norsk Grunnlov – § 25.

  Norges deltagelse er en skam – og et juridisk ansvar. – Hva om Syria en gang blir sterkt nok til å kreve erstatning? – Og det samme for Libya? – Da kan det være bra å ha et oljefond, til å betale oss ut av kravene. 8-[

  Bra Braanen endelig er på rett side. – Skulle bare mangle.

 9. Eva: Solhjell er jo en av toppene i SV,svært ofte brukt som talsmann for partiet på tv og i radioen. Da han sist var intervjuet i Aftenposten sa han at han var FOR NATO.
  Går du inn på programmet til SV skriver de at de er IMOT NATO, men i praksis er de fullstendig passive på dette temaet. De er ikke opptatt av verken norske soldater i Baltikum eller i Syria. US Marines ligger også lavt.
  Bak Rødt har du satt et spørsmålstegn. En vet liksom ikke hvor de famler. Dette er jo tidenes skandale: krigen har pågått i seks år og vi vet ikke riktig hvordan Rødt ser på den. Helt utrolig.
  Ellers skriver internasjonal presse at Norge har gitt store penger til Balkan.
  Kan noen etterforske dette; hvorfor? hvem? hvor mye?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.