Beretningen om en varslet provokasjon

0

Talsmenn for Trump-administrasjonen har angrepet Syria for å planlegge et kjemisk angrep i landet og truet med at USA vil sørge for at Syria vil få betale en «meget høy pris for dette».

Pressesekretær Sean Spicer

Det var pressesekretær for Det hvite hus, Sean Spicer, som kom med denne uttalelsen 26. juni 2017 der han hevdet at USA har indentifisert «potensielle forberedelser» til et angrep som «mest sannsynlig vil føre til massemord på sivile, inkludert uskyldige barn».

FN-ambassadør Nikki Haley har sendt ut ei melding på Twitter der hun skriver:

Any further attacks done to the people of Syria will be blamed on Assad, but also on Russia & Iran who support him killing his own people.

Dette er ekstraordinært, for å si det forsiktig. Uten noen form for bevis kommer to ledende talspersoner for Trump-regjeringa med påstander om et kommende angrep på sivile i Syria fra den syriske regjeringas side. Dette er en enorm lissepasning til terrorister som er kjent for å produsere akkurat slike påståtte massedrap.

USAs etterretning visste at det ikke var Syria

USAs etterretningsfolk visste hele tida at Syria ikke hadde brukt gass i Khan Sheikhoun. Derfor var de sjokkerte og fortvilte da president Donald Trump gikk på mediahistorien og gikk til angrep uten å sjekke etterretninga. Den gravende journalisten Seymour Hersh har fått tilgang til en samtalelogg mellom en sikkerhetsrådgiver og en amerikansk soldat. Den er gjengitt i Welt am Sonntag 25. juni 2017.

Seymour Hersh har vist at angrepet på Khan Sheikhoun var rettet mot et møte mellom ledende terrorister, og at USA var blitt varslet på forhånd.

Det betyr at etterretningsfolkene også skjønte utmerket godt at det angivelige gassangrepet var produsert av jihadistene sjøl.

Men når presidenten, uten å rådføre seg med etterretningstjenestene, og bare på grunnlag av medieoppslag, bestemte seg til å angripe Syria med Tomahawk-missiler, so skapte han en farlig presedens. For som en seniorrådgiver i etterretningstjenesten sa til Hersh:

«Problemet er, hva hvis det kommer et nytt falskt flagg sarinangrep kreditert det forhatte Syria? Trump har lagt lista høyt og malt seg inn i et hjørne med sin beslutning om å bombe. Og ikke tro at disse gutta ikke planlegger neste falske angrep. Trump vil ikke ha annet valg enn å bombe igjen, og hardere. Han er ute av stand til å si at han gjorde en feil. “

Syria har ikke slike kjemiske stridsmidler, fordi dem de hadde er blitt fjernet av Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW), ikke minst ved norsk innsats.

Når Spicer og Haley nærmest i kor snakker om et massemord som ikke har funnet sted, virker det nesten som de ved en feil leser høyt fra dreieboka til den neste al-Qaida/White Helmets-videoen. Nå mangler det bare at al-Qaida lager en slik produksjon og at White Helmets filmer og publiserer den, så har Det hvite hus allerede forpliktet seg til å gå til angrep.

Syria har ingen interesse av den typen angrep som Det hvite hus varsler om. Syria vinner krigen mot jihadistene og har ingen interesse av å provosere USA til nye angrep. De som derimot har interesse av å provosere fram slike angrep, er de som taper krigen, nemlig al-Qaida, IS og flere. Det har hele tida vært deres dagsorden å prøve å omdanne stedfortrederkrigen til en full krig. White Helmets brukte bilder av barn til å propagandere for «flyforbudssoner», som en nytale for amerikansk bombing. Hillary Clinton ville gjerne gjennomføre dette, noe kandidaten Donald Trump var imot.

«Our very foolish leder»

31. august 2013 skrev Trump på Twitter:

The President must get Congressional approval before attacking Syria-big mistake if he does not!

Eller som han skrev 5. september 2013:

AGAIN, TO OUR VERY FOOLISH LEADER, DO NOT ATTACK SYRIA – IF YOU DO MANY VERY BAD THINGS WILL HAPPEN & FROM THAT FIGHT THE U.S. GETS NOTHING!

Men det tok som kjent ikke djupstaten mange ukene å forvandle kandidaten Trump til presidenten Trump, og nå er han altså klar til å være «the very foolish leader» som forbereder et angrep på Syria, uten tanke på alle «de dårlige tingene» som det vil føre til. Og som den anonyme etterretningsrådgiveren sa har presidenten malt seg inn i et hjørne der han blir nødt til å slå til hardere neste gang.

Leiehærene av jihadister i Syria taper nå på bakken i stort tempo. Bak dem står blant annet USA, Saudi-Arabia og Israel. En måte å hindre et endelig nederlag på er å omdanne stedfortrederkrigen til full krig. Men da trengs det et påskudd, og det påskuddet ser det ut som om noen er i ferd med å produsere.

 

Forrige artikkel«Our ratings are incredible right now»
Neste artikkelMainstream-medierna och Jemen: I förvirringens och likgiltighetens tjänst
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).