Apropos: Liu Xiaobo en talsmann for krig og nyliberalisme

Den opposisjonelle kineseren Liu Xiaobo fikk som kjent Nobelprisen av Thorbjørn Jagland i 2010. Og siden Kina (feilaktig, men ikke helt feilaktig) ser på dette som en hyllest fra det offisielle Norge og ikke bare som et utslag av Thorbjørn Jaglands og Geir Lundestads ekstreme beundring for USA, førte det i lang til til nedkjøling av Kinas forbindelser med Norge – ned til under frysepunktet. Den norske eliten skjønner at dette ikke er så smart, men i sin udugelighet vakler den mellom trassig neglisjering til underdanig kryping.


Korrekturlest versjon av artkkel fra 2014


Thorbjørn Jagland med den tomme stolen som skal symbolisere Liu Xiaobo mellom seg.

Mens man betrakter dette spillet, som føyer skam til skade, kan det være nyttig å minne om hva fredsprisvinner Liu Xiaobo står for.

Da Liu besøkte Hong Kong i 1988 ble han så begeistret at han sa at når Hong Kong måtte være kolonisert i 100 år for å bli slik, ”ville Kina trenge kolonisering i 300 år, og selv det ville kanskje ikke være nok.”

Liu er en entusiastisk tilhenger av nyliberal økonomi og har i sitt Charter 08 gått inn for fullstendig privatisering av alle foretak og all jord i Kina. Ikke helt overraskende har de organisasjonene Liu har ledet fått økonomisk støtte fra CIA-fronten National Endowment for Democracy.

(Det kan i parentes bemerkes at den norske straffeloven § 97 a sier at den som av fremmed makt ”tar imot økonomisk støtte for å påvirke almenhetens mening om statens styreform eller utenrikspolitikk eller til partiformål, eller som medvirker hertil, straffes med hefte eller fengsel inntil 2 år.” Strafferammene er forskjellige i Norge og Kina, men prinsippet er det samme.)

 

  13 kommentarer til “Apropos: Liu Xiaobo en talsmann for krig og nyliberalisme

 1. Trond
  26. juni 2017 klokka 22:06

  Apropos: Alexander Litvinenko, som hatet sitt eget land og konverterte til wahabi-islam.

  Hvorfor ble Litvinenko en helt i vesten?

  Og hvorfor kunne han og hans medsammensvorne islamske jihadister fritt reise til Israel?

  Døde Litvinenko i et misslykket forsøk på å smugle polonium-210 fra israel i samarbeid med jødiske jihadister?

  Alexander Litvinenkos far kommenterte når hans sønn konventerte til wahabi-islam at: “It doesn’t matter. At least you’re not a communist.

  Man må for all del ikke være kommunist!!!

 2. Erik P
  26. juni 2017 klokka 22:37

  That figures. Jeg er temmelig sikker på at en venn av de to som sitter med tom stol i mellom seg ikke vilmeg og mine noe godt.

 3. gmiksche
  26. juni 2017 klokka 22:50

  Det var nytt för mig. Det ställer Liu Xiabo i en helt annan dager. Å andra sidan så har ju Nobelkommittén gett Obama fredspriset. Ordningen är återställd.

 4. SH
  26. juni 2017 klokka 23:21

  Strengt tatt skal denne pris være en fredspris for utført fredsarbeid og skal ikke være en ren menneskerettighetspris.
  Nobelkomiteen blander sammen disse to begrep (selv om menneskerettigheter kan skape grunnlag for fred).
  Har Liu Xiabo bidratt til å skape økt fred i verden?
  Vil den regimeendring som Liu Xiabo foreslår føre til økt fred i Kina og i verden (og hvilke krigshandlinger er det i såfall som skal stoppes vhja en slik regimeendring, det har knapt vært krig eller borgerkrig i Asia på aldri så lange og Kina driver ikke med krigføring i utlandet). Det å gi en fredspris til Liu Xiabo er skivebom på flere måter. Det høres mer ut som et bestillingsverk fra visse kretser i Washington for å skape økt konflikt i verden. Ærlig talt, det Liu Xiabo foreslår kan i worst case føre til borgerkrig i Kina og til krig i Asia hvis Kina skulle kollapse økonomisk.
  Nobelskomiteens visdom er uransakelig (for ikke å si det rene sprøyt og oppkok).

  • 27. juni 2017 klokka 22:19

   He-he. 🙂 Bra påpekelser.

 5. K.K
  26. juni 2017 klokka 23:26

  Takk for sammendraget. Har lenge “følt” at Liu Xiabo ikke har vært “hel ved” i alle fall sett med kinesiske øyner. Samtidig sier dette alt om “sammenvevingen” mellom vestens politikk og diverse “avleiringer” av denne. I så måte er ikke nobelkomiteen ikke noe annet enn en forlengelse av norsk utenrikspolitikk.

 6. Reidun Carstens
  27. juni 2017 klokka 00:28

  Takk for ypperlig innlegg om Liu Xiaobo….jeg kjenner at jeg blir uvel av å høre navnet hans….og Alfred Nobel får vel aldri fred i sin grav etter utallige ” fredsprisvinnere ” som aldri har fortjent navnet sitt nevnt.
  Denne setningen er veldig bra Pål ; ”
  Den norske eliten skjønner at dette ikke er så smart, men i sin udugelighet vakler den mellom trassig neglisjering til underdanig kryping.”

 7. 27. juni 2017 klokka 00:38

  Nobels Fredspris er et korrupsjonsmiddel. En oppblåst og temmelig synlig bestikkelse.

 8. 28. juni 2017 klokka 00:17

  Da blir det jo mer logisk at han fikk prisen. Greit med en oppklaring. Har lurt på hvorfor det var så om å gjøre for Jagland å gi ham prisen.

 9. Birgitta
  5. juli 2017 klokka 17:18

  Vi kan da først og fremst interessere oss for alle de dissidenter som sitter fengslet i Europa !
  Kina har sikkert sine problemer , men vi har ingenting med å kritisere de.
  Kina er et kulturland som bygger på en eldgammel sivilisasjon , som går utover det at Kina er kommunistisk !

 10. Edmond Dantes
  11. juli 2017 klokka 01:08

  Den Nobel tomme stol i Tomtønnenes rike, er ikke noe mindre tom, om den er besatt.

Legg inn en kommentar