Apropos: Liu Xiaobo en talsmann for krig og nyliberalisme

0

Den opposisjonelle kineseren Liu Xiaobo fikk som kjent Nobelprisen av Thorbjørn Jagland i 2010. Og siden Kina (feilaktig, men ikke helt feilaktig) ser på dette som en hyllest fra det offisielle Norge og ikke bare som et utslag av Thorbjørn Jaglands og Geir Lundestads ekstreme beundring for USA, førte det i lang til til nedkjøling av Kinas forbindelser med Norge – ned til under frysepunktet. Den norske eliten skjønner at dette ikke er så smart, men i sin udugelighet vakler den mellom trassig neglisjering til underdanig kryping.


Korrekturlest versjon av artkkel fra 2014


Mens man betrakter dette spillet, som føyer skam til skade, kan det være nyttig å minne om hva fredsprisvinner Liu Xiaobo står for.

Da Liu besøkte Hong Kong i 1988 ble han så begeistret at han sa at når Hong Kong måtte være kolonisert i 100 år for å bli slik, ”ville Kina trenge kolonisering i 300 år, og selv det ville kanskje ikke være nok.”

Liu er en entusiastisk tilhenger av nyliberal økonomi og har i sitt Charter 08 gått inn for fullstendig privatisering av alle foretak og all jord i Kina. Ikke helt overraskende har de organisasjonene Liu har ledet fått økonomisk støtte fra CIA-fronten National Endowment for Democracy.

(Det kan i parentes bemerkes at den norske straffeloven § 97 a sier at den som av fremmed makt ”tar imot økonomisk støtte for å påvirke almenhetens mening om statens styreform eller utenrikspolitikk eller til partiformål, eller som medvirker hertil, straffes med hefte eller fengsel inntil 2 år.” Strafferammene er forskjellige i Norge og Kina, men prinsippet er det samme.)

 

Forrige artikkelNewsweek stikker huller i White Helmets-myten
Neste artikkel¿Por qué los multimillonarios se preocupan de la igualdad del género y la orientación sexual?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).