Trump og Europa – Herren og hans tjenere

18

President Donald Trumps to møter med Europas «ledere» var selsomme og sjeldne forestillinger. Trump gjorde ikke en gang forsøk på å late som om han møtte likeverdige. Her var det The Commander-in-chief som møtte vasallene. De fikk sine pass påskrevet og fikk vite veldig klart hvem som bestemmer i det som av en eller annen grunn kalles «alliansen».

Det er 23 av disse 28 landa som ikke betaler det de skal til forsvaret, sa Trump.

USAs president nevnte aldri NATOs artikkel 5, som er det disse vasallstatene betrakter som sin livlinje, garantien om at USA vil komme dem til unnsetning hvis en fiende skulle true dem.
At lederne i NATO-landa ikke for lengst har skjønt at dette er en paragraf USA folker etter eget forgodtbefinnende, viser bare hvor virkelighetsfjerne de er.

Ingen av presidentene før Trump har heller følt seg forpliktet til å gå i krig for et hvilket som helst medlemsland, men det er først han som demonstrerer så åpenlyst hvor stor forakt han har for de «allierte».

Han nærmest skjelte dem ut for deres manglende evne til å stille opp økonomisk:

«And many of these nations owe massive amounts of money from past years and not paying in those past years.  Over the last eight years, the United States spent more on defense than all other NATO countries combined.»

Til EU-ledere sa Trump at Tyskland er «bad, very bad», når det gjelder handel. Det kan vanskelig vekke begeistring i verdens nest største eksportnasjon (etter Kina).

G7-møtet i Taormina på Sicilia ble også en fiasko. Nå er G7 fra før av en institusjon som er langt forbi sin holdbarhetsdato, siden mange av disse stormaktene er blitt grundig akterutseilt allerede. Men møtet i Italia må være et lavmål hittil.

De klarte ikke en gang å komme med et sluttkommuniké. Italia hadde bedt om hjelp til å løse flyktningekrisa. Den planen føyset Trump bort uten å ta noen diplomatiske hensyn. Han lot vertskapet stå der med «una faccia brutta», og det er omtrent det verste du kan gjøre med en italiener. Dessuten er Italia i en desperat situasjon, ikke minst på grunn av USAs kriger i Libya og Syria, og fordi landet har tapt stort på sanksjonene mot Russland.

Angela Merkel hadde satset stort på at G7 skulle stille seg bak Paris-avtalen om klima, men det gikk også i vasken. (Nå er ikke Parisavtalen noe som kan redde jordas klima, men det er tema for en annen diskusjon.) Hele rammeverket for samarbeidet mellom USA og Europa revner i kantene, og Merkel så ut som om julenissen hadde gått sin vei og tatt med alle gavene.

Nyhetsbyråene sier at Merkel var rasende på Trump og erklærte at «nå har vi ikke lenger noen avtale». Det er mulig å forstå Frau Merkels frustrasjon. Nå har hun i årevis oppført seg som den lydigste av alle lydige pudler. (Nesten like servilt som Norge.) Hun har forrådt sitt eget lands interesser ved å la industrien tape enorme summer for å lystre USAs krav om sanksjoner mot Russland og hun har til og med funnet seg i at CIA avlytter henne personlige mobiltelefon. Og så får hun kjeft og hån av overlæreren.

Nyhetsmagasinet Der Spiegel tar det tungt, og skriver rett ut på lederplass det Merkel antakelig føler:
– Det er på tide å bli kvitt Donald Trump.

USAs imperium får stadig flere likhetstrekk med Romerriket i dets siste stadium; gjelda går til himmels, infrastrukturen klapper sammen, valutaen er ikke verdt det den gir seg ut for, vasallene gjør opprør og barbarene erobrer grenseområdene.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


18 KOMMENTARER

 1. Dette er en meget bra kommentar, Pål. Jeg vet ikke hvor mange av våre folkevalgte i regjering og Storting som abonnerer på steigan.no, men det er sterkt beklagelig hvis ikke slik informasjon når fram til de som om noen måneder tar sikte på gjenvalg. Alle gode krefter må settes inn mot kandidatene, så de er informert om det helvete de skaper med deltakelsen i terrororganisasjonen NATO. Utmelding av NATO og norske soldater tilbake til Norge, må bli en kampsak i valgkampen. Ingenting er umulig og spesielt ikke når det store flertall forlanger Norge ut av NATO. Jeg nekter å tro at folk flest mener det er greit at vi fører krig mot andre land og uskyldige folk, fordi de stormaktsgale lederne i Washington krever det av vårt lille land.

 2. Hvorvidt det var lurt eller ikke er vanskelig å si siden et utspill i politikken den ene dagen er genialt og neste dag fatalt, men det kan jo være at Trump ble forbannet fordi fru Merkel møtte Obama i forkant av møtene med han. Slikt kan i hvert fall skape usedvanlig dårlig stemning.

 3. «Nyhetsmagasinet Der Spiegel tar det tungt, og skriver rett ut på lederplass det Merkel antakelig føler: – Det er på tide å bli kvitt Donald Trump.»

  Det er på tide å bli kvitt USA. Tyskere er tradisjonelt et sterkt og stolt folk, og det er på tide at de kommer ut av sin 72 år lange pubertet. Få USA/UK’s tropper ut av landet slik intensjonen var ved forhandlingene i 1989 og igjen fremstå som en voksen, suveren nasjon. Det er i Europas interesse og vil åpne for et pragmatisk, fredelig og gjensidig nyttig forhold til fremtidens økonomiske lokomotiv i øst, uten atlantistenes geopolitiske manipulasjon.

 4. Trump spiller 5D-sjakk mot motstandere som er vant til å tenke i 2D. Europas ledere er cucks, så de forstår seg ikke på et anti establishment-geni som Trump.

  Nå har Trump tatt et oppgjør med Isis, Israel og Saudi-Arabia. Europa, Wall Street og det militærindustrielle komplekset står for tur. Banksterne, krigshisserne og resten av rikingene skjelver i buksene nå.

 5. Hvordan har Trump «tatt et oppgjør med Isis, Israel og Saudi-Arabia» ? Kan du forklare det for oss uinnvidde?

  • Han är ironisk. Enligt KZ är Trump etablissemangets man.

   Inte för att Trump är den oppositionella gestalt man helst skulle ha önskat, men de vill ha bort honom. Intensivt. Det är faktiskt en liten risk för att han kan få till lite fred, om så bara för att han inte har lust att betala för mer krig.

   Han stöder Israel med ord, han säljer vapen till Saudiarabien, han hetsar mot Iran, allt bra enligt mediakrigskartellen.

   Men de vill ju att han ska invadera Syrien, sända fler trupper till Europa och installera atomvapen i Estland riktade mot Ryssland. Det är krig de vill ha!

   • Trump i fri dressur uten støttekontaktene ville trolig kunne risikere å vikle seg inn i fred i ren vanvare, han. Men sjefene hans passer nok godt på så ikke han får anledning til å lage noen skandale på et så viktig område som krig.

 6. Här Assad om Trump, ganska välfunnet:

  http://www.informationclearinghouse.info/47138.htm

  The American President has no policies. There are policies drawn by the American institutions which control the American regime which are the intelligence agencies, the Pentagon, the big arms and oil companies, and financial institutions, in addition to some other lobbies which influence American decision-making. The American President merely implements these policies, and the evidence is that when Trump tried to move on a different track, during and after his election campaign, he couldn’t. He came under a ferocious attack. As we have seen in the past few week, he changed his rhetoric completely and subjected himself to the terms of the deep American state, or the deep American regime. That’s why it is unrealistic and a complete waste of time to make an assessment of the American President’s foreign policy, for he might say something; but he ultimately does what these institutions dictate to him. This is not new. This has been ongoing American policy for decades.

  Men nej, jag tror inte att de har brutit ned honom fullständigt ännu. Han gör motstånd. Han försöker med att säga det de vill höra, utföra symboliska handlingar som att sända några raketer, men problemet är att han ännu inte gör det de vill han ska göra: trappar upp det eviga, goda kriget på allvar. Förintar Syrien, Iran, Ryssland. Tillerson svamlar om att det säkerhetsmässigt inte går an med ett sådant infekterat förhållande till världens näst största atommakt: det är klart det går an! De är knappt rationella längre, dessa «institutioner» som Assad talar om. Hatet mot fienden hos ideologerna, tävlingsinstinkten hos militärerna, lusten efter mer krigsprofit hos finans- och vapenindustrin, allt blandas ihop i en enda stor satanisk psykos. Om man inte sätter stopp för dem kommer världen verkligen att gå under.

 7. Her må jeg si meg enig med Trump. Skal man være med i en våpenallianse får man vær så god betale det medlemskapet koster, eller melde seg ut. At Trump røsker opp litt i den europeiske makteliten tror jeg bare er flott. Egentlig var det på tide. Jeg håper Trump legger neste reise til Moskva for å irritere Merkel & Co enda mer.

 8. «Over the last eight years, the United States spent more on defense than all other NATO countries combined». Og det skal liksom være europeiske lands feil at de ikke er så på trynet opphengt i å drive krig at de tar seg råd til å bruke to tredjedeler av budsjettet på militæret, mens resten av samfunnsmaskineriet får en tredjedel på deling?

 9. USAs militærbudsjett er vel i praksis finansiert av låneopptak i utlandet? USAs statsgjeld er skyhøy. Kanskje på tide å be USA betale sine egne militærutgifter selv?

  Et NATO hvor USA ikke lenger er med og styrer, kan trolig være en god overgangsløsning. Konfliktnivået med Russland vil falle. Samtidig som det er mulig for Europa i en eventuell storkrig mellom USA og Russland å kunne ha kontroll over eget territorium. Finnmark og store deler av Norge er veldig viktig militærstrategisk område i en slik storkrig (slik det også var i WW2 ved storkrig mellom Tyskland og Storbitannia). Norge er ikke i stand til å forsvare dette areal på egenhånd, norsk territorium vil være et såkalt herreløst land i en ny storkrig. Bare såpass store styrker som et Europa-NATO har kan være store nok til å forsvare norsk nøytralitet ved en krig mellom USA og Russland.

  Det aller viktigste Norge kan gjøre framover er å si nei til rakettskjold i Norge tror jeg. Til og med NATO-tilhengere kan støtte noe slikt. Mangel på rakettskjold i Norge kan tvinge USA og Russland til fredsforhandlinger, det vil ikke være mulig for USA å feks kunne vinne en (begrenset) atomkrig uten rakettskjold i Europa.

 10. «Trump og Europa – Herren og hans tjenere»

  Bra det sprekker opp. På tide. Uten USA som imperie-leder vil nye, GODE løsninger for samarbeid kunne tvinge seg frem. Eller kaos. Vårt valg. Det valget blir i det minste mer og mer selvstendig i brytningen.

  Å huske at vi henger sammen med Russland, mens det er et hav mellom USA og Norge, vil være en god ide nå.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.