Trump fortsetter å true Nord-Korea, men…

0

Donald Trump har trappet opp den militære trusselen mot Nord-Korea og gitt inntrykk av at USA er klar for et angrep på Kinas nærmeste nabo. Krigsretorikken har vært skarp, og USA har sendt marinefartøyer utstyrt med kjernefysiske våpen til farvannene utenfor Korea.

Men Kina har vært krystallklar på at sjøl om landet misliker det nordkoreanske atomprogrammet, så vil ikke Kina godta et amerikansk angrep på den isolerte staten. Utenriksminsiter Wang Yi bruker ikke store ord, når han sier at «alle parter vil tape, hvis krigen bryter ut», men han viser også tydelig at Kina ikke er den parten som vil blunke først. Ifølge talsmenn fra USA har Kina satt bombefly med krysserraketter i høyeste beredskap for eventuelt å kunne svare på et amerikansk angrep.

Dette avvises fra kinesisk hold. Men dersom Donald Trump hadde regnet med at Kina vil sitte stille dersom USA skulle iverksette et «forhåndsangrep» på Nord-Korea, så tyder alt på at han har feilkalkulert.

Kina ønsker en fredelig løsning, og Kina er svært lite begeistret for Kim Jong-uns sabelrasling og krigerske uttalelser. Men det skal ikke oppfattes som om Kina vil tillate et amerikansk angrep på sin nærmeste nabo. Dette handler om Kinas langsiktige sikkerhet. Hvis Kina skulle bøye seg nå, vil det sette en farlig presedens for nye konflikter. Mye tyder på at Kina har formidlet dette i klartekst til Trump, for i et intervju med CBS-programmet Face the Nation var han langt mindre krigersk enn på lenge.

JOHN DICKERSON: Mr. President, you and the administration said to North Korea, “Don’t test a missile.” They have tested a missile. Is the pressure not working?
PRESIDENT DONALD TRUMP: Well, I didn’t say, “Don’t test a missile.” He’s going to have to do what he has to do. But he understands we’re not going to be very happy. And I will tell you, a man that I’ve gotten to like and respect, the president of China, President Xi, I believe, has been putting pressure on him also. But so far, perhaps nothing’s happened and perhaps it has. This was a small missile. This was not a big missile. This was not a nuclear test, which he was expected to do three days ago. We’ll see what happens.
JOHN DICKERSON: You say, “Not happy.” What does that mean?
PRESIDENT DONALD TRUMP: I would not be happy. If he does a nuclear test, I will not be happy. And I can tell you also, I don’t believe that the president of China, who is a very respected man, will be happy either.
JOHN DICKERSON: Not happy mean military action?
PRESIDENT DONALD TRUMP: I don’t know. I mean, we’ll see…..

Det er ingen grunn til å ta lett på krigsfaren ved den koreanske halvøya, men det er heller ingen grunn til å tro at det automatisk går mot krig. Nord-koreanerne har en tenkning om konflikt med USA der de mener at opptrapping er et pålitelig middel til å oppnå avspenning og provokasjoner er nyttige for å avverge amerikansk angrep. De har spilt dette spillet før, og det har på et vis fungert.

Det nye i dagens situasjon er at Kina er langt sterkere både økonomiske og militært, og at i Kinas strategi er det uaktuelt å tillate amerikansk aggresjon tett opp til ene grenser. Det kan tenkes at noen har fortalt Trump hva det betyr. Men som Kim Jong-un er han også en løs kanon på dekk. I en uttalelse har Trump sagt at han «under de rette forutsetningene» ville «føle seg beæret» over å møte Kim Jong-un(!)

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.