Jemen: Saudi-Arabias egen hengemyr

0

Den kriminelle krigen som regimet i Saudi-Arabia fører mot det fattige nabolandet Jemen utvikler seg mer og mer til ei militær hengemyr som kan bli en alvorlig trussel mot regimet i Riyadh. Enda så hensynsløst krigen blir ført mot Jemen, har Saudi-Arabia ikke oppnådd noen av sine mål i en krig som har vart i snart to og et halvt år.

Flykrig og leiesoldater

Krigen, som ble startet 26. mars 2015 bl opprinnelig kalt “Operation Decisive Storm”, men noen avgjørelse førte den stormen ikke til. Slik presenterte nyhetskanalen al-Arabiya den:

Krigen ble framstilt som en krig fra en storstilt arabisk/muslimsk allianse mot houthi-geriljaen. Foruten Saudi-Arabia med USA i ryggen stilte også De forente arabiske emiratene (UAE) opp, og det gjorde også Bahrain, Kuwait, Qatar, Jordan, Marokko, Egypt og Pakistan. Målet var å gjeninnsette Jemens djupt upopulære president Abd Raboo Mansur Hadi. Men etter 26 måneders krig er fortsatt Hadi i eksil sammen med mesteparten av sin regjering. Landet er langt på vei ødelagt, 20 millioner mennesker har behov for humanitær hjelp, millioner står i fare for å lide hungersnød. Byer, landbruk, vannforsyning, helsevesen, verdensarv osv, alt er rammet. Men på tross av dette har Saudi-Arabia ingen seier i sikte.

Det er ingen saudiarabere som vil føre krig noe sted, ei heller i Jemen. Derfor er krigen ført dels som en høyteknologisk luftkrig, der Saudi-Arabia får brukt all den teknologiske jævelskapen de kan få kjøpt fra USA og andre vestlige land, inklusive Norge og Sverige. Drittjobben på bakken utføres av leiesoldater. De har ingen andre interesser i denne krigen enn å tjene penger. Det er ikke minst leiesoldater fra Sudan som er forbruksmateriell for hodekapperne i Riyadh. Og de tar store tap. Michael Horton har forklart dette i artikkelen The Battle for Yemen: A Quagmire for Saudi Arabia and UAE.

I mars 2017 brøt det ut kamper om Aden flyplass mellom styrker fra UAE og sudanesiske leiesoldater, som er betalt av Saudi-Arabia. Det viser hvor skjør denne alliansen er og avslører et alvorlig skisma mellom de to «allierte». UAE fører også krigen med leiesoldater og har forsøkt å trene opp lokale ørkenfolk til å delta. Det har stort sett gått elendig.

Styrker fra Jemen har beskutt Saudi-Arabia mange ganger

Ingen krigslykke

Den manglende framgangen i krigen og de uhyrlige kostnadene den har påført UAE har gjort at emiratene har innsett at det ikke er noen framtid for Hadi i Jemen, skriver Horton. Dette har ført til en endring i politikken fra emirenes side. De har ikke lyst på å føre noen reell kamp mot houthiene, men konsentrerer seg om nærområdene.

Emiratene har skjønt at krigen har styrket al-Qaida på den arabiske halvøya, AQAP, og har vært forsiktige med hvem de bruker i krigen. Dette har Saudi-Arabia enten ikke brydd seg om, eller valgt å se bort fra. AQAP har noen av de mest effektive soldatene, og bruker krigen til å bygge seg opp, og for dem er det langsiktige målet å kontrollere den arabiske halvøya, altså styrte regimet i Riyadh og sjøl ta kontrollen.

I løpet av våren 2017 er det kommet stadig flere meldinger om at de sudanesiske leiesoldatene har tatt store tap. Over 100 av dem skal ha blitt drept i provinsen Taiz i april. I mai skal flere titalls leiesoldater være drept i Midi-ørkenen.

En trussel mot Saudi-regimet sjøl

Krigen har allerede slått inn i kongedømmet Saudi-Arabia. Rett før Donald Trump besøkte Riyadh og knelte (eller neide, kommentatorene er litt uenige her) for hodekapperne, klarte houtiene å skyte en ballistisk rakett mot Riyadh. Den ble angivelig skutt ned av byens luftforsvar, men det var likevel et varsel om hvor risikabelt dette spillet er, også for prinsekasten sjøl.

Saudi-Arabia fører også en lavintensiv krig mot egne innbyggere. Den rammer først og fremst sjiabefolkninga langs Persiabukta, og da særlig byen al-Awamiyah, der regimet har satt inn brutale sikkerhetsstyrker for å slå ned protester.

Styrker fra Jemen har også rettet direkte angrep på bakken i det sørlige Saudi-Arabia, ikke minst i provinsen Jizan.

En feilslått krig basert på leiesoldater og høyteknologi, store splittelser i alliansen, et al-Qaida på offensiven, indre splittelser i kongedømmet og tap på bakken er status i krigsregnskapet til kongedømmet.

Mer våpen vil ikke løse problemet, bare gjøre det verre

Saudi-regimet skal altså kjøpe enda mer høyteknologiske våpen fra USA. Trump undertegnet en avtale om å selge våpen for 110 milliarder dollar. Men dette vil ikke løse de problemene Saudi-Arabia står oppe i. Denne krigen kan ikke vinnes med høyteknologi eller fra fly. Og Saudi-Arabia har ikke soldater som kan eller vil møte houthistyrkene på bakken. De kan kjøpe leiesoldater fra Pakistan eller Indonesia, men disse soldatene vil ikke skjønne noe av den komplekse situasjonen i Jemen. De vil bare være offerkveg for Riyadh. Jemen vil oppleve mer barbarisk krigføring, men Saudi-Arabia vil ikke kunne vinne. Mer våpen vil bare gjøre situasjonen verre. Og dette får de holde på med med Vestens og Norges velsignelse. Børge Brende kan gråte krokodilletårer på TV over barna i Jemen. Men han og Norge er medskyldige i katastrofen. Den utføres av våre allierte, med vår direkte og indirekte støtte.

 

Les flere artikler om Saudi-Arabia på steigan.no

 

 


Selskapet Mot Dag AS er nå formelt stiftet og vil være eier av nettstedet   steigan.no. Vi holder på med å tegne aksjer, og vil du være medeier, kan du tegne deg nå. Her finner du tegningsdokumentet. Konto for innbetaling av aksjekapital er 9001.29.79990.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel«Smartmålere» påvirker hjerterytmen
Neste artikkelManchester og den islamske statens krig mot Europa
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).