Helse Sør-Øst: Stalldøra er åpen og hesten har stukket av

0

110 innleide folk fra Bulgaria, India og andre land har i lengre tid hatt full tilgang til samtlige pasientdata og personnumre og andre personopplysninger fra 2,8 millioner nordmenn.

NRK skrev:

De siste ukene har rundt 100 IT-arbeidere i Asia og Øst-Europa hatt tilgang og utvidete rettigheter til datasystemet til Helse Sør- Øst, viser informasjon NRK har innhentet. De har hatt mulighet til å hente ut pasientdata til 2,8 millioner nordmenn.

Dette er naturligvis en stor skandale, og den er et produkt av den hesblesende nyliberalismen og kravet om stadig å outsource og finne billigste løsning. Debatten og journalistikken i etterkant av skandalen har i stor grad dreid seg om hvem som bør gå av.

Men som skribenten og forskeren Trond Andresen skrev på Facebook:

Et interessant trekk ved journalistikken rundt dette, er at man ikke spør om det viktigste poenget: Hvis noen av disse 100 folka fra Bulgaria, India etc. har kopiert pasientdataene til 2.8 millioner nordmenn (og sliik kopiering kan de ha gjort uten at det kan spores, og de kan man ta med seg på en minnepinne), så er en enorm skade ALLEREDE SKJEDD! Disse dataene kan da misbrukes, og de kan selges og kopieres videre til krefter som er reint kriminelle. Det er liksom ikke noe stort poeng å diskutere om døra til stallen er godt nok sikra, når hesten allerede har stukket av.I forhold til dette, er spørsmål som «hvem har ansvaret for fadesen?», «når fikk Bent Høie vite om dette», «IT-direktøren sa noe annet for bare kort tid siden» — helt underordna.

Min kommentar:

Det trengs bare én utro tjener. En sånn minnepinne vil være verdt millioner av dollar, hvis ikke titalls millioner, på det svarte markedet. Hva er sannsynligheten for at ingen av disse hundre har latt seg frista av en sånn mulighet? Hesten har høyst sannsynlig allerede stukket av.

Forrige artikkelNATO ruster opp: 200 danske soldater til Estland
Neste artikkelPakistans farlige blasfemilovverk
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).