Helse Sør-Øst: Stalldøra er åpen og hesten har stukket av

0

110 innleide folk fra Bulgaria, India og andre land har i lengre tid hatt full tilgang til samtlige pasientdata og personnumre og andre personopplysninger fra 2,8 millioner nordmenn.

NRK skrev:

De siste ukene har rundt 100 IT-arbeidere i Asia og Øst-Europa hatt tilgang og utvidete rettigheter til datasystemet til Helse Sør- Øst, viser informasjon NRK har innhentet. De har hatt mulighet til å hente ut pasientdata til 2,8 millioner nordmenn.

Dette er naturligvis en stor skandale, og den er et produkt av den hesblesende nyliberalismen og kravet om stadig å outsource og finne billigste løsning. Debatten og journalistikken i etterkant av skandalen har i stor grad dreid seg om hvem som bør gå av.

Men som skribenten og forskeren Trond Andresen skrev på Facebook:

Et interessant trekk ved journalistikken rundt dette, er at man ikke spør om det viktigste poenget: Hvis noen av disse 100 folka fra Bulgaria, India etc. har kopiert pasientdataene til 2.8 millioner nordmenn (og sliik kopiering kan de ha gjort uten at det kan spores, og de kan man ta med seg på en minnepinne), så er en enorm skade ALLEREDE SKJEDD! Disse dataene kan da misbrukes, og de kan selges og kopieres videre til krefter som er reint kriminelle. Det er liksom ikke noe stort poeng å diskutere om døra til stallen er godt nok sikra, når hesten allerede har stukket av.I forhold til dette, er spørsmål som «hvem har ansvaret for fadesen?», «når fikk Bent Høie vite om dette», «IT-direktøren sa noe annet for bare kort tid siden» — helt underordna.

Min kommentar:

Det trengs bare én utro tjener. En sånn minnepinne vil være verdt millioner av dollar, hvis ikke titalls millioner, på det svarte markedet. Hva er sannsynligheten for at ingen av disse hundre har latt seg frista av en sånn mulighet? Hesten har høyst sannsynlig allerede stukket av.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.