EU vil innføre euro i Danmark og Sverige

6
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen

NRK melder at EU-kommisjonen planlegger at euro skal innføres som valuta i alle EU-land innen 2025. I dag er euro valuta i 19 av de 27 gjenværende medlemslandene.

Danmark og Sverige har sagt nei til euro i to folkeavstemninger, henholdsvis i 2000 og 2003. Det er også stor motstand mot innføring av euro i Polen, Tsjekkia og Ungarn. Men demokratiet har gått av moten.

Spørsmålet er om Norge også kan presses til å innføre euro på sikt.

NRK.no skriver om dette:

Det går frem av notater som den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung har fått tilgang til, etter et møte to EU-kommissærer hadde med EU-parlamentarikere i Strasbourg i forrige uke.

Møtet skal ha blitt holdt i forkant av EU-kommisjonens møte om euroens fremtid 31. mai. Deltagerne var ifølge EUs finanskommissær Pierre Moscovici, EU-kommissær Valdis Dombrovskis og en rekke EU-parlamentsmedlemmer.

Kommisjonen ønsker seg at EU-parlamentet skal ha kontroll over valutaen, i stedet for dagens lukkede møter der finansministrene i eurolandene deltar.

Dermed kan en hel del valutaer forsvinne, blant annet kronen i to av våre naboland. Ønsket er å innføre et eget eurobudsjett som også vil innebære egne skatter. Skatteinntektene skal brukes til felles investeringer i eurolandene.

Panikk i EU

Forslaget om å tvinge alle til å innføre euro, må vi se på bakgrunnen av at EU vil gjennomføre en kapitalmarkedsunion innen 2019.  Målet er å bryte ned barrièrene som hindrer flyt av kapital og investeringer mellom medlemslandene. Kapitalmarkedsunionen er et skritt i retning av planene om innføring av Europas Forente Stater, altså avskaffing av enhver nasjonal selvråderett på det politiske som på det økonomiske området.

EU-presidentene planlegger at EUs overnasjonale organer skal vedta medlemslandenes statsbudsjetter innen 2025. De nasjonale parlamentene skal få lov å bli «involvert» i prosessen, skrev abc – nyheter  for to år siden.

Etter brexit har EU- toppen fått panikk. Deres eneste medisin for å unngå oppløsning av unionen, er enda mer integrasjon. Pål Steigan skrev mer om dette tema her, før brexit.  Hans konklusjon er det vanskelig å være uenig i:

De fem EU-presidentene har lagt fram en plan som vil avskaffe det nasjonale demokratiet i EU-landa innen 2025. Overdriver jeg? Les videre, og døm sjøl. Hvis de får det som de vil, skal de nasjonale parlamentene i EU-landa fra og med 2025 ikke lenger bestemme over sine egne lands budsjetter. Det er mindre makt enn et kommunestyre har i dag.

EUs integrasjon er sammenliknet med en sykkel som er i stadig større fart. Om syklisten bremser, mister han balansen og faller i grøfta. De fysiske lovene kan selv ikke EU kommisjonen oppheve – og på et eller annet tidspunkt vil sykkelen stupe over grøftekanten.

Innføring av euro har vært en tragedie for det europeiske folket. Professor Otmar Issing  som er betegnet som selve skaperen av euroen og eurosonen, innrømmer at det ble begått en stor feil under etableringen. Ifølge Issing var den største feilen at når et land først ble medlem i eurosonen, så skulle det forbli medlem for all evighet.

– Det var en feil i konstruksjonen av hele arrangementet,  sier Issing til BBC News.

Hva så med Norge?

13. juni 2016 vedtok flertallet på Stortinget å innmelde Norge i EUs finanstilsyn. Dette er den største suverenitetsavståelsen siden tilslutningen til EØS-avtalen 16. oktober 1992.

Dette binder Norge til EUs finanspolitikk, noe jeg har skrevet om her. Hva det betyr for den norske krona på sikt, er usikkert. Men på et eller annet tidspunkt må Norge si nei før de trekkes med i grøfta.

Kontantløse samfunn

Planene om innføring av det kontantløse samfunnet kan også være et ledd i å avskaffe nasjonal valuta. Det er de lokale myntene og sedlene som i størst grad symboliserer det nasjonale særpreget. De dagen de forsvinner, vil ny valuta kunne innføres med et tastetrykk.

Protestene bør komme nå før vi går inn i enda mørkere tider.

Se også:

Opprinnelig publisert på bloggen til Øyvind Andresen

KampanjeStøtt oss

6 KOMMENTARER

 1. Helt helt klart tiltak for å forhindre nye «Brexit’s»! (Vær lydig, og følg klubbens direktiver; Én for alle, Alle for Bruxelles»!).

 2. Rodney Johnson forklarer her i denne videon på en fortreffelig måte hva som er problemet med Euroen.

  Med hensyn til Euroen er det to strategier.
  1. Tettere integrasjon mellom eurolandene med felles budsjett, kostknadskutt og reduksjon i offentlige utgifter.
  2. Forlate Euroen.

  Siden produktiviteten er høyest i Tyskland og annet næringsliv i Europa ikke klarer å konkurrere med tysk industri, vil det være bedre for eurosonen om Tyskland forlot euroen.

  Videoen: https://dentresearch.s3.amazonaws.com/BNB/MIV/051617_MIV_LandingPage.html

 3. Sveriges finansminister kommenterte på TV-med det underfundige-«Vil de det,uten en svensk -ny -folkeavstemning?»

  Vil-kunne her bety ønsker,tør,kan ,og det nevnes ikke hva svenskene evt.skulle kunne gjøre,om et eller annet EU-organ bestemte seg for -at dette kan og vil vi gjøre.
  Gjør -organet det,oppstår spørsmålet -igjen-om dette skal vedtas ved enstemmighet eller ved almindelig flertall.

  Hva skjer i ikke-Eurolandene,om resten av unionen påtvinger dem Euro,med eller uten parlamentarisk flertall?
  Skal Macron og Merkel ,på bakrommet,bestemme om Eurogruppen -finansministerne i Eurolandene,skal gjøres til et felles minterium for hele EUs økonomi? Vi får isåfall nye runder om felles skatt-og gjeldsbelastning.Og deler av «venstresiden» vil hoppe på Macrons utvidede og omfordelende EU -tanker.

  Og hvor ivrige vil EU-tilhengerne i Ap,Høyre og F.r.P. være til å forklare hvordan Norge så skal forholde seg til dette-med eller uten norske kroner ,i mynt eller på konto?

  Mange spørsmål-bare et svar-det er Status Quo tilhengerne som bærer ved til polariseringens bål.Neu-ropa tegner seg på en mørk himmel.Det er ikke nasjonalismen som utgjør den ny-fascistiske fare.

 4. Innføring av euro i Norge vil ha betydning både for vekslingskurs og for rentenivå. Norsk økonomi ligger ofte i motfase med EUs økonomi (mens det var krise i EU var det oljebonanza og høykonjunktur i Norge, rentenivået i EU var den gang lavt for å stimulere veksten, mens det var mye høyere i Norge for å bremse veksten). Høy oljepris betyr kort fortalt: høykonjunktur i Norge og lavkonjunktur i EU. Derfor er det galskap å melde Norge inn i eurosonen. Det at Høyre ønsker en slik løsning er egentlig sjokkerende også for deler av næringslivet. Men Norge må nok bli medlem av EU for at Norge skal bli medlem av eurosonen (og alle nye medlemmer i EU blir automatisk medlem også av eurosonen).

  Euro er veldig gunstig for Tyskland. Varene Tyskland eksporterer på verdensmarkedet (til land utenfor EU) er billigere enn hva de hadde vært om Tyskland hadde egen valuta. Verdensmarkedet er regulert av WTO-avtalen og det er i WTO veldig lave tollsatser og mange varer er også helt tollfrie. For Tyskland kan verdensmarkedet være viktigere enn markedet internt i EU. Å regulere skattekonkurranse mellom landene i EU kunne feks ha vært et fornuftig tiltak, men hva så med den skattekonkurranse som Tyskland feks har mot land utenfor EU? (Med fare for at tysk industri av den grunn flytter til land utenfor EU). Det er et eller annet schizofrent med EU her.

 5. Hensikten med Euroen er at den skal kollapse, slik kan de uvalgte EU-byråkratene ta nye grep, for å få mer makt, blant annet etablere et skatteinnkrevningskontor, budsjettkontroll, ytterligere sammensmelting av nasjonalstatene, samt at en ny (digital) valuta kan introduseres. Å innføre en fellesvaluta, uten at det grunnleggende er på plass, som samling av gjeld, likt skatte-, avgift-, budsjett- og regnskapssystem og omtrentlig likt lønnsnivå, er bevis på at Euroen ikke er bærekraftig. Disse folkene som innførte Euroen vet hva de gjør. Tipper Euroen er er historie innen 2020 – senest.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.