Tyrkia fortsetter å bombe USAs allierte i Syria

0

NATO-landet Tyrkia og NATO-sjef USA fortsetter å være på kollisjonskurs i Syria. 25. april bombet tyrkiske fly stillingene til kurdiske YPG i nærheten av byen Al-Malikiyah i det nordlige Syria.

YPG sier at bombene traff et kommunikasjonshovedkvarter, et mediasenter, en lokal radiostasjon og noen militære stillinger. Ifølge prokurdiske kilder ble omlag 20 mennesker drept i bombardementet. YPG er USAs allierte i Syria og samtidig regner Tyrkia dem som en forlengelse av PKK og som terrorister.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan sier at angrepet var varslet overfor USA og Russland. Men Pentagon sier at angrepet ikke var godkjent av antiIS-koalisjonen og at «den dessverre førte til tap av menneskeliv hos våre partnerstyrker».

Litt av noen allierte, Tyrkia og USA! De bomber hverandres allierte og beskylder hverandre for overgrep og forsøk på statskupp. Hadde ikke Tyrkia vært så viktig for NATO, ville USA for lengst ha utropt Erdoğan til «månedens Hitler».

Både USA og Tyrkia ønsker å dele opp Syria, men de har to fullstendig kolliderende strategier. I Ankara ser man opplagt USAs strategi som en fare for Tyrkias indre sikkerhet og statlige integritet.

USA fortsetter sin seks år gamle, og så langt mislykte, krig for regimeskifte i Syria. Donald Trump fortsetter i Barack Obamas spor, og det eneste de oppnår er mer krig og ødeleggelse og enda flere tapte menneskeliv. Men slikt betyr lite for de humanitære korsfarerne i Washington.

Og Tyrkia fortsetter å følge sin drøm om å gjenreise det osmanske riket. Med et flertall i folkeavstemninga, om enn svært knapt, mener Erdoğan tydeligvis at han har ryggdekning for en mer aggressiv politikk.

Forrige artikkelFramstående USA-expert: Skedde verkligen gasattacken i Syrien som beskrivits?
Neste artikkelIsrael vil okkupere mer syrisk territorium for å ha «buffersoner»
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).