Israel vil okkupere mer syrisk territorium for å ha «buffersoner»

0
Her er en vesrjon av Israels plan om en buffersone i Syria

Israelsk presse kan fortelle at landets statsminister, Benjamin Netanyahu, går inn for å skape såkalte «buffersoner» i Syria for å «beskytte» de okkuperte Golanhøydene.

Dette skriver både Haaretz og Times of Israel.

Prime Minister Benjamin Netanyahu is reportedly pushing for the establishment of buffer zones along the Syrian border with Israel and Jordan as part of any future internationally brokered resolution to the six-year civil war.

According to a report by the Haaretz daily on Friday, Netanyahu raised the issue with both US officials and other world powers, in a bid to distance Iranian and Hezbollah fighters from Israeli territory.

Netanyahu wants the buffer areas be on the Syrian side of the border, secured by forces other than Israel, the report said.

Golanhøydene ble okkupert av Israel fra Syria under seksdagerskrigen i 1967. Etter internasjonal lov er dette syrisk territorium, men nå ønsker altså Israel mer syrisk territorium for å beskytte erobringa fra 1967.

Her er en vesrjon av Israels plan om en buffersone i Syria

Jeg har tidligere vist at den militære ledelsen i Israel samarbeider med Da’esh på Golanhøydene, og det kan jo tenkes at jihadistene er tiltenkt en rolle i strategien for å skape disse såkalte buffersonene.

I morgentimene 27. april 2017 ble det meldt om store eksplosjoner ved flyplassen i Damaskus. Times of Israel sier at arabiske medier hevder at dette skyldtes et israelsk angrep, men unnlot å kommentere dette. Dette tyder på at den arabiske versjonen kan være korrekt.

Israel har ligget lavt i terrenget i Syriakrigen og har latt sine allierte føre krigen, men det er ingen tvil om at det er i Israels interesse som krigsmakt å skade og partere Syria.

Men Syria har ikke latt seg knekke, og det er kanskje grunnen til at Israel nå velger en mer aktivistisk linje.

Forrige artikkelTyrkia fortsetter å bombe USAs allierte i Syria
Neste artikkelDet franske jordskjelvet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).