Trump: – Hvis Kina ikke hjelper oss med Nord-Korea, vil vi ordne det sjøl

0

Donald Trump skal møte Kinas president Xi Jinping på Mar-a-Lago-godset sitt i Florida 6. og 7. april 2017. Som en oppvarming til møtet har Trump gjort et intervju med Financial Times der han kommer med tøff tale om Nord-Korea.

Trump sa:

«Kina har stor innflytelse over Nord-Korea. Og Kina vil enten bestemme seg for å hjelpe oss med Nord-Korea, eller så vil de ikke. Hvis de gjør det, vil det være bra for Kina. Hvis de ikke gjør det, vil det ikke være bra for noen.»

Men hva så om Kina ikke vil «hjelpe USA»? Til det svarte Trump: «Vel, hvis Kina ikke vil løse problemet Nord-Korea, så vil vi gjøre det. Det er hva jeg sier til deg.»

Foreløpig er det ikke kommet mange signaler om hva Trump tenker å gjøre, men tonelaget i denne uttalelsen gjør alt annet enn å berolige Kina. Det kan høres ut som en trussel om en ensidig amerikansk militæraksjon. Og bare det at det høres slik ut, er direkte kontraproduktivt foran møtet med Xi.

Kina har opplevd en amerikansk handling for å «løse problemer» på den koreanske halvøya, og det var Koreakrigen i 1950–53 da Kina sendte to millioner frivillige til å slåss mot en allianse dominert av USAs militære styrker.

Det virker helt utenkelig at Kina skulle kunne akseptere en amerikansk militæraksjon mot Nord-Korea. Det ville være en direkte trussel mot Kina sjøl.

Det er ikke klart hva Trump håper å oppnå ved å gå ut så hardt før møtet med Xi, men det kan umulig være en smart taktikk. Er det noe som får Kina til å gå fullstendig i baklås, så er det denne typen trusler.

USA har behov for å løse en rekke økonomiske og praktiske problemer overfor Kina, og president Xi har gitt forsiktige signaler om at det er han innstilt på. «Tøff tale» av denne typen kan fryse den kinesiske forhandlingsviljen til is. Og det er det USA som taper mest på. Hvis det skulle være ledd i en militær opptrapping mot Kina, virker det også dårlig gjennomtenkt.

Det blir uansett svært spennende å se hva som kommer ut av møtet etter dette.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.