Trump: – Hvis Kina ikke hjelper oss med Nord-Korea, vil vi ordne det sjøl

9

Donald Trump skal møte Kinas president Xi Jinping på Mar-a-Lago-godset sitt i Florida 6. og 7. april 2017. Som en oppvarming til møtet har Trump gjort et intervju med Financial Times der han kommer med tøff tale om Nord-Korea.

Trump sa:

«Kina har stor innflytelse over Nord-Korea. Og Kina vil enten bestemme seg for å hjelpe oss med Nord-Korea, eller så vil de ikke. Hvis de gjør det, vil det være bra for Kina. Hvis de ikke gjør det, vil det ikke være bra for noen.»

Men hva så om Kina ikke vil «hjelpe USA»? Til det svarte Trump: «Vel, hvis Kina ikke vil løse problemet Nord-Korea, så vil vi gjøre det. Det er hva jeg sier til deg.»

Foreløpig er det ikke kommet mange signaler om hva Trump tenker å gjøre, men tonelaget i denne uttalelsen gjør alt annet enn å berolige Kina. Det kan høres ut som en trussel om en ensidig amerikansk militæraksjon. Og bare det at det høres slik ut, er direkte kontraproduktivt foran møtet med Xi.

Kina har opplevd en amerikansk handling for å «løse problemer» på den koreanske halvøya, og det var Koreakrigen i 1950–53 da Kina sendte to millioner frivillige til å slåss mot en allianse dominert av USAs militære styrker.

Det virker helt utenkelig at Kina skulle kunne akseptere en amerikansk militæraksjon mot Nord-Korea. Det ville være en direkte trussel mot Kina sjøl.

Det er ikke klart hva Trump håper å oppnå ved å gå ut så hardt før møtet med Xi, men det kan umulig være en smart taktikk. Er det noe som får Kina til å gå fullstendig i baklås, så er det denne typen trusler.

USA har behov for å løse en rekke økonomiske og praktiske problemer overfor Kina, og president Xi har gitt forsiktige signaler om at det er han innstilt på. «Tøff tale» av denne typen kan fryse den kinesiske forhandlingsviljen til is. Og det er det USA som taper mest på. Hvis det skulle være ledd i en militær opptrapping mot Kina, virker det også dårlig gjennomtenkt.

Det blir uansett svært spennende å se hva som kommer ut av møtet etter dette.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


9 KOMMENTARER

 1. Det vil være en ny omdreining på Omring Russland-Kina-skruen.
  Å «ordne Nordkorea selv betyr i klart språk å invadere NK og skaffe amerikanske baser helt opp mot Mandsjuria, med trussel mot flankene til både russiske og kinesiske forsvarsstyrker.

  Nordkorea er ikke problemet for Pentagon, Russland er. Og Kina som i løpet av de siste 20 år har gått fra å være en 3. klasses militærmakt uten offensive evner, til å ha tatt igjen og forbigått Frankrike og UK som miltærmakter.
  Samlet er Kina og Russland en nesten umulig nøtt å knekke for Pentagon. DET blir en to-frontskrig, og en tofrontskrig USA ikke kan vinne, fordi de ikke kan betale for den.

  Dette bare understreker at Koreakrigen aldri tok slutt, og faren er meget stor for at USA starter enda en krig……

 2. Donald Trump er urokkelig i en sak, det er å temme Nord Korea og landets president. Trump er ikke spesiellt i storform for tiden etter alle prestisje nederlagene «Obamacare» og midlertidig stopp av flyktninger fra noen muslimske land. Kina har ingen makt overfor en rabiat som Kim Jong-un som var trygg under Obama administrasjonen som viste stor handlingslammelse overfor hans trussler og atomvåpen program. Donald Trump har ett stort og alvorlig problem, han vil koste hva det koste vil vise det amerikanske folk, og hele verden at USA er » great again», hans mål er å ruste opp og dette koster, men han har tydeligvis ikke oversikt over hva alt han har lovet vil koste, og dette er hans problem. Jeg støttet han i begynelsen,, men begynner å tvile, han har bragt hele hans familie inn i administrasjonen, inn i Det hvite hus, det er bare milliardærer som er akseptert, men milliardene gjør de ikke klok, kanskje bare ennå mer stormannsgal, og ett eventuelt angrep på Nord- Korea er ett eksempel på det. En krig der vil få katastrofale konsekvenser ikke bare for Sør- Korea som vil kunne bli delvis utslettet av en sterk Nord Koreansk armé som har betydelig slagkraft, også med sine atombomber, men konflikten kan spre seg.

 3. Å la Nord Korea utvikle atomvåpen er uakseptabelt, men verdenssamfunnet toer sine hender. Om atomprogrammet kan bombes i grus er et åpent spørsmål. Hvordan NK vil reagere på bombing er også uvist, men et angrep på nabolandet er sannsynlig.

  Å tro at Kina kan løse dette problemet er sannsynligvis en overvurdering av kinas innflydelse. Trump sier egentlig at han er klar til å bombe NK om ingen annen løsning kommer på bordet. Skal man ta ham på ordet blir det da bombing.

 4. Enn om de fleste av statsoverhoder i verden kunnet satt seg ned på en øde øy og begynt å snakke om » hva skal til for at vi kan skape fred i verden og hva må vi gjøre for å lykkes «……det forutsettes da at man har » normale » mennesker i maktposisjon.

 5. Jeg tipper enden på visa blir at DPRK avskaffer sine atomvåpen i bytte mot et formelt militærsamarbeide med Kina, der Kina formelt gir DPRK strategiske garantier. Da får vi kinesisk militært nærvær i DPRK som en motvekt mot USAs nærvær i syd. Kina vil så oppheve alle sanksjoner mot DPRK. USA vil rive seg i håret.

  • Det kan jo virke som Trump holder opp en slik opsjon med det han sier. Da vil i så fall NK kommer under kinesisk innflytelse, og det vil jo være noe helt nytt om USA aksepterer en slik løsning. Om en ser på historisk handlemåte så skulle en tenke seg at US vil destabilisere NK slik at NK blir Kinas Ukraina. Men kanskje, og forhåpentligvis ser de at dette ikke ville føre til noe annet enn enda mer langvarig fastlåste konflikter som ingen er tjent med, med unntak av den store drapsindustrien i USA da.

 6. Desverre er det ingen «normale» igjen med makta i verden. De er alle sammen MegMegMeg megalomanisk okkultismedyrkende overgripere og psykopater. Marionetter for et «babylonsk presteskap» som har trukket i trådene og manipulert menneskeheten fra starten av.

 7. Kina har vel ikke tradisjon i nyere tid med å blande seg inn i andre lands saker?
  Dersom Kina skulle hjelpe USA med Nord-Korea, så innebærer det vel et brudd med det som har vært Kinas utenrikspolitikk de siste årene?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.