Kjempemessig NATO-øvelse i september 2017

0
Wikipedia/ Wheelie A’barrow/MOD

Fra den danske avisa Arbejderen:

Tre uger i september 2017 vil store dele af Sverige blive forvandlet til en øvelsesplads for krig. I alt vil over 20.000 soldater deltage i øvelsen, der kommer til at koste 583 millioner svenske kroner. USA, Finland, Frankrig, Estland, Danmark og Norge deltager.

Wikipedia/ Wheelie A’barrow/MOD

Det neutrale Sverige er fortid.

Siden 1994 har Sverige været medlem af NATO-programmet Parterskab for Fred. Og i 2009 underskrev den svenske regering en ‘musketér-ed’ med EU-militæret:

«Sverige vil ikke forholde sig passivt, hvis et angreb rammer et andet medlemsland… Vi forventer, at disse lande handler på samme måde, hvis Sverige rammes», skrev den svenske regering.

NATO hylder på sin hjemmeside Sverige for at være særdeles aktiv i en række militære operationer.

Senest har Sverige i 2016 indgået en såkaldt ‘værtslandsaftale’, der betyder, at NATO stationerer materiel i Sverige og sender soldater i krisesituationer. Værtslandsaftalen indøves med deltagelse af NATO-soldater.

En sådan kæmpe øvelse vil løbe af stablen i tre uger i september i år. Øvelsens navn er Aurora. Men de svenske fredskræfter er stærkt foruroliget:

«Tre uger i september 2017 vil store dele af Sverige blive forvandlet til en øvelsesplads for krig. I alt vil over 20.000 soldater deltage i øvelsen, der kommer til at koste 583 millioner svenske kroner. USA, Finland, Frankrig, Estland, Danmark og Norge deltager», skriver netværket STOPPA AURORA, som kalder øvelsen for en største i Sverige siden Den Kolde Krig.

NATO er en atomalliance

Et kompagni amerikanske kampvogne vil blive landsat ved Gøteborg, og Sveriges militære ledelse vil ikke give nogen formelle garantier for, at styrken ikke medbringer atomvåben, skriver netværket. Det opfordrer samtidigt til at deltage i de indledende protestmarcher den 14. maj, manifestationer i Stockholm den 9. september og aktioner mod Aurora i Gøteborg den 15. til 18. september med særlig fokus på en stor demonstration lørdag den 16. september.

En lang række organisationer er med i netværket, blandt andre sportklubben Proletären FF, og klubbens formand Bengt Frejd understreger vigtigheden af at styrke den folkelige NATO-modstand. Han forklarer, at storbyen Gøteborg faktisk har en kommunal beslutning om at være et atomvåbenfrit område.

– Tilpasningen til NATO foregår i det stille. Sverige inddrages i krigsaktiviteter, blandt andet er Sverige med i Afghanistan. Det er en krig, som har ført til store flygtningekatastrofer. Mens der er mange, som brokker sig over udgifterne til at modtage flygtninge, så er der ingen, som anklager, de som startede krigen, siger Jens Halldin fra Kommunistiska Partiet til ugeavisen Proletären.

NATO hylder på sin hjemmeside Sverige for at være særdeles aktiv i en række militære operationer. Fra Jugoslavien og Kosovo, over Afghanistan og til Libyen samt operationer i Afrika.

Udgifterne til disse operationer er ifølge Kommunistiska Partiet mellem 18 og 27 milliarder svenske kroner ifølge myndighedernes egne oplysninger.

Sverige i udrykningsstyrken

Ud over at deltage i disse krige er Sverige med i et af NATO’s højt prioriterede programmer, nemlig indkøb og drift af en flåde af kæmpestore transportfly, som skal kunne bringe NATO’s materiel og tropper til ethvert sted i verden med nærmest øjeblikkes varsel.

Gruppen består af 10 NATO-lande samt Finland og Sverige. Der anskaffes Boing C-17 fly, som kan laste 77 tons materiel og i én flyvning transportere det 4450 kilometer, oplyser NATO. Dertil anskaffes 180 Airbus A400M-fly til transport af soldater.

Sverige er en del af NATO’s udrykningsstyrker, selvom landet ikke formelt er medlem af NATO.

Sidste år var formanden for NATO’s militærkomite, general Petr Pavel på besøg i Sverige. Her roste han Sverige, for at landets «væbnede styrker er særdeles dygtige, professionelle og troværdige og dertil i stand til at operere sammen med allierede styrker, Det skyldes, at Sverige bruger NATO-standarder og træner, øver og kæmper side om side med NATO-tropper», som det formuleres på NATO’s hjemmeside.

NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg besøgte den 30. marts i år Sverige. Under besøget sagde han blandt andet:

– Sverige er en af de mest aktive bidragydere til NATO-ledede operationer og missionerne på Balkan og i Afghanistan.

Front mod Rusland

Sverige er særlig værdifuld for NATO i konfrontationen med Rusland understregede Stoltenberg:

– I den aktuelle kontekst med øgede bekymringer over Ruslands militære aktiviteter, optrapper NATO sit samarbejde med Sverige og Finland i den Baltiske region, fortsatte NATO’s generalsekretær.

Men fælles sikkerhed skabes ikke ved, at nogle rotter sig sammen mod en tredje. I dag ser vi, hvordan man falder tilbage til vi-og-de-tænkningen i udenrigspolitikken og i medierne, advarer netværket STOPPA AURORA.

Det handler om at skabe sikkerhed sammen med de potentielle fjender: «Fælles sikkerhed handler – sådan som det også blev fastslået i Oluf Palme-rapporten – om at bygge tillid og undgå optrapning. Sanktionerne mod Rusland og daglige påstande om, at Rusland er den aggressive part, modvirker fred. Vi og verden har intet at vinde ved at udpege Rusland eller noget som helst andet land til at være vores fjende», skriver netværket og advarer mod den store NATO-øvelse med tre begrundelser:

  • Den bidrager til at forværre sikkerhedssituationen omkring Østersøen.
  • Den medfører Sveriges yderligere tilnærmelse til atomvåbenalliancen NATO.
  • Freden bevares gennem diplomati, samarbejde og samtale.

>> LÆS: AURORA 17 – STÖRSTA KRIGSÖVNINGEN SEN KALLA KRIGET

Forrige artikkelSex, dop og tiggerkopp
Neste artikkelIngen «røde linjer» etter vestlig-støttede terroristers sivil-massakre i syriske Foua