Etterretningsveteraner i USA ber Trump om å stanse opptrapping i Syria

0

Oversatt av Anders Romelsjö

Mer än två dussin före detta tjänstemän i USA:s säkerhetstjänster uppmanar president Trump att ompröva sina beskyllningar den syriska regeringen för de ”kemiska dödsfallen” i Idlib och att dra tillbaka sin farliga upptrappning av spänningarna med Ryssland.


Brevet till president Trump.
MEMORANDUM till Presidenten

FRÅN: Veteran Intelligence Professionals för Sanity (VIPS) *

ÄMNE: Syrien: Var det verkligen en attack med ”kemiska vapen”?

1 – Vi skriver för att ge Dig en entydig varning om risken för väpnade konflikter med Ryssland – med risk för upptrappning till kärnvapenkrig. Hotet har vuxit efter missilattacken mot Syrien som vedergällning för vad Du hävdade var en ”attack med kemiska vapen” den 4 april mot syriska civila i södra Idlib-provinsen.

2 – Våra kontakter inom amerikanska armén i området har meddelat oss att detta inte är vad som hände. Det skedde ingen attack med ”kemiska vapen” av Syrien och dess stridskrafter. I stället ha ett syriskt flygplan bombat en ammunitionsdepå som tillhörde al-Nusra och som visade sig vara full med skadliga kemikalier. En stark vind blåste moln och vind med kemiska ämnen över till en närliggande by där många därför dog.

3 – Detta är vad ryssarna och syrierna har sagt och – ännu viktigare -vad de verkar tro hänt.

4 – Kan vi konkludera att Vita huset har gett våra generaler order om vad de ska säga?

5 – Sedan Putin övertalade Assad 2013 att ge upp sina kemiska vapen, förstörde USA:s armé 600 ton Syriens lager med kemiska vapen på bara sex veckor. Mandatet för FN:s Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) (U.N.’s Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW-UN)) var att se till att allt förstördes – vilket påminner om mandatet för FN:s inspektörer om Iraks massförstörelsevapen. FN:s vapeninspektörers slutsatser om massförstörelsevapnen var riktiga. Rumsfeld och hans generaler ljög och detta verkar hända igen. Insatserna är ännu högre nu – vikten av ett förtroendefullt förhållande med Rysslands ledare kan inte överskattas.

6 – I september 2013 sedan Putin övertalat Assad att avstå sina kemiska vapen skrev Rysslands president en öppen ledare (op-ed) i New York Times där han sa: ”Min arbetsrelation och min personliga relation med president Obama präglas av växande förtroende. Jag uppskattar detta.”
Kemiska vapen 799px-155mmMustardGasShellsPallar med saringas, USA (Wikipedia)
Denna avspänning (”Détente”) kvävdes i sin linda

7 – Tre år senare, den 4 april, 2017 talade Rysslands premiärminister Medvedev om ”absolut misstro”, som han betecknade som ”tråkigt för våra nu helt förstörda relationer [men] goda nyheter för terrorister.” Inte bara tråkigt, enligt vår uppfattning, men helt onödigt – ännu värre, farligt.

8 – Med Moskvas uppsägning av avtalet till om flygverksamhet över Syrien, har klockan vridits tillbaka sex månader till situationen i september/oktober när 11 månaders hårda förhandlingar medförde ett avtal om eldupphör. USA:s attacker på fasta syriska armé-positioner 17 september 2016 dödade cirka 70 personer och skadade ytterligare 100, sänkte avtalet om eldupphör som godkänts av Obama och Putin en vecka tidigare.

9 – Den 26 september 2016 klagade utrikesminister Lavrov ”Min gode vän John Kerry … är under hård kritik från amerikanska krigsmaskinen [som] uppenbarligen inte lyssnar tillräckligt på överbefälhavaren (Obama).” Lavrov kritiserade generalstabschefen Joseph Dunford för att kan informerat kongressen om att han motsatte sig att dela underrättelseuppgifter med Ryssland om Syrien ”efter avtalet om eldupphör som ingicks mellan Rysslands president Vladimir Putin och USA:s president Barack Obama och som innebar att underrättelseuppgifter skulle delas. Det är svårt att arbeta med sådana partners. …”

10 – 1 Oktober 2016, varnade Rysslands utrikesministerium talesman Maria Zakharova: ”Om USA genomför direkt aggression mot Damaskus och den syriska armén, skulle det leda till en fruktansvärd, tektonisk förskjutning inte bara i landet, men i hela regionen.”

11 – 6 Oktober 2016, varnade ryska försvarets talesman generalmajor Igor Konashenkov för att Ryssland var berett att skjuta ner oidentifierat flygplan – inklusive Stealth flygplan – över Syrien. Konashenkov markerade med att tillägga att det ryska luftförsvaret ”inte kommer att ha tid att fastställa flygplanets ursprung.

12 – 27 oktober klagade 2016 Putin över att “My personal agreements with the President of the United States have not produced results,” och klagade också över att folk i Washington är beredda att göra vad som helst för att hindra att överenskommelser tillämpas i praktiken. Med hänvisning till Syrien beklagade Putin att det saknades en ”gemensam front mot terrorism efter så långvariga förhandlingar, stora ansträngningar och svåra kompromisser.”

13 – Således det onödigt osäkra tillstånd som de amerikanska-ryska relationerna nu har sjunkit till – från ”växande förtroende” till ”absolut misstro”. Det är säkert att många välkomnar den höga spänningsnivån, som – tveklöst – är superbra för vapenindustrin.

14 – Vi tror att det av enorm betydelse att förhindra att förbindelserna med Ryssland faller till ett tillstånd av fullständig förfall. Utrikesminister Tillersons besök i Moskva denna vecka erbjuder en möjlighet att motverka skadan, men det finns också en risk att det kan öka bitterheten – särskilt som utrikesminister Tillerson inte är bekant med historiken.

15 – Nu är det dags att ta itu med Ryssland på grundval av fakta, inte påståenden som bygger till stor del på tvivelaktiga bevis – från ”sociala medier”, till exempel. Medan många anser att nuvarande höga spänning utesluter ett toppmöte, föreslår vi det motsatta. Du kan överväga att instruera utrikesminister Tillerson att börja planera för ett tidigt toppmöte med president Putin.”

* Som bakgrund om Veteran Intelligence Professionals för Sanity (VIPS) kan en lista över ärenden hittas på https://consortiumnews.com/vips-memos/. En handfull CIA veteraner etablerade VIPS i januari 2003 efter att ha dragit slutsatsen att Dick Cheney och Donald Rumsfeld hade bett våra tidigare kollegor att tillverka underrättelseinformation för att ”motivera” ett onödigt krig mot Irak. Vid tidpunkten valde vi att anta att president George W. Bush var inte fullt medvetna om detta.

Vi utfärdade vår första Memorandum för verkställande på eftermiddagen 5 februari 2003, efter Colin Powells tal i FN. Det var riktat till President Bush och avslutades med dessa ord:

Ingen har patent sanningen; inte heller vi hysa illusioner om att vår analys ”obestridlig” [adjektiv som förre utrikesministern Powell använde för sina anklagelser mot Saddam Hussein]. Men efter att ha sett utrikesminister Powell i dag är vi övertygade om att Du skulle ha fördel av att vidga diskussionen bortom kretsen av de rådgivare som är tydligt inställda på ett krig som vi inte ser som nödvändigt och vars konsekvenser sannolikt kommer att vara katastrofala.

Respektfullt, erbjuder vi samma råd till Dig, president Trump.

***

För styrgruppen för, Veteran Intelligence Professionals for Sanity

Eugene D. Betit, Intelligence Analyst, DIA, Soviet FAO, (US Army, ret.)

William Binney, Technical Director, NSA; co-founder, SIGINT Automation Research Center (ret.)

Marshall Carter-Tripp, Foreign Service Officer and former Office Director in the State Department Bureau of Intelligence and Research, (ret.)

Thomas Drake, Senior Executive Service, NSA (former)

Bogdan Dzakovic, Former Team Leader of Federal Air Marshals and Red Team, FAA Security, (ret.) (associate VIPS)

Robert Furukawa, Capt, CEC, USN-R, (ret.)

Philip Giraldi, CIA, Operations Officer (ret.)

Mike Gravel, former Adjutant, top secret control officer, Communications Intelligence Service; special agent of the Counter Intelligence Corps and former United States Senator

Matthew Hoh, former Capt., USMC, Iraq and Foreign Service Officer, Afghanistan (associate VIPS)

Larry C. Johnson, CIA & State Department (ret.)

Michael S. Kearns, Captain, USAF (Ret.); ex-Master SERE Instructor for Strategic Reconnaissance Operations (NSA/DIA) and Special Mission Units (JSOC)

John Brady Kiesling, Foreign Service Officer (ret.)

John Kiriakou, former CIA analyst and counterterrorism officer, and former senior investigator, Senate Foreign Relations Committee

Linda Lewis, WMD preparedness policy analyst, USDA (ret.) (associate VIPS)

Lisa Ling, TSgt USAF (ret.) (associate VIPS)

Edward Loomis, NSA, Cryptologic Computer Scientist (ret.)

David MacMichael, National Intelligence Council (ret.)

Ray McGovern, former US Army infantry/intelligence officer & CIA analyst (ret.)

Elizabeth Murray, Deputy National Intelligence Officer for Near East, CIA and National Intelligence Council (ret.)

Torin Nelson, former Intelligence Officer/Interrogator, Department of the Army

Todd E. Pierce, MAJ, US Army Judge Advocate (Ret.)

Coleen Rowley, FBI Special Agent and former Minneapolis Division Legal Counsel (ret.)

Scott Ritter, former MAJ., USMC, and former UN Weapon Inspector, Iraq

Peter Van Buren, U.S. Department of State, Foreign Service Officer (ret.) (associate VIPS)

Kirk Wiebe, former Senior Analyst, SIGINT Automation Research Center, NSA

Sarah G. Wilton, Commander, US Naval Reserve (ret), DIA (ret.)

Robert Wing, former Foreign Service Officer (associate VIPS)

Ann Wright, U.S. Army Reserve Colonel (ret) and former U.S. Diplomat

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkel-Det franske sosialdemokratiet er i full oppløsning!
Neste artikkelMain stream media i USA: Nesten unisone for bombing
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).