Den islamske staten jubler over USA-angrep i Syria

4
Fotoet forestiller angiveligt læger i den oprørskontrollerede bydel Douma nær Damaskus. De opfordrer det internationale samfund til at reagere på påstået gasangreb i Idlib. FOTO: Sameer Al-Doumy/AFP/Scanpix

Fra den danske avisa Arbejderen

Militser tilknyttet al-Qaeda og IS fejrede USA’s angreb på syrisk luftbase med ekstatiske kommentarer i hundredvis af tweets og fotos på organisationernes uofficielle netsider. Israel og Saudi-Arabien støtter også USA.

Islamisk Stat og al-Qaeda-grupper fejrer USA’s missilangreb på Shayrat-luftbase nær Homs i Syrien natten til i dag.

Islamisk Stat udnyttede straks USA’s angreb mod luftbase ved at indlede en stor offensiv mod Syriens regeringshær.

Det fremgår af militsernes hundredvis af ekstatiske tweets og fotos på organisationernes uofficielle netsider, rapporterer den arabisktalende terroranalytiker Aldin Abazovic på sin Twitter-konto.

Fotoet forestiller angiveligt læger i den oprørskontrollerede bydel Douma nær Damaskus. De opfordrer det internationale samfund til at reagere på påstået gasangreb i Idlib.
FOTO: Sameer Al-Doumy/AFP/Scanpix

Offensiv fra IS

Og i timerne lige efter USA-angrebet udnyttede Islamisk Stat momentum og indledte fredag morgen en offensiv mod regeringshærens checkpoints i landsbyen Furqlus ved Homs, skriver den arabiske netportal Al-Masdar NewsAra News.

Luftangrebet fandt sted omkring klokken 3:45 lokal tid og var udløst af tirsdagens voldsomme hændelse i et oprørskontrolleret område, hvor angiveligt 86 mennesker tirsdag mistede livet på grund af giftgas i byen Khan Sheikhoun i den nordlige Idlib-provins.

Det er endnu uklart, hvem der forårsagede dødsfaldene i landsbyen.

Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW) – der er knyttet til FN – placerer i modsætning til USA ikke ansvaret for angrebet mod landsbyen på nogen af krigens parter.

«OPCV fordømmer på det kraftigste enhver parts brug af kemiske våben – uanset hvor eller under hvilke omstændigheder», skriver organisationen fredag.

En række FN-organisationer arbejder med at indsamle oplysninger om angrebet.

Støtte til USA-angreb

Ifølge Reuters kalder Saudi-Arabien – der siden 2011 har sendt våben og penge til den væbnede opposition mod Assad – USA’s angreb en «modig beslutning».

I en erklæring siger den saudiske regering, at Trumps missilangreb var det rette modsvar til «regimets forbrydelser mod sit folk». Saudi-Arabiens statsideologi er wahabismen, som flertallet af den væbnede oppositions grupper i Syrien følger.

Ikke os

Syrien hævder fortsat, at det ikke bruger kemiske våben, og anklager den væbnede oppositions soldater for at have oplagret kemiske stoffer.

– Jeg understreger endnu en gang, at den syriske arabiske hær ikke bruger – og ikke vil bruge – lignende våben, selv mod de terrorister, der kæmper mod vort folk, siger Syriens udenrigsminister Walid Moallem ifølge tv-stationen ABC.

Den uafhængige journalist og tidligere Pulitzer-prisvinder Seymour M. Hersh dokumenterede allerede i 2013, at flere efterretningstjenester i USA har bevis for, at al-Qaeda-gruppen Jabhat al-Nusra i Syrien var i stand til at producere saringas.

I 2013 rensede Carla Del Ponte, som dengang var leder af FN’s taskforce for Syrien, Assad-regimet for anklagen om brug af giftgas og rettede mistanken mod «oprørerne».

Ruslands forsvarsministerium mener, at de giftige stoffer blev frigivet, da det syriske luftangreb ramte et af oprørernes våbenlagre i den østlige udkant af Khan Sheikhoun i tirsdags.

Israel støtter USA

Men det afviser Israel, som fuldt ud støtter USA’s angreb.

– Præsident Trump har sendt en klar og stærk besked i dag. Vi håber, at denne besked – i lyset af Assad-regimets forfærdelige gerninger – ikke blot vil give genlyd i Damaskus, men også i Teheran og Pyongyang, lyder det fra premierminister Benyamin Netanyahu ifølge radiostationen Reshet Bet.

Israel har angrebet Syrien militært adskillige gange siden 2011, senest den 12. januar, hvor Mezzeh-basen nær Damaskus blev ramt. Den 17. marts overskred israelske jagerfly Syriens grænse og blev beskudt af syrisk antiluftskyts, rapporterer AP.

Danmark støtter USA

Selv om folkeretten klart siger, hvornår et land må angribe et andet, støtter den danske udenrigsminister Anders Samuelsen USA’s angreb. Og allerede torsdag sagde han, at Danmark er parat til at øge sin militære tilstedeværelse i Syrien.

Folkeretten, som alle medlemmer af FN skal rette sig efter, regulerer forholdet mellem stater, og hvornår en stat lovligt kan bruge væbnet magt på en anden stats territorium. Folkeretten er nedskrevet i FN-pagten, der slår fast, at væbnet magt kun kan ske, hvis der er et mandat fra FN’s Sikkerhedsråd, hvis en regering beder om hjælp, eller der er tale om selvforsvar.

Alligevel udtaler Anders Samuelsen om USA’s angreb ifølge fyens.dk:

– Det var et nødvendigt træk fra Trumps side, og det bakker jeg op om.

Rusland tvivler

Ruslands udenrigsministerium har afvist et udkast til resolution i FN’s Sikkerhedsråd, der fordømmer Assad som ansvarlig for angrebet med kemiske våben i Idlib-provinsen.

Præsident Vladimir Putins talsmand Dmitry Peskov mener, at USA-angrebet er en aggression.

– Det blev gennemført i strid med folkeretten og er sket på baggrund af et opfundet påskud. Den syriske hær anvender ikke kemiske våben. Det er bekræftet af FN-organisationen Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben, siger han.

Den russiske tv-station RT rapporterer, at Rusland vil tage angrebet op i FN’s Sikkerhedsråd, da der var russisk personel til stede på den angrebne flybase.

Ruslands viceambassadør ved FN Vladimir Safronkov siger, at Vesten er så «besat af regimeskifte, at det hindrer arbejdet i FN’s Sikkerhedsråd.»

– At Assad brugte kemiske våben i Idlib-provinsen er baseret på forfalskede rapporter fra gruppen De Hvide Hjelme – en gruppe, der længe har været miskrediteret, siger han ifølge RT.

USA’s udenrigsminister Rex Tillerson fastholder imidlertid Assads skyld. Han blev på en pressekonference natten til fredag spurgt, om USA vil lede en international koalition for at fordrive den syriske leder.

– Disse skridt er allerede på vej, sagde Tillerson og tilføjede, at Assad «ikke har nogen rolle i et fremtidigt Syrien», rapporterer dagbladet USA Today.

Den britiske fredsorganisation Stop The War Coalition indkalder til demonstration mod USA’s angreb i aften i London.

– Denne handling vil kun øge antallet af drab i Syrien og blot yderligere antænde den frygtelige krig, der har medført umådelig elendighed for befolkningen i landet. Det er den værst tænkelige reaktion på det uforsvarlige angreb i Khan Sheikhun. Trump vil udvide krigen og føre Vesten ud i en militær konfrontation med Rusland, advarer organisationens talsperson Lindsey German.

KampanjeStøtt oss

4 KOMMENTARER

  1. En kuriositet.

    Ankermann for programmet «The Last Word» på MSNBC, lawrence O’Donnell sier at hvis Putin masterminded den siste uka i Syria kan han ha villet hjelpe sin venn i Det hvite hus ved å ha hvisket Assad et ord i øret om å foreta et kjemisk angrep passe stort til å tiltrekke seg medieoppmerksomheten og tilskynde Trump til å foreta et missilangrep. Dette ville stoppe det amerikanske maset om russisk innflydelse og påvirkning på amerikanske forhold.

    O’Donell spør om ikke det ville være vakkert og smart da ingen ville falle på tanken om å mistenke Putin for å ha orkestrert det som hendte i Syria. Så kunne Putins venn i det Hvite hus ha en strålende natt med missiler og all den rosen han har mottatt de siste 24 timer. Påstandene om Trump som Putinagent ville falle på sin egen urimelighet.

    På seg selv kjenner man andre sier bare jeg.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.