USA krever krigserstatning fra Kambodsja

6

Enkelte besitter frekkhetens nådegave. Eller hva skal man si når USA forlanger hundrevis av millioner dollar i krigsgjeld fra Kambodsja?

USA har krevd at Kambodsja skal betale 500 millioner dollar til USA som oppgjør for angivelig krigsgjeld. For hva? Jo, for USAs hjelpeforsyninger til det marionettregimet de sjøl holdt ved makta i Phnom Penh. Dette går fram av en artikkel i Cambodia Daily som er sitert i Sydney Morning Herald.

Dette har vakt raseri og vantro i den kambodsjanske hovedstaden.

I mai og juni 1970 invaderte USA og Sør-Vietnam det nøytrale Kambodsja (enda en forbrytelse mot folkeretten). Denne invasjonen var militært mislykket, og Nixon ble rasende. Han syntes at det amerikanske flyvåpenet ikke var brutalt nok. Han ringte derfor 9. desember 1970 til Kissinger, som da var nasjonal sikkerhetsrådgiver, (kilde: Nixon-tapene) og sa:

Jeg ønsker at alt som kan fly går inn der og banker livskiten ut av dem. Det vil ikke være noen begrensinger på flytimer og det er ingen begrensninger på budsjettet. Er det klart?

Fem minutter etter denne samtalen ringte Kissinger til general Alexander Haig og ga beskjed om presidentens ordre:

Han ønsker en massiv bombekampanje i Kambodsja. Han ønsker ikke å høre noen motforestillinger. Det er en ordre. Den skal gjennomføres. Alt som kan fly mot alt som beveger seg. Er det oppfattet.

Dette ble marsjordren for den største bombekampanjen i historien. Informasjon som ble frigjort under Bill Clinton viser at det ble sluppet 2.756.941 tonn bomber over Kambodsja. (Kilde: Ben Kiernan.) Dette bør sammenliknes med annen verdenskrig da de allierte totalt slapp 2 millioner tonn bomber, inklusive Hiroshima og Nagasaki! Kambodsja er antakelig det landet i verden som har blitt aller mest bombet, og landet er ikke større enn Sør-Norge.

Naturligvis er det USA som skulle betale Kambodsja enorme summer i erstatning og kompensasjoner. Men verdens «uunnværlige nasjon» ser det annerledes. De er i sin fulle rett til å bombe hvem de vil, og etterpå skal ofrene betale. Dette er krigsforbrytersaka som aldri kommer opp.

Naturligvis er det USA som skulle betale Kambodsja enorme summer i erstatning og kompensasjoner. Men verdens «uunnværlige nasjon» ser det annerledes. De er i sin fulle rett til å bombe hvem de vil, og etterpå skal ofrene betale.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Og hvis noen lurer på grunnen til hvorfor USA nå plutselig krever tilbake pengene, har det selvsagt med Kina å gjøre.

  Kambodsja har avlyst militærøvelser med vestlige land ‘av busjetthensyn’, bare to måneder etter at landet hade sin første store militærøvelse med Kina. Under et besøk i oktober i fjor ga Kina en støtte på $308 millioner og en gjeldslettelse på $117 millioner.

  Kan man ikke vinne over landet med en gulrot, så tar man fram brekkjernet og truer kneskålene.. men rent PR-messig er dette dårlig gangsyn.

 2. Jeg mener du har skrevet om denne US/Kissingerbombinen før, yepp du lenker over til den artikkelen. Den var nok en oppvåkning bl.a. nytt for meg. Hjernevaskede meg får nå litt for store doser på en gang. Og USA, som et rent satanistisk styrt kontinent er ikke lenger noe annet enn sete til djevelen selv som jeg ser det. Nå prøver han/ja, the devil å utvide ødeleggelsene av verden med kriger, gift og annen sort ødeleggende kollaps, før han selv blir oppslukt via jordskjelv og mange uår i kjølvannet, håper jeg. For, det synes å være hva som skal til…. de ubevisst lengter etter «the end», djevlefølgeres tankegang. Om det betyr vårt endelikt, so be it.

  Norske politikere. Er de følgere?

  Og vår statsminister sitter med kaffekoppen og vil så gjerne fortelle om godene vi kan vente oss dersom vi stemmer på Høyre/FrP til høsten. Jeg spyr av dem. (nei, jeg åpnet ikke for DEN reklamen).

  Pål Steigan; uansett harnisk; takk for at du finnes og formidler så etterrettelig.

 3. Amerikanerne har hatt et kreativt forhold til nødhjelpsutgifter før, som for eksempel etter 1. verdenskrig. Herbert Hoover («The fat man with the notebook in his hand», for de som hører på Randy Newman, Louisiana 1927) hadde regnet ut at Østerrike trengte matvarer til en verdi av 100 millioner dollar for å klare seg til neste innhøsting, men at landet ikke ville være i stand til å fremskaffe en brøkdel av dette beløpet. De forente stater var ute av stand til å bøte på problemet, fordi amerikansk lovgivning forbød utlån til fiendtlige stater, selv etter at de ikke lenger var fiendtlige. For å komme rundt dette problemet, ordnet Hoover det slik at USA lånte 45 millioner dollar til Storbritannia, Frankrike og Italia, slik at de kunne videreformidle beløpet til Østerrike, i samforståelse med at pengene skulle brukes til å kjøpe amerikanske matvarer. På denne snedige måten unngikk man hungersnød, samtidig som man avlastet amerikanske bønders overproduksjon.
  På den annen side skapte det, forståelig nok, en viss forargelse blant de tre allierte nasjonene da Den amerikanske kongressen deretter insisterte på at de skulle tilbakebetale lånene, ettersom Østerrike viste seg å være insolvent. De allierte påpekte da at de bare hadde lånt pengene som en formalitet og at de ikke hadde tjent noe som helst på transaksjonen, mens amerikanske bønder var blitt 45 millioner dollar rikere. Den amerikanske kongressen var imidlertid urokkelig, og insisterte på betaling.
  Slike hendelser bidro til å gjøre Amerika rikere, men gjorde ikke stort med hensyn popularitet og prestisje i utlandet.
  [Fritt etter: Bryson, Bill. One Summer: America 1927 (Bryson) (Kindle Locations 965-972). Transworld. Kindle Edition.]

 4. Veit en også hvor mange sivile liv som gikk tapt under denne kampanjen? Eller er dette kostnader som mer for ubetydelige til å bli tatt med i rekneskapen? USA har jo tradisjoner for å være rause når det gjelder slike kostnader (jfr. Hiroshima, Nagasaki, Leipzig, Dresden og Berlin). «Terrorisme» er jo et ord som er forbeholdt småskalabrotsverk.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.