Sør-Koreas president avsatt

0

Grunnlovsdomstolen i Sør-Korea har vedtatt å avsette president Park Geun-hye på grunn av hennes forbindelse med en stor korrupsjonsskandale som har rystet det østasiatiske landet i månedsvis.

Siden oktober 2016 har det vært nitten store demonstrasjoner mot presidenten. Den siste ble arrangert 4. mars 2017 og samlet nesten en million mennesker, skriver Socialist Worker.

Høyrepartiene har prøvd å mobilisere til støtte for presidenten, men meningsmålinger har vist at mer enn 80% av velgerne ønsket at presidenten skulle gå av. Blant unge folk hadde kravet støtte fra over 90%.

Koreansk LO hadde truet med generalstreik dersom grunnlovsdomstolen ikke hadde vedtatt å avsette president Park.

Hva er bakgrunnen for protestene? Grunnleggende handler det om korrupsjon og maktmisbruk. South China Morning Post sammenfattet det slik:

«The scandal surrounding Park relates to whether she allowed her longtime friend, Choi Soon-sil, to influence state affairs, forced conglomerates to furnish her retirement slush fund and whether she is in thrall to a cult led by Choi. There’s no strong evidence of any of this yet, but the blood is in the water and the sharks of political opportunity are circling.»

Grunnlovsdomstolen syntes tydeligvis at bevisene var sterke nok og vedtok enstemmig å avsette henne. Park er også beskyldt for å ha tatt imot bestikkelser i forbindelse med en fusjon i 2015 som dreide seg om kontrollen over landets største konglomerat.

Disse konglomeratene, eller chaebol, som de heter i Sør-Korea, er mektige vertikale og horisontale familestyrte monopoler som kontrollerer store segmenter av landets økonomi. Når denne massebevegelsen har kunnet komme så langt, så er det delvis på grunn av stor misnøye blant folk, men også fordi den herskende klassen er splittet.

President Park er datter av Sør-Koreas tidligere diktator Park Chung-hee. Det var han som med diktatorisk hånd ledet Sør-Koreas statsstyrte økonomiske revolusjon.

 

Forrige artikkelPolen: – EU er nå en union under Berlins diktat
Neste artikkelUSA har sendt soldater til Syria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).