Nordatlanteren strekker seg nå til den arabiske halvøya

0

Det kan komme som en overraskelse på folk som har hatt vanlig geografi på skolen, men det ser nå ut til at Nordatlanteren har nådd fram til Den arabiske halvøya.

NATO, eller North Atlantic Treaty Organization, som den heter, har nemlig innlemmet gulflandene i sin interessesfære. Eller som den tidligere NATO-motstanderen Jens Stoltenberg sa: «NATO har nå et nytt hjem i gulfregionen.»

Stoltenberg snakket om milepæler:

  • A milestone in the friendship between NATO and Kuwait;

  • And a milestone in the blossoming partnership between NATO and the entire Gulf region.

På møtet i Kuwait var representanter for Bahrain, Qatar og De forente arabiske emirater, men Stoltenberg understreket at NATOs nye hjem omfatter hele gulfregionen, altså også Saudi-Arabia, som nå fører en folkemorderisk krig mot nabolandet Jemen. Stoltenberg la blant annet vekt på «kampen mot terrorismen», og da var han jo kommet til rett plass, siden gulflandene har vært blant hovedsponsorene for terrorismen i Libya og Syria, og siden særlig Qatar og Saudi-Arabia har ført an i støtten til jihadistene.

Det er en kjent sak at jihadistene i Libya fikk våpen og penger fra Qatar. Disse gruppene var allerede kjent for CIA som de viktigste rekrutteringskildene av jihadister til Afghanistan. Jihadistene fungerte som NATOs infanteri under krigen mot Libya og bidro til å gjøre krigen ekstra grusom. Etter Ghaddafis fall har jihadistene i Libya forsynt sine likesinnede i Mali med våpen. Hillary Clinton har innrømt at den gruppa som gjennomførte terrorangrepet på gassanlegget i In Amenas var væpnet fra Libya. Sommeren 2012 gikk den franske ukeavisa Le Canard Enchainé ut med påstander om at Qatar skaffet penger og våpen til jihadistene i Nord-Mali. Dette ble også fulgt opp av Jeune Afrique

Og det finnes ingen som helst tvil om at Qatar, Saudi-Arabia og andre oljediktaturer forsyner jihadister med våpen for å ødelegge Syria. New York Times sier til og med at mesteparten av våpnene fra Saudi-Arabia og Qatar til Syria går til å væpne jihadistene.

Qatar har naturligvis ingen egne styrker å sende. Det har ikke engang et flyvåpen som kan eskortere våpentransportene, så i Libya var det USA som tok seg av den jobben med å eskortere Qatars franske Mirage jagerfly til jihadistene i Benghazi.

Danmarks ambassadør i De forente arabiske emiratene, Merete Juhl, sier at NATO ser på emiratene som en pålitelig partner i Midtøsten. «Det er virkelig en sterk, engasjert og respektert partner,» sa ambassadør Juhl, som også ser fram til at NATO skal yte landet «logistikkstøtte» og opplæring.

Men hun overgår ikke Jens Stoltenberg, som avsluttet sin panagyriske tale slik:

Today, I am proud to say that NATO has a new home in the Gulf region. And that we have opened a new chapter in our deepening partnership.

Men bare en tanke: Siden nå Stoltenberg har funnet seg et nytt hjem i gulfregionen, kunne han tenke seg å søke varig opphold?

 

Forrige artikkelHagtvet, HL-senteret og fascismen i Ukraina
Neste artikkelMonsanto i motvind i California: Roundup kan merkes med kreftadvarsel
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).