Tysk etterretning spionerte på BBC

0

Den tyske etterretningstjenesten (BND) har spionert på BBC og andre vestlige mediabedrifter. Dette går fram av dokumenter fra en parlamentarisk undersøkelseskommisjon i den tyske forbundsdagen som Der Spiegel har fått tak i.

BND har spionert på mer enn femti telefon- og faksnumre, samt apostadresser til journalister og redaksjoner i vestlige medier, skriver Der Spiegel. Ifølge dokumentene skal BND ha spionert på BBCs journalister i Afghanistan, samt BBCs kontorer i London. Reuters og New York Times skal også ha blitt overvåket av BND.

BBC reagerer skarpt på avsløringene og sier med britisk understatement at «vi er skuffet over å høre dette».

I 2015 ble det kjent at BND spionerte på allierte stater, samt Vatikanet.

Den tyske avdelinga av Reporters without Borders kaller spionasjen for «et grovt angrep på pressefriheten» og «et alvorlig brudd på grunnloven».

Det burde ikke overraske noen at tyske etterretning overvåker mediene. Det gjør alle etterretningsorganisasjoner. Det er bare pinlig hver gang det blir avslørt. Da Edward Snowden avslørte at NSA spionerte på USAs allierte, inkludert Angela Merkels private mobilteleforn, sa Merkel at «allierte burde ikke spionere på hverandre». Men avsløringene i 2015 viste at BND samarbeidet med NSA om å spionere blant annet på den franske presidenten og på EU-kommisjonen, sa Merkel at «jeg visste ikke at BND drev med dette». Tro det den som vil.

Saka med BNDs overvåking av utenlandsk presse blir nok dysset ned ganske fort, også i de mediene som er rammet. Men man kan jo bare forestille seg hva slags sirkus det hadde blitt om det var russiske etterretning det gjaldt.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.