Tysk etterretning spionerte på BBC

0

Den tyske etterretningstjenesten (BND) har spionert på BBC og andre vestlige mediabedrifter. Dette går fram av dokumenter fra en parlamentarisk undersøkelseskommisjon i den tyske forbundsdagen som Der Spiegel har fått tak i.

BND har spionert på mer enn femti telefon- og faksnumre, samt apostadresser til journalister og redaksjoner i vestlige medier, skriver Der Spiegel. Ifølge dokumentene skal BND ha spionert på BBCs journalister i Afghanistan, samt BBCs kontorer i London. Reuters og New York Times skal også ha blitt overvåket av BND.

BBC reagerer skarpt på avsløringene og sier med britisk understatement at «vi er skuffet over å høre dette».

I 2015 ble det kjent at BND spionerte på allierte stater, samt Vatikanet.

Den tyske avdelinga av Reporters without Borders kaller spionasjen for «et grovt angrep på pressefriheten» og «et alvorlig brudd på grunnloven».

Det burde ikke overraske noen at tyske etterretning overvåker mediene. Det gjør alle etterretningsorganisasjoner. Det er bare pinlig hver gang det blir avslørt. Da Edward Snowden avslørte at NSA spionerte på USAs allierte, inkludert Angela Merkels private mobilteleforn, sa Merkel at «allierte burde ikke spionere på hverandre». Men avsløringene i 2015 viste at BND samarbeidet med NSA om å spionere blant annet på den franske presidenten og på EU-kommisjonen, sa Merkel at «jeg visste ikke at BND drev med dette». Tro det den som vil.

Saka med BNDs overvåking av utenlandsk presse blir nok dysset ned ganske fort, også i de mediene som er rammet. Men man kan jo bare forestille seg hva slags sirkus det hadde blitt om det var russiske etterretning det gjaldt.

Forrige artikkelTulsi Gabbard (D): – Stop Overthrowing Governments
Neste artikkelUten å vite det har fienden noen lærdommer til oss
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).