Romania avkriminaliserer korrupsjon

0

Romanias regjering fattet et hastevedtak 31. januar 2017 der man avkriminaliserer «offentlig maktmisbruk», og leverte dermed et knusende slag mot forsøkene på å rydde opp i landets svært omfattende korrupsjon.

Washington Post skriver:

Justice Minister Florin Iordache said the measure will decriminalize cases of official misconduct in which the financial damage is valued at less than 200,000 lei ($47,800). Tens of thousands of Romanians protested against the ordinance in recent weeks, saying it would weaken anti-graft efforts.

“This measure will render the anti-corruption fight irrelevant,” anti-corruption chief prosecutor Laura Codruta Kovesi told The Associated Press
She said the National Anticorruption Directorate had prosecuted 1,170 cases of abuse in office during the past three years with damages worth 1 billion euros ($1.07 billion).

I Romania kom det til massedemonstrasjoner i mange byer over hele landet da vedtaket ble kjent. I Bucuresti demonstrerte 15.000 på Seiersplassen. Det var også demonstrasjoner i Timisoara, Sibiu, Cluj, Arad, Constanta, Craiova, Iasi og Brasov.

Dette skriver vocea.biz.
2. januar 2017 skal det ha vært 30.000 demonstranter på gatene i Bucuresti og 29. januar 90.000.

Kriser ser ut til å ha blitt den nye normalen i Romania.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOndt blod i Vesten
Neste artikkelNyttig opprydding i begrepene
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).