Romania avkriminaliserer korrupsjon

11

Romanias regjering fattet et hastevedtak 31. januar 2017 der man avkriminaliserer «offentlig maktmisbruk», og leverte dermed et knusende slag mot forsøkene på å rydde opp i landets svært omfattende korrupsjon.

Washington Post skriver:

Justice Minister Florin Iordache said the measure will decriminalize cases of official misconduct in which the financial damage is valued at less than 200,000 lei ($47,800). Tens of thousands of Romanians protested against the ordinance in recent weeks, saying it would weaken anti-graft efforts.

“This measure will render the anti-corruption fight irrelevant,” anti-corruption chief prosecutor Laura Codruta Kovesi told The Associated Press
She said the National Anticorruption Directorate had prosecuted 1,170 cases of abuse in office during the past three years with damages worth 1 billion euros ($1.07 billion).

I Romania kom det til massedemonstrasjoner i mange byer over hele landet da vedtaket ble kjent. I Bucuresti demonstrerte 15.000 på Seiersplassen. Det var også demonstrasjoner i Timisoara, Sibiu, Cluj, Arad, Constanta, Craiova, Iasi og Brasov.

Dette skriver vocea.biz.
2. januar 2017 skal det ha vært 30.000 demonstranter på gatene i Bucuresti og 29. januar 90.000.

Kriser ser ut til å ha blitt den nye normalen i Romania.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. Norske politikere kan vel da si til Romania; «Velkommen efter»!
  I Norge er «offentlig maktmisbruk» avskaffet allerede ved noen lov om offentlig maktmisbruk, ved at det allikevel ikke får noen konsekvenser for det offentlige å utøve maktmisbruk.

  Det finnes knapt noe rettsvern i Norge som beskytter innbyggerne mot offentlig maktmisbruk, og når det eventuelt skulle være noe rettsvern; er det så altfor mye «friksjon i systemene»; slik at de som blir utsatt for «offentlig maktmisbruk», enten ikke orker å hevde sin rett, – eller til slutt dør.

 2. Rumänien bidrar till sitt eget välstånd genom att de skickar sina tiggare och ficktjuvar till Sverige. Det sitter en framför varenda livsmedelsaffär. Det har vi EUs öppna gränser och våra politikers handlingsförlamning att tacka för.

  • Åpne grenser bidrar ikke bare til velstand for land som Romania. Det bidrar også til at e tappes for noe av den beste arbeidskraften. En ordning med mere bruk av midlertidig oppholdstillatese for utenlandske arbeidere kunn gitt kapitalinntekter til fattigere land og dempet presset på Oslofjord-området.

  • Sitat fra artikkelen: «will decriminalize cases of official misconduct in which the financial damage is valued at less than 200,000 lei ($47,800)». – Sitat slutt.

   Så jeg tror nok at denne Jensen ikke usannsynlig allerede nu er noe over dette beløpet i aktoratets beregninger.

   For øvrig, om denne Jensen ikke blir dømt efter aktoratets påstander; så kanskje alt som er kommet frem om denne Jensens økonomiske engasjementer, heller vil tiltrekke seg skattevesenets interesse. Da vil det hele kanskje ende som det gjorde med Al Capone, som til slutt kun ble tiltalt av U.S. Treasury, og dømt for skattesvik i 1931.

 3. Et eksempel til etterfølgelse for Tyrkia, Bulgaria, Ukraina, Bosnia, Hviterussland og de 3 baltiske stater! 🙂

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.