EU-parlamentet godtok frihandelsavtalen CETA

3

Skriking og uro brøt ut i salen da EU-parlamentet 15.2.2017 stemte over liberaliseringsavtalen CETA mellom EU og Canada. CETA ble godkjent med 408 mot 254 stemmer. Det er ABC Nyheter som skriver dette. Nettavisa fortsetter:

En bitter debatt om enda en omstridt frihandels- og standardiseringsavtale, CETA, endte onsdag i EU-parlamentets plenumsmøte i Strasbourg med et «ja».

Tallene var 408 for, 254 mot og 33 avholdende.

Etter 80 talere oppsummerte EUs handelskommissær Cecilia Malmström at handel skaper velferd og millioner av arbeidsplasser.

– Avtalen skaper globalisering med regulering, sa Malmström, som gang på gang ble avbrutt av uro i salen.

– Jeg respekterer ulike syn på CETA. Men å kalle en avtale med Canada for statskupp, er å gå for langt! Jeg håper dere stemmer for denne avtalen, sa den svenske kommissæren.

Comprehensive Economic and Trade Agreement, forkortet CETA, er en undertegnet, men ikke godkjent økonomi- og handelsavtale mellom EU og Canada. Et sentralt punkt i avtalen er en større markedsadgang for industrivarer, landbruksprodukter og tjenester, deriblant tjenester til offentlige oppgaver. Avtalen vil gjøre det mulig for private selskaper å reise sak mot offentlige myndigheter for deres lovvedtak og reguleringsvedtak.

Mark Dearn, som er kampanjeleder for antifattigdomsbevegelsen War on Want, sier til The Independent at:

As a key EU committee has ruled, Ceta will worsen inequality and increase social tensions across the continent. Its secret negotiation process was used to bring tar sands oil into Europe for the first time, and it sets a new precedent for locking in the privatisation of public services like the NHS.
Worse still, Ceta’s ‘corporate court’ process destroys equality before the law and will give big business new powers to sue our government.

Sjøl om avtalen er vedtatt av EU-parlamentet, er det ikke sikkert at den vil bli endelig godkjent. Nederland har muligheten til å blokkere avtalen, hvis landet holder en folkeavstemning over den og flertallet sier nei.

 

KampanjeStøtt oss

3 KOMMENTARER

  1. […] DN skriver ”EU-parlamentet godkände på onsdagen EU:s handelsavtal med Kanada, Ceta, rapporterar Bloomberg News. Avtalet godkändes med röstsiffrorna 408 för och 254 emot.När väl senaten i Kanada godkänt avtalet så kan det börja gälla provisoriskt. Den fullständiga ratificeringen i omkring 38 nationella och regionala parlament runt om i EU kan sedan ta tre till fem år.” Norska ABC Nyheter och Pål Steigan skriver ”skrik och oro bröt ut i salen då EU-parlamentet 15/2 röstade om CETA…. efter ”en bitter debatt”. Efter 80 talare ”summerade” EU:s handelskommissarie Cecilia Malmström att handel skapar välfärd och miljoner arbeten. ABC Nyheter och Pål Steigan […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.