Romania: Største massedemonstrasjoner siden 1989

0

Romania har eksplodert i en massiv bølge av demonstrasjoner og protester etter at det ble kjent at den sosialdemokratiske regjeringa har vedtatt å legalisere korrupsjon.

1. februar 2017 skal det ha vært godt over 100.000, noen sier 150.000, demonstranter på gatene i Bucuresti. Cluj-Napoca: 35,000, Timișoara: 20,000, Sibiu: 20,000, Iași: 10,000.

President Klaus Iohannis har deltatt i minst en av demonstrasjonene, og det har fått statsminister Liviu Dragnea til å beskylde ham for å stå bak begynnelsen på et kupp.

Det er ikke lenger siden enn i desember 2016 at det sosialdemokratiske partiet PSD vant valget (46% av stemmene) og Dragnea overtok som statsminister 21. desember 2016. På en drøy måned har altså hans regjering klart å gjøre seg så upopulær at Romania opplever like store demonstrasjoner som før Nicolae Ceaușescus fall.

Både Dragnea og Iohannis har markert seg som fiendtlige til Russland, og særlig Iohannis har gått i spissen for å etablere en base for 250 USA-soldater på rumensk jord. Han godkjente også at USA kunne få bruke Romanias største flyplass i Otopeni i sine operasjoner.

Så langt har ikke demonstrasjonene hatt noen utenrikspolitiske overtoner. Men en håndfull demonstranter kastet molotovcocktails og prøvde å får i gang kamper med politiet, skriver Romania-insider.

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelKina ser en økt fare for krig med USA
Neste artikkelReaksjonær arbeiderklasse?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).