Romania: Største massedemonstrasjoner siden 1989

5

Romania har eksplodert i en massiv bølge av demonstrasjoner og protester etter at det ble kjent at den sosialdemokratiske regjeringa har vedtatt å legalisere korrupsjon.

1. februar 2017 skal det ha vært godt over 100.000, noen sier 150.000, demonstranter på gatene i Bucuresti. Cluj-Napoca: 35,000, Timișoara: 20,000, Sibiu: 20,000, Iași: 10,000.

President Klaus Iohannis har deltatt i minst en av demonstrasjonene, og det har fått statsminister Liviu Dragnea til å beskylde ham for å stå bak begynnelsen på et kupp.

Det er ikke lenger siden enn i desember 2016 at det sosialdemokratiske partiet PSD vant valget (46% av stemmene) og Dragnea overtok som statsminister 21. desember 2016. På en drøy måned har altså hans regjering klart å gjøre seg så upopulær at Romania opplever like store demonstrasjoner som før Nicolae Ceaușescus fall.

Både Dragnea og Iohannis har markert seg som fiendtlige til Russland, og særlig Iohannis har gått i spissen for å etablere en base for 250 USA-soldater på rumensk jord. Han godkjente også at USA kunne få bruke Romanias største flyplass i Otopeni i sine operasjoner.

Så langt har ikke demonstrasjonene hatt noen utenrikspolitiske overtoner. Men en håndfull demonstranter kastet molotovcocktails og prøvde å får i gang kamper med politiet, skriver Romania-insider.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. Det er jo smått genialt; bekjempe ulovlig korrupsjon ved å gjøre den lovlig. Hokus pokus, problem løst, ferdig arbeid.

    Som før nevnt, det er vissse typer begivenheter som får ellers dyktige satirikere som er glad i jobben sin til rett og slett å førtidspensjonere seg.

  2. […] Massedemonstrasjonene i Romania fortsatte 5. februar 2017 med sin største mobilisering til nå. Hele 500.000 mennesker skal ha deltatt. Dette er mer enn under den såkalt revolusjonen i 1989. Demonstrasjonen ble gjennomført til tross for at den sosialdemokratiske regjeringa hadde trukket tilbake det kontroversielle lovforslaget som ville avkriminalisere korrupsjon. 250.000 mennesker samlet seg på Seiersplassen i Bucuresti og til sammen var det like mange i titalls andre byer rundt pmkring i landet. Det var demonstrasjoner i 70 byer over hele landet, skriver RT. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.