Jødisk leder fra Kiev: Antisemittismen i Ukraina setter det jødiske samfunnet i fare

0
Hyllest av fascisten Stepan Bandera er nå beskyttet av loven

Lederen for den Kiev-baserte Jewish Comitte, Eduard Dolinsky, har vært på besøk i Israel for å søke støøtte til kampen mot antisemittismen i hjemlandet. I en samtale med Jerusalem Post beskriver han situasjonen som svært dyster:

Antisemitism and Holocaust denial are among the struggles the community is grappling with. Dolinsky flags a failure by his country in monitoring antisemitism, partly stemming from a lack of any definition of antisemitism and hate crimes.

He points to numerous instances of vandalism of Holocaust mass graves and Jewish cemeteries, as well as continued glorification of nationalist Holocaust deniers and antisemites.

On New Year’s Day, for instance, a march to mark the birthday of Nazi collaborator Stepan Bandera saw participants yelling antisemitic slogans, including ‘Juden raus’ (Jews out!) in German. “It was guarded by hundreds of police… but after the march police told journalists they hadn’t seen any antisemitic incidents,” Dolinsky recalls.

According to Dolinsky, the glorification of Holocaust-denying Ukrainian nationalist groups is “getting worse by the day.”

Det Dolinsky beskriver, har jeg beskrevet mange ganger her på steigan.no. Regimet i Kiev er infiltrert av antisemitter og nazister og det hyller nazikollaboratører som Stepan Bandera. Men verken den norske regjeringa eller EU, for ikke å snakke om HL-senteret på Bygdøy har tatt dette alvorlig. De har vendt døve ører og blinde øyne til denne framveksten av en aggressiv antisemittisme og nazisme i Europa. Det interessant er, som også Dolinsky peker på i intervjuet, er at denne tausheten også gjelder Israel:

«It’s an absolutely unacceptable situation to which Israel does not react.”

Dovid Katz, som er tidligere professor i jiddisch-studier ved universitetet i Vilnius, Litauen, skriver for ConsortiumNews at Vesten har en farlig tendens til å undervurdere eller se bort fra oppvåkningen av nazismen i Ukraina og resten av Øst-Europa. Han skriver at det er særlig to punkter som går ut over Ukraina og ikke minst gjelder de nye medlemslanda i EU:

Det første er uformell aksept av nynazistiske elementer, symbolikk og ideologi som en del av enhver form for et angivelig sentrums mainstream. I Latvia og Estland, kan man se dette ved en stilltiende (eller ikke så stilltiende) statlig støtte til utmerkelser for disse landenes Waffen SS divisjoner. I Litauen kan det uttrykkes i statsstøttete minnesteder for den Litauiske Aktivist Frontens (LAF) mordere som utløste Holocaust jødiske naboer før de første tyske soldatene hadde kommet.

Men det er et annet problem som er mye dypere, og har ingenting å gjøre med disse mer prangende typer nazitilbedelse. Og det problemet er historie.

Det kan gjelde heltedyrkelse av Ungarns Miklós Horthy, av Kroatias hitleristiske Ustasja, Waffen-SS-divisjonene i Latvia og Estland eller slike folk som Ukrainas Bandera og hans OUN og UPA.

Det er en hån mot vestlige verdier at en NATO- eller EU-stat, eller kandidat til å bli det, gir statsstøtte til forvrengning av historien, tilsløring av Holocaust og oppbygging av samfunn som beundrer noen av de verste rasistene i historien.

Les også artikkelen Folkemord, fascisme og førerkult i Ukraina.

Og jeg spør igjen, som jeg har gjort så mange ganger før: Børge Brende, Erna Solberg og ledelsen for HL-senteret: Hvorfor er deres tause om nazismen og antisemittismen i Ukraina?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelNoen tanker om venstre og høyre i dag
Neste artikkelUnevnelig: svarteboken for imperialistisk terrorisme
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).