– Jeg, en sikkerhetsrisiko?

11
Peter M. Johansen
Peter M. Johansen

Av Peter M. Johansen

Klassekampen hadde lørdag 11. februar kurs for Nasaret i Israel og Ramallah på den okkuperte Vestbredden. Planen var å dekke møtet mellom en delegasjon faglige tillitsvalgte i LO og Arab Workers Union, offisiell del av den israelske fagorganisasjonen Histadrut, samt å få oppdatering på den politiske situasjonen etter Fatahs sjuende kongress og Paris-konferansen om Palestina i januar.

I passkontrollen på Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv var det bråstopp. I stedet for standardspørsmålene «hva skal du i Israel?», «hvor?» og «hvor lenge?, kom spørsmålet «hva heter din far?» og «hva heter din farfar?». Jeg ble henvist til «sikkerhetsrisikoavlukket», før jeg havnet i avhør med samme sikkerhetsoffiser som hadde meg til forhør i november 2015, da jeg var reiseleder for Palestinakomiteen. Han var lite interessert i mitt journalistiske oppdrag, men atskillig mer i besøket i Bil’in på Vestbredden i 2015.

Hva er Bil’in? Den palestinske landsbyen, med vel 1800 innbyggere, som ligger tett opp til Den grønne linja (grensa fra 1948), har blitt frastjålet deler av sitt land av den israelske bosettingen Modi’in Illit. Hver fredag siden januar 2005 deltar israelske jøder og utlendinger i protestene som blir ledet av Abdullah Abu Rahman, anklaget som «ideologisk kriminell» av israelske myndigheter. Han har Mahatma Gandhi, Martin Luther King og Nelson Mandela som forbilder. Den nordirske nobelprisvinneren fra 1976, Mairead Maguire, ble skutt i leggen av hardplastikkule her i april 2007.
Bil’in er ingen sikkerhetsrisiko for Israel. De eneste gangene det blir konfrontasjoner er når hæren rykket utenfor den åtte meter høye betongmuren og sender stridsgass, sjokkgranater og nå og da skarp ammunisjon mot demonstrantene, hvilket skjedde i november 2015.

Det er alltid hæren som bestemmer konfliktnivået, slik de gjør over hele Vestbredden og Øst-Jerusalem. Det gjør at de kan erklære Bil’in som militær sone – selv om det ikke fins skilt eller veisperringer der.

Ifølge mine palestinske kilder blir ikke Bil’in lenger militær sone på fredager, slik den aggressive sikkerhetsoffiseren hevder.

I passkontrollen på Ben Gurion-flyplassen ble jeg konfrontert med forhold fra november 2015. I mars 2016 møtte jeg intet annet enn standardspørsmålene på flyplassen. Men de systematiske tilfeldighetene, den intrikate vilkårligheten, som rammer palestinere hver eneste time, hver eneste dag, er en institusjonalisert del av undertrykkingen, det at palestinerne aldri skal vite hvor lenge ting tar ved veisperringene, om det er en kontrollpost der i dag, men ikke i morgen. Det er Israels klare melding: Vi hersker over dere, dere er prisgitt vår velvilje, vi rår over deres liv.

Det fins ord for sånt, både i det politiske vokabularet og forankret i folkeretten.

Tilfeldigheten og vilkårligheten blir brukt internasjonalt for å ramme kontakten og solidariteten med palestinere. Israel skal bestemme hvem som skal komme til Palestina, hvilke internasjonale kontakter palestinerne skal ha. Det er del av undertrykkingen, vi hersker ikke bare over dere, men også deres venner.

Under forhørene får du forsikringer om at de ikke er ute etter politiske meninger, men det skinner gjennom i spørsmålene at det er akkurat det de er, enten i klartekst eller i kontekst. Regelrett løgn, som følger med en allerede tatt beslutning, og som gjør at det ikke spiller noen rolle hva en svarer på spørsmålene. Det er et skammelig, fornedrende skuespill, som er ment å framkalle avmakt eller sinne, som igjen kan brukes imot en, og som trolig skal bygge opp under en innpodet holdning om at alle er ute etter Israel, «de evige ofrene», som gjør denne formen for «sikkerhet» nødvendig. Det skal hindre israelere og venner av Israel fra å stille kritiske spørsmål som berører lover, politikk og menneskerettigheter, kort og godt hvordan Israel utvikler seg.

For det er dette det handler om, Israel som «det eneste demokratiet» i regionen¸ igjen en statsautorisert og internasjonalisert løgn. Dette burde skremme diplomatkorpset. Men Israels ambassadør i Norge, Raphael Schutz, som mener at problemet ikke er koloniseringen av Vestbredden og Øst-Jerusalem, men det at palestinerne ikke aksepterer Israel som jødisk stat (med over 20 prosent palestinske statsborgere), synes ikke å reagere på internasjonal kritikk mot Israels politikk. Det enten kritikken gjelder den forserte utbyggingen av koloniene på Vestbredden og i det annekterte Øst-Jerusalem, eller regelrette henrettelser av unge palestinere.

Dette burde skremme israelske intellektuelle og akademikere, kunstnere som selv hyller og bejubler internasjonale utvekslinger. Når skal de stå opp? De lar demokrati og internasjonale ry forvitre.

I en spørrerunde dagen etter dommen mot sanitetsoffiseren Elor Azarya, som henrettet en såret palestiner på gata i Hebron, støttet 67 prosent av israelerne offiserens handling.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström ble erklært persona non grata da hun tok til orde for å granske dødsskytningene av unge palestinere på kontrollposter i Øst-Jerusalem eller veisperringer på Vestbredden, selv etter at også hun hadde gitt sin fulle støtte til Israels sikkerhetsbehov som er det altoverskyggende mantraet for vestlige politikeres politikk overfor Israel. I praksis betyr det lisens for drap på palestinere, uten noen form for «Palestinian Lives Matter».

Knesset behandlet 17. januar loven som skal nekte aktivister innreise og innføre straff for israelere som støtter den internasjonale kampanjen for boikott, deinvesteringer og sanksjoner mot Israel (BDS).

Sluttproduktet av den lovgivningen, som den høyreekstreme regjeringen driver gjennom i Knesset på flere områder, ofte med svært liten motstand annet enn fra den palestinske Felleslista, er at Israel blir politistat også for israelske, sekulære, liberale og progressive jøder.
peter.m.johansen@klassekampen.no

Først offentliggjort i Klassekampen

Her kommer et PS:
Klassekampen har valgt å holde på nyheten om at undertegnede ikke fikk slippe inn i Israel for at den faglige delegasjonen ikke skulle bli utsatt for trakassering på Ben Gurion ved utreise. Forgjeves. De ble ikke trodd om møtet med Histadrut i Nasaret.
Fredag ble Berit Aaker fra boikottutvalget i Palestinakomiteen nektet innreise. Begrunnelsen var hennes engasjement i BDS, forskuttering av BDS-loven. Hvem bryr seg? Utenriksdepartementet?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


11 KOMMENTARER

 1. Ja Steigan.

  Jeg har fulgt deg en periode.
  Du har mange gode innlegg / saker mm. med ditto linker for å bekrefte kilden osv. Det er veldig bra.

  Men denne reisen til et liksom land kalt Palestina.
  (Det har jo vært navnet på en provins)

  Kan ikke med mine best intensjoner godta dette som et land.Og jeg antar du kjenner bakgrunnen til opprinnelsen?

  Du nevner i innlegget over (I forbindelsen med forhøret du var utsatt for).

  Sitat:
  .

  Jo’a!
  Men er demokratiet bedre i den delen som kalles Palestina?
  Den er vel strengt et pr hakk under i beste fall vil jeg anta.
  La oss anta at en eller annen representant for gruppen. F.eks. (er vel hva de kaller seg)
  ville glidd rett igjennom en «Palestinsk» grensekontroll? Tviler jeg på,,

  Nå er det vel også slik at det sitter folkevalgte Arabere og «Palestinere» i Knesset (arrester meg om jeg husker feil).
  Sitter det noen jøder i noe «Palestinsk styre / kommune på den andre siden? Jeg vet ikke.
  Neida jeg forsvarer ikke Israel på alle måter, det er mye som kan sies, men måtte jeg velge en tvangsflytting mellom et Arabisk land VS Israel, så er ikke valget så vanskelig.

  Når det gjelder Palestina så skal jeg sitere en person som kjenner/kjente dette land område mye bedre enn oss her på Nordkalotten eller Europa generelt.

  Nemlig Plo´s tidl. militærsjef, Zahir Muhsein i 1977:

  “Det palestinske folk eksisterer ikke. Opprettelsen av en palestinsk stat er utelukkende et middel i kampen mot staten Israel, for vår arabiske enhets sak. Det finnes ingen forskjell på jordanere, palestinere, syrere og libanesere. Det er kun av politiske og taktiske grunner at vi snakker om et Palestinsk folk, fordi arabiske nasjonale interesser trenger et eget Palestinsk folk i kampen imot sionismen.
  Jordan, som er en suveren stat med egne grenser, kan av taktiske årsaker ikke kreve Haifa og Jaffa, men som «Palestiner», kan jeg kreve Haifa, Jaffa, Beer-Sheva og Jerusalem».

  Antar han viste hva han sa, og at dette ikke var noe han trakk ut av rosetten, eller hva?

 2. Hvis du stotter BDS så forstår jeg hvorfor du ble nektet innreise.BDS er blitt en voldelig bevegelse i tillegg. det er bare og lese om Ambassadøren til Israel i Irland som fikk møtet sitt stoppet av voldelige Pro Palestinske BDS aktivister som ropte slagord mot at han skulle få snakke og holde foredrag på Trinity Collegge i Dublin.www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4925583,00.html.

 3. Peter M. Johansen er Norges dyktigste utenlandsjournalist. Når han stenges ute fra Israel, reagerer da utenriksministeren? Neppe. Israel synes i hans øyne å være hevet over internasjonal lov og rett. Eller han mangler ryggrad. Det er siste er mest sannsynlig?

  • Utanriksministeren vår er vel eit typisk eksempel på at ein politikar er ein person som tjukkhuda nok til å stå oppreist utan ryggrad!

 4. Interessant! men hvordan den konflikten skal løses vet jeg ikke. Det må vare et hinsidig hat på både sidor. Og Israel er ikke alene uansett om usa går i konkurs men ‘fienden’ kan tape mange ganger men taper israel en gang så er det over.

 5. Det er bare ett svar på en (langsiktig) løsning for palestinerne. En internasjonal boikott av Israel etter mønster av Sør-Afrika-boikotten. Det er solid basis for dette blant nordmenn flest, men ikke i mange nok politiske partier. Spørsmålet bør stresses ved det forestående Stortingsvalget.

 6. Hva er det som får en ellers politisk oppegående kar som Steigan, til å holde fast på myten om at araberene på West Bank og Gaza (det er som kjent ikke noe land eller stat ved navn Palestina, derimot et stort landområde) er de som trenger vår hjelp og support? Det er Israel, Midt Östen eneste demokrati vii må stötte. Ikke araberene som ikke er villig til en gang å pröve å hjelpe seg selv.

  • Vel.
   Har ikke noe videre lyst til å dra i gang en «Palestina» «debatt.

   Jeg legger inn dette.

   Palestina er hva?

   Palestina har aldri vært ett land, bara ett navn på en provins!

   Etter att området var et jødisk rike for ca 4000 år sedan har området byttet hand X – antall ganger. Egypter, Babylonier, Assyrer, Romere for å nevne noen «eiere».

   1918 Gikk provinsen til England (som ett protektorat) av Tyrkia som akkurat tapt krigen i første verdenskrigen (1914 – 1918) med sine allierte som var; Tyskland, Østerrike – Ungarn samt Bulgaria. «Palestina» hadde da i flere hundra år tilhørt Tyrkia/ eller som det het den gangen det Ottoman’ske riket.
   I alle dissa tusen år av okkupasjon har jøder hela tiden bodd området sammen med ulike beduin stammer.

   Kort versjonen kommer her:
   Tilslutt etter ytterligere én verdenskrig (1939 – 1945). Der jøder i Europa myrdes bare for att de var jøder. Dette ga grunnlaget for opprettelsen av Israel.

   Stormakter som tidligere var sterke var nå sterkt reduserte grunnet 2ndre verdenskrig. Men etter masseutryddelsen fra Nazi tyskland og det tyske; (Det nasjonale sosialistiske tyske arbeiderpartiet (NSDAP)) legg merke til slutten arbeiderparti, (ligner mer venstre enn høyre). Endelig kunne jødene få bosette seg i et eget land og føle seg trygge.
   Her i Norge har vi ikke særlig god samvittighet når det gjelder jøder før siste krig, så Tv2 NRK m Sidsel Wold er i godt selskap.

   Men siden 1948 (opprettelsen av Israel) har Israel vært utsatt av stadig angrep av sine muslimske naboer, og verbalt av vestens medier med V vridd tankegang, eller dårlige historiske kunnskaper, samt ubrukelige på å søke seg frem til ”saken”

   Off Topic, Men!
   Og frem i vår tid ser vi jo tydelig rundt i Europa hvilke som leder på volds fronten med go’ margin. Det siste her gidder jeg ikke engasjere meg i. Med fornuftige øyne og ikke blendet av parti politikk – uansett farge de måtte på rope seg, så burde politikere legge all farge til side, og sørge for en ting; Få landet sitt på stell, det bør gjelde de flest land i Europa.

   Så! Hva er en Palestiner?
   Jo det er jøder, kristne, muslimer, beduiner alle disse fikk ”Palestinsk” pass av engelskmennene i tiden som Palestina var under engelsk protektorat i nesten 30 år.

   Slik media skriver og sender (elendige journalister – vi får ikke nok av de, gadd vite hvilke kunnskaper en bør ha for og titulere seg som journalist? – Parti bok på venstresiden er kanskje den viktigste)? Forøvrig så finnes det ikke journalister lenger, det yrket er dødt, men avis bloggere er riktig ord på disse figurene.

   Og tro at en Palestiner er en homogen / muslimsk gruppe tyder bare på ukunnskap og / eller lest/hørt på feil media uten å sjekk opp fakta. Jeg antar at den ”jevne” skal vi si beboer i området kalt Palestina ei heller kjenner til fakta, men lar seg rive med, og med god hjelp fra det norske tøyseting og deres representanter (de er ikke mine). Bare nevner avgjørelser som støtte til Hamas med mer.

   Plo´s tidl. militærsjef, Zahir Muhsein i 1977:

   “Det palestinske folk eksisterer ikke. Opprettelsen av en palestinsk stat er utelukkende et middel i kampen mot staten Israel, for vår arabiske enhets sak. Det finnes ingen forskjell på jordanere, palestinere, syrere og libanesere. Det er kun av politiske og taktiske gruner at vi snakker om et palestinsk folk, fordi arabiske nasjonale interesser trenger et eget palestinsk folk i kampen imot sionismen. Jordan, som er en suveren stat med egne grenser, kan av taktiske årsaker ikke kreve Haifa og Jaffa, men som palestiner, kan jeg kreve Haifa, Jaffa, Beer-Sheva og Jerusalem.”

   Antar han vet hva han snakket om – eller?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.