Iran dropper dollar som reservevaluta

13

Iranske myndigheter har erklært at de forbereder å droppe dollaren i sin utenrikshandel. Sjøl om landet lenge har hatt et svært anstrengt forhold til USA, har dollaren fortsatt vært i bruk i handel, ikke minst når det gjelder olje og gass.

Nå ser det ut til å ta slutt. Valiollah Seif, som er sjef for sentralbanken i Iran sier ifølge PressTV at Iran enten vil erstatte dollaren med en annen utenlandsk valuta eller bruke en såkalt kurv av valutaer som referanse i finans- og handelstransaksjoner med utlandet. Dette vil bli satt i verk når det nye regnskapsåret innledes 21. mars 2017.

Tiltaket er et svar på Donald Trumps midlertidige innreiseforbud, men det har åpenbart vært forberedt en stund. Den iranske finansavisa Financial Tribune utdyper dette og sier at Irans viktigste handel foregår med EU, Kina og De forente arabiske emiratene, og at man vil velge handelsvaluta ut fra dette.

Derfor kan det godt hende at Iran faller ned på euro som referansevaluta.  Russland har allerede bestemt seg for å droppe dollar og euro i handel innenfor Den eurasiske unionen.

Kina har i flere beveget seg skritt for skritt bort fra dollar som reservevaluta. I desember 2016 bestemte myndighetene seg for å redusere dollarens posisjon in valutakurven fra 26,4% til 22,4%.

Dollarens enestående posisjon i verdenshandelen har både vært et produkt av USAs posisjon som dominerende supermakt og et våpen som USA bruker for å sikre sin økonomiske posisjon. Så lenge dollaren har den posisjonen, kan den amerikanske sentralbanken trykke så mange dollar den vil og bruke dem til å betale for sitt underskudd på utenrikshandelen. Dette vil ta slutt.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


13 KOMMENTARER

 1. Det interessante er hva som skjer når det tar slutt. Da vil USA gå ned i knestående for så å gå i oppløsning og drukne i vold, kupp, borgerkrig og væpnede løsrivelsesbevegelser, noe som vil være menneskehetens redning. Derfor bør dette tidspunktet fremskyndes. USA er nå bare å søle med plass (a waste of space). Det er ikke lenger noe av verdi i USA. USA er blitt et virus, som må bekjempes med alle midler. Det beste som kan skje, er at USA blir fysisk jevnet med jorden, at alle byer og bygninger blir knust, veier og jernbaner revet opp, at ville rovdyr fortærer innbyggerne, at jordene legges brakk, at alle drikkevannskilder forurenses med pestbasillen og at landet mellom de to kyster blir tatt i bruk som avfallsplass for radioaktivt søppel. Siter meg gjerne på dette.

  • Haha, symper dypt. Men nå-nå, husk at USA er fylt av ca. 300 mill. «vanlige» folk (av tot. ca. 330 mill.), lite skyldige i «globalist-viruset» som benytter USA som privathær – til globalt hær-verk.

 2. Å ikke bruke dollaren er den egentlige årsaken til krigene mot Saddam og Gaddafi.

  Saddam forlangte betaling for olje i Euro og skrev dermed under på sin egen dødsdom.
  Samme med Gaddafi som prøvde å innføre en afrikansk gullstandard.

  Nå er det Iran sin tur.

  • Det stemmer Stale, et ofte oversett faktum, umiddelbart for GWB «oppdaget» at saddam både hadde WMD og *egentlig* sto bak Al Quaida, hadde Irak inngått en foreløpig avtale med EU/Frankrike om å gå fra dollar til Euro.
   Detaljene omkring Ghadaffi har jeg ikke.

 3. Jeg er fullstendig enig med overnevnte kommentar. Jeg mistet mitt innlegg plutselig som gav en langt mer innlysende Informasjon om Verdensøkonomien og Verdens Sentralbanker MONOPOL på å trykke papirpengene som er Verdiløse. De har først verdi når du har BRUKT dem og fått noe Reelt du kan spise, elle anvende som du måtte ønske. Det er som i Kvantefysikk, som ikke er helt forstått av verken vitenskapsmenn eller befolkning. Vi SKAPER utifra IDEER, de er ikke Materie, men blir til Fysisk Materie med den Visjonene vi holder i Tankene, som er Immaterielle som Våre Følelser. DET ER DEN USYNLIGE DELEN AV TILVÆRELSEN- DEN ÅNDELIGE VERDEN. Alle mennesker Tenker, kun Mennesket har denne egenskapen, ikke Dyrene, Planter eller Mineraler- de har også egenskaper men ikke til å TENKE.

  De smarteste i denne verden har forstått dette i årtusener, og de mest «Opplyste» noen kaller disse for The Illuminati» hvilket er meget misvisende, for disse har Skapt et verdensomspennende Sentralbanksystem hvor Medlemmene aldri yter noe annet enn Ideen og krever MONOPOL på denne, og kan slik Ruinere Hele Befolkninger, Nasjoner og til slutt hele Verden i denne Tvangstrøye, hvor Mennesker KUN er et Middel For denne Lille Mafia- Bossenes System, og deres godt betalte lakeier i Verdens Politiske Systemer. De se nå med skrekkslagen gru, at dette er i ferd med å rakne. Ikke kun i USA, men på verdensbasis. Ethvert Menneske- Skapt System er underlagt NATURLOVER, men da en liten Selv- oppnevnt Elite tror de er GUDER, som kan Bedra også DE LOVENE SOM OPPRETTHOLDER COSMOS, og alle andre Mennesker på denne kloden, så tar de feil. HELE DETTE FANTASI-SYSTEMET ER I RAKNE- MODUS. Med en liten mer evne til å tenke og se sammenhenger, for det hele er Sammenhengende – vet vi hva som kommer, også i lille Norge, som intenst har forsøkt å bli Global – uten å tenke på KONSEKVENSER.

 4. Er det ikke slik at Kina samtidig med dette selger store mengder av sine statsobligasjoner i USA?

  Mister verden tilliten til US Dollars vil det bli vanskelig for USA å finansiere sitt voldsomt store militærvesen.
  USA kan trykke dollars, men det går tross alt en grense et eller annet sted når det gjelder mengden dollars som kan trykkes. USA er i dag såpass av-industrialisert pga globaliseringen (og sliter med svikende infrastruktur og med stort underskudd på handelsbalansen) slik at USA står foran et stort fall i levestandard (og også evne til å finanisere det militære) hvis dollaren skulle miste sin dominerende internasjonale posisjon. Kina er i ferd med å vinne i globaliseringen og kan på sikt overta som verdens dominerende stormakt.

  I romertiden betalte alle land tributt til Roma, i vår tid kjøper alle land statsobligasjoner i USA (det er mulig at USA i fremtiden kan tilbakebetale sin gjeld, men da med verdiløse dollars).

  • Spot on. Mer skjer i verdenskrigen økonomisk som pågår: Russland og Kina samler opp gull – til forsvar mot dollaren og dens fall.

 5. Det å droppe Dollaren var vel en av hovedgrunnene til at Libya og Irak ble angrepet?
  Gaddafi og Saddam ville det samme. Kutte ut $
  Syria vil ikke tillate oljeledning fra Qatar og Saudi over sitt land til Europa, så det ble hovedgrunn til at Obama angrep Syria.

  Altså du kødder ikke med oljeøkonomien til
  USA
  Da kommer de! er moralen.

  Så, sett ut i fra denne enkle påstand, er det bare å sette seg ned og se USA , Israel(!) og Saudi bombe Iran sønder og sammen.

 6. Blir spennende, for er ikke Iran, Pakistan, Kina og N-Korea kompiser da?
  Sier ikke mer.
  Obama og Hillary ( dvs. globalist banden til Soros & Co.) ville starte WW3 ved å provosere Russland. Det stoppet Trump foreløpig.
  Alternativet kommer nå ser det ut for?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.