Iran dropper dollar som reservevaluta

0

Iranske myndigheter har erklært at de forbereder å droppe dollaren i sin utenrikshandel. Sjøl om landet lenge har hatt et svært anstrengt forhold til USA, har dollaren fortsatt vært i bruk i handel, ikke minst når det gjelder olje og gass.

Nå ser det ut til å ta slutt. Valiollah Seif, som er sjef for sentralbanken i Iran sier ifølge PressTV at Iran enten vil erstatte dollaren med en annen utenlandsk valuta eller bruke en såkalt kurv av valutaer som referanse i finans- og handelstransaksjoner med utlandet. Dette vil bli satt i verk når det nye regnskapsåret innledes 21. mars 2017.

Tiltaket er et svar på Donald Trumps midlertidige innreiseforbud, men det har åpenbart vært forberedt en stund. Den iranske finansavisa Financial Tribune utdyper dette og sier at Irans viktigste handel foregår med EU, Kina og De forente arabiske emiratene, og at man vil velge handelsvaluta ut fra dette.

Derfor kan det godt hende at Iran faller ned på euro som referansevaluta.  Russland har allerede bestemt seg for å droppe dollar og euro i handel innenfor Den eurasiske unionen.

Kina har i flere beveget seg skritt for skritt bort fra dollar som reservevaluta. I desember 2016 bestemte myndighetene seg for å redusere dollarens posisjon in valutakurven fra 26,4% til 22,4%.

Dollarens enestående posisjon i verdenshandelen har både vært et produkt av USAs posisjon som dominerende supermakt og et våpen som USA bruker for å sikre sin økonomiske posisjon. Så lenge dollaren har den posisjonen, kan den amerikanske sentralbanken trykke så mange dollar den vil og bruke dem til å betale for sitt underskudd på utenrikshandelen. Dette vil ta slutt.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.