Iran dropper dollar som reservevaluta

0

Iranske myndigheter har erklært at de forbereder å droppe dollaren i sin utenrikshandel. Sjøl om landet lenge har hatt et svært anstrengt forhold til USA, har dollaren fortsatt vært i bruk i handel, ikke minst når det gjelder olje og gass.

Nå ser det ut til å ta slutt. Valiollah Seif, som er sjef for sentralbanken i Iran sier ifølge PressTV at Iran enten vil erstatte dollaren med en annen utenlandsk valuta eller bruke en såkalt kurv av valutaer som referanse i finans- og handelstransaksjoner med utlandet. Dette vil bli satt i verk når det nye regnskapsåret innledes 21. mars 2017.

Tiltaket er et svar på Donald Trumps midlertidige innreiseforbud, men det har åpenbart vært forberedt en stund. Den iranske finansavisa Financial Tribune utdyper dette og sier at Irans viktigste handel foregår med EU, Kina og De forente arabiske emiratene, og at man vil velge handelsvaluta ut fra dette.

Derfor kan det godt hende at Iran faller ned på euro som referansevaluta.  Russland har allerede bestemt seg for å droppe dollar og euro i handel innenfor Den eurasiske unionen.

Kina har i flere beveget seg skritt for skritt bort fra dollar som reservevaluta. I desember 2016 bestemte myndighetene seg for å redusere dollarens posisjon in valutakurven fra 26,4% til 22,4%.

Dollarens enestående posisjon i verdenshandelen har både vært et produkt av USAs posisjon som dominerende supermakt og et våpen som USA bruker for å sikre sin økonomiske posisjon. Så lenge dollaren har den posisjonen, kan den amerikanske sentralbanken trykke så mange dollar den vil og bruke dem til å betale for sitt underskudd på utenrikshandelen. Dette vil ta slutt.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDanmarks justisminister vil gi politiet fullmakt til å blokkere nettsider
Neste artikkelDonald Trump får stadig nye venner…
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).