Danmarks justisminister vil gi politiet fullmakt til å blokkere nettsider

10

Den danske avisa Arbejderen skriver:

Justitsminister Søren Pape Poulsen fremlagde midt i januar et nyt lovforslag med en række initiativer, som skal bekæmpe terrorisme og radikalisering.

Med det nye forslag skal politiet med en retskendelse kunne blokere for hjemmesider med ekstremistisk og terrorrelateret materiale. Men derudover åbner lovforslaget også op for, at adgangen til at blokerer hjemmesider omfatter alle straffelovsovertrædelser.

Forslaget er gemt godt i det 200 sider lange lovforslag, som justitsministeren netop har sendt i høring hos en række it- og menneskeretsorganisationer. Samtidig skal der oprettes en ny enhed under Politiets Efterretningstjeneste, PET, der skal overvåge og fjerne «voldeligt ekstremistisk online-materiale».

– Vi skal forhindre, at flere sårbare unge mennesker bliver radikaliserede og ender med at støtte terrororganisationernes modbydelige ideologi. Det er afgørende for trygheden her i landet. Med det nye lovforslag sætter vi ind for at forhindre propagandaen i at blive spredt. Det gælder både online, hvor det skal være muligt at blokere hjemmesider, som terrororganisationer bruger til at sprede propaganda, lyder det fra justitsministeren.
Den retspolitiske tænketank Justita mener, at forslaget risikerer at føre til en markant stigning i omfanget af internetblokeringer og indskrænker ytrings- og informationsfriheden.

– Det er uklart, hvad der er «terrorfremmende propaganda», og hvad der er lovlige sympatierklæringer. Det gør det svært for den enkelte at forudsige, hvornår deling af terrormateriale er strafbart. Derfor er forslaget næppe foreneligt med Den Europæiske Menneskeretskonvention, der slår fast, at loven skal være klar og forudsigelig, siger Justitas direktør Jacob Mchangama til Arbejderen.

I januar 2016 skrev Berlingske Tidende:

… ifølge direktør for Telebranchen, Jakob Willer, lægger regeringen op til »en stærkt udvidet« overvågning af danskernes tele-, mobil- og internettrafik. »Sessionslogning på stereoider«, som han kalder det.

»Det er værre, end vi havde frygtet. Der er tale om en total overvågning af alle sessioner, der bliver lavet på internettet relateret til enkelte brugere. I 2014 indsamlede vi 3.500.000.000.000 datasæt. Det svarer til, at vi registrerede hver dansker én gang hvert eneste minut. Det her bliver meget mere omfattende,« siger Jakob Willer.

Danmark er nå spydspiss i kampanjen for å fremme sensur og overvåking på internett. Men dette er bare en del av en godt koordinert kampanje fra USA og EU-landas side. EU-kommisjonen har inngått samarbeid med IT-gigantene om sensur av nettet, og de er allerede i gang. Det er bare et tidsspørsmål før vi vil se det samme i Norge.

KampanjeStøtt oss

10 KOMMENTARER

 1. Hvorledes kan man blokkere nettsider? Om ikke domenet ligger innenfor ens jurisdiksjon er det ingen måte å gjøre det på. Du kan selvfølgelig tvinge ISP’ene i din jurisdiksjon til å stoppe tilgangen, men når selv unger i førskolealder kan opprette en VPN har det liten effekt. Dette er spill for galleriet, og galleriet er fullt av tillitsfulle idioter.

  • Dette er vel mest tenkt for å begrense tilgjengeligheten til uønskede sider slik at ikke uopplyste skal snuble over «den farlige informasjonen», men bare de som aktivt oppsøker materialet vil finne det. Når man ser forslaget i sammenheng med overvåking så gir det også mening når man med lav feilmargin kan definere alle leserne av en blokkert nettside som ekstremister eller sympatisører, siden de ikke lenger har noe «uskyldig» publikum å gjemme seg iblandt.

   Mao bare en utvidelse av «no platforming» politikken som blir benyttet mot ytre høyre til også å gjelde nettet. Vi så jo alle hvordan resultatet ble i den Amerikanske valgkampen med ett uregulert internett.

 2. Dette er ikke uttrykk for styrke men for svakhet. I en verden i fremgang ville ikke noe slikt har blitt gjort. Dette er vel bare begynnelsen, bare vent til vestlig økonomi bryter sammen for fullt.

 3. «– Det er uklart, hvad der er «terrorfremmende propaganda», og hvad der er lovlige sympatierklæringer. Det gør det svært for den enkelte at forudsige, hvornår deling af terrormateriale er strafbart. Derfor er forslaget næppe foreneligt med Den Europæiske Menneskeretskonvention, der slår fast, at loven skal være klar og forudsigelig, siger Justitas direktør Jacob Mchangama til Arbejderen.»

  Dersom det allikevel går igjennom og iverksettes som beskrevet, vil følgende muligens kunne være en ganske underholdende metode for å finne ut hvor grensen går:

  Man tager en eller annen danskbasert gratis nettside-tjeneste, altså en som tilbyr gratis nettside på et subdomene av et .dk-domene, tilsvarende «drittsidenmin.blogspot.no» i Norge, oppretter fortløpende, og ved hjelp av et ubegrenset antall gratis epostadresser, nettsider med varierende grad av kritikk og sympatierklæringer i alle retninger, og ser hva som får stå og hva som blir slått ned på. En blogg- eller diskusjonsforumside er spesielt greit, da de har kommentarfelt man også kan få folk til å poste mye drit i. Kan strikken dras lenger i et kommentarfelt enn fra sidens redaksjon? Ville Steigan blitt holdt ansvarlig for de mørkeste tingene i sine kommentarfelt her, dersom tilsvarende lov ble innført i Norge også? Det skal uansett bli interessant å se hvordan det utspiller seg i praksis i Danmark. Det blir, som Munthe er inne på over her, et spill for galleriet i et visst monn pga. metoden (falsified DNS queries), som er såpass lett å omgå. Men det ligger en betydelig vilje til sensur bak, og skrifta på veggen har lenge sagt at det blir mer både sensur og overvåking i det store og hele. Dette er et klønete skritt, men med blytung signalverdi. More to come.

  • De store brukermassene på de store sosiale plattformene sluses uansett inn i et mer og mer polstret cyberspace der det ikke er rom for slemme nettsteder. Det vil ikke engang være lov eller mulig for alle og enhver å ha en egen side man fullt kontrollerer på denne weben, men alle plattformer for prosjekter og deling i arbeidslivet vil befinne seg der, og være godt integrert med sosiale tjenester for fritiden.

   Slemme eller farlige nettsteder vil være forvist til utsiden, deep web, og ofte bare kunne besøkes ved bruk av litt mer nerdete metoder. Der vil de være erklært lovløse nærmest by default, og jaktes på etter beste evne og budsjett. Samt infiltreres og brukes som informasjonskilde for etterretningsmiljøene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.