Danmarks justisminister vil gi politiet fullmakt til å blokkere nettsider

0

Den danske avisa Arbejderen skriver:

Justitsminister Søren Pape Poulsen fremlagde midt i januar et nyt lovforslag med en række initiativer, som skal bekæmpe terrorisme og radikalisering.

Med det nye forslag skal politiet med en retskendelse kunne blokere for hjemmesider med ekstremistisk og terrorrelateret materiale. Men derudover åbner lovforslaget også op for, at adgangen til at blokerer hjemmesider omfatter alle straffelovsovertrædelser.

Forslaget er gemt godt i det 200 sider lange lovforslag, som justitsministeren netop har sendt i høring hos en række it- og menneskeretsorganisationer. Samtidig skal der oprettes en ny enhed under Politiets Efterretningstjeneste, PET, der skal overvåge og fjerne «voldeligt ekstremistisk online-materiale».

– Vi skal forhindre, at flere sårbare unge mennesker bliver radikaliserede og ender med at støtte terrororganisationernes modbydelige ideologi. Det er afgørende for trygheden her i landet. Med det nye lovforslag sætter vi ind for at forhindre propagandaen i at blive spredt. Det gælder både online, hvor det skal være muligt at blokere hjemmesider, som terrororganisationer bruger til at sprede propaganda, lyder det fra justitsministeren.
Den retspolitiske tænketank Justita mener, at forslaget risikerer at føre til en markant stigning i omfanget af internetblokeringer og indskrænker ytrings- og informationsfriheden.

– Det er uklart, hvad der er «terrorfremmende propaganda», og hvad der er lovlige sympatierklæringer. Det gør det svært for den enkelte at forudsige, hvornår deling af terrormateriale er strafbart. Derfor er forslaget næppe foreneligt med Den Europæiske Menneskeretskonvention, der slår fast, at loven skal være klar og forudsigelig, siger Justitas direktør Jacob Mchangama til Arbejderen.

I januar 2016 skrev Berlingske Tidende:

… ifølge direktør for Telebranchen, Jakob Willer, lægger regeringen op til »en stærkt udvidet« overvågning af danskernes tele-, mobil- og internettrafik. »Sessionslogning på stereoider«, som han kalder det.

»Det er værre, end vi havde frygtet. Der er tale om en total overvågning af alle sessioner, der bliver lavet på internettet relateret til enkelte brugere. I 2014 indsamlede vi 3.500.000.000.000 datasæt. Det svarer til, at vi registrerede hver dansker én gang hvert eneste minut. Det her bliver meget mere omfattende,« siger Jakob Willer.

Danmark er nå spydspiss i kampanjen for å fremme sensur og overvåking på internett. Men dette er bare en del av en godt koordinert kampanje fra USA og EU-landas side. EU-kommisjonen har inngått samarbeid med IT-gigantene om sensur av nettet, og de er allerede i gang. Det er bare et tidsspørsmål før vi vil se det samme i Norge.

Forrige artikkelKongressen i USA: Fullmakt til angrep på Iran
Neste artikkelIran dropper dollar som reservevaluta
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).