Har Kievs taktikk mislykkes?

0
Krigen i Øst-Ukraina har pågått i over fire år med vekslende styrke og har krevd store tap.

Senatorene John McCain og Lindsey Graham var på fronten i Øst-Ukraina i begynnelsen av januar 2017 og oppildnet Kiev-regimets styrker til å kjempe mot sine landsmenn i Donbass.

Lindsey Graham sa:

«2017 will be the year of offense,” …. “All of us will go back to Washington and we will push the case against Russia. Enough of a Russian aggression. It is time for them to pay a heavier price.»

John McCain sa:

I believe you will win. I am convinced you will win and we will do everything we can to provide you with what you need to win.

Hensikten var åpenbart å stille den nyvalgte presidenten Donald Trump overfor et fait accompli der han ikke ville skulle få noen sjanse til å forbedre forholdet til Russland.

Kiev-regimet hadde også interesser av dette. Sjokoladeoligarken Petro Porosjenko hadde stilt seg 100% bak Hillary Clinton i valgkampen og fryktet at hans Ukraina-prosjekt ville falle i unåde i Washington. Kiev har også merket at USAs og EUs begeistring for å sponse det svarte hulet som er Ukrainas gjennomkorrupte økonomi, har vært sterkt dalende.

Derfor gjorde Kiev det de kan, nemlig å provosere til krig. Rundt Donetsk ble det innledet angrep mot østukrainske byer og landsbyer. Tapene ble større enn på lenge på begge sider. Og så ropte man på dommeren, altså Trump.

Skuffelsen ble stor da Washington ikke gikk i fella, men nøyde seg med å oppfordre partene til våpenhvile og å overholde Minsk-avtalen. Den programmessige fordømmelsen av Russland som ville ha kommet fra Obama/Kerry var det ikke spor av. AP skriver:

White House spokesman Sean Spicer had little to say on Wednesday when asked for the administration’s position on the renewed fighting that began over the weekend and persisted into early Wednesday. At least 10 people have been killed and dozens wounded. President Donald Trump has been «kept aware of developments» in Ukraine, Spicer said, and the White House will «have further updates as we go on.» It was not immediately clear when those updates would come.

Maxim Eristavi, som er en ukrainsk journalist som var maidanaktivist i 2014, skriver i Washington Post: The United States abandons Ukraine:

In any case, the United States’ refusal to take a decisive stance on the violence in eastern Ukraine sends a clear signal to Kiev: The friendship is over. And it doesn’t really matter whether the shift is the result of skillful Kremlin maneuvering or some sort of concessions offered by the Trump administration out of public view. The United States’ reaction to the latest carnage in eastern Ukraine offers a disturbing snapshot of the new geopolitical reality that is now taking shape.

Eristavi kommer med en opplysning som bekrefter noe som jeg har tatt opp flere ganger på steigan.no, nemlig hvilken aktiv rolle USAs ambassade og daværende ambassadør Geoffrey Pyatt spiltei kampen for regimeskifte i Ukraina. Han skriver:

During the crisis of 2014-16, Ukrainians had come to view the embassy as a messaging powerhouse offering round-the-clock statements of support.

Det var den gang. Nå mener han at USA har vendt ryggen til Ukraina.

Eristavi overdriver antakelig. Men hvis det er noe sant i det han skriver, er det jo positivt. Faren for at maidankuppet og den etterfølgende «antiterroroperasjonen» mot Donbass kunne ha ført til krig mellom USA og Russland har til tider vært veldig stor. Neocons i State Department i allianse med fascister i Ukraina har gjort sitt ytterste for å provosere til krig. Hvis de siste begivenhetene betyr ar de har mistet grepet, ville det være bra.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelOm vänsterns folkförakt
Neste artikkelNoen tanker om venstre og høyre i dag
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).