Frykten for demokrati

0

Fra den danske avisa Arbejderen:

Danskerne skal aldrig kunne stemme sig ud af EU. Det mener SF, Radikale Venstre og Alternativet i fuldt alvor.

De tre partier, der ellers har slået sig op på medindflydelse og demokrati, ønsker en aftale – en såkaldt musketéred – der binder Folketingets ja-partier til «en gang for alle» at udelukke en folkeafstemning om dansk EU-medlemskab.

De tre partier, der ellers har slået sig op på medindflydelse og demokrati, vil simpelthen låse døren og smide nøglen væk.

De tre partier vil simpelthen låse døren og smide nøglen væk. Det er åbenbart ikke nok, at størstedelen af lovene og den grundlæggende økonomiske politik er udliciteret til EU. Det skal slet ikke og aldrig nogensinde være muligt at forlade unionen.

Idéen viser en tyk foragt for befolkningen og for det såkaldte borgerlige demokrati. Sæt nu danskerne lader sig inspirere af briternes EU-farvel. Alene usikkerhed om sagen kan skade dansk erhvervsliv, forstår vi på de Radikales leder, Morten Østergaard. Og sådan var det åbenbart heller ikke ment, det med den demokratiske indflydelse.

Forslaget viser, hvor langt ude det borgerlige EU-demokrati er kommet. Den største fare for demokratiet er hverken Trump eller terroristerne. Det er den moderne kapitalismes angreb på befolkningens medindflydelse. I vores del af verden ført ud i livet af EU, der med overvågning, finanspagt og beslutninger langt fra vælgerne centraliserer magten dag for dag.

Det snigende diktatur hænger tæt sammen med kampen om vores levevilkår. Når velfærden bliver skåret væk, lønnen trykkes, og dele af befolkningen udsættes for fattigdom, stiger risikoen for modstand. Derfor forsøger selv-erklærede humanister at indskrænke vores rettigheder i demokratiets navn.

Forslaget bliver næppe til noget lige nu. Til gengæld fremsætter regeringen i dag et forslag om at tilræde handels- og investeringsaftalen CETA mellem EU og Canada. Loven skal hastes igennem uden unødig indblanding fra folket.

Men de tre EU-musketerers våde drøm viser noget andet vigtigt: En frygt blandt de herskende partier for, at vi tager demokratiet alvorligt og vælger en anden vej. De er simpelthen bange for os. Og for demokratiet.


 

 

Les også: Demokratiet er ikke lenger på moten

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMerkels venner i Nederland truer med Nexit
Neste artikkelFlertallet i USA har fått nok av krig
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).