Flertallet i USA har fått nok av krig

4

Meningsmåling: De fleste amerikanere er bekymret for krig.
Av Jason Ditz Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

En ny meningsmåling fra NBC News/ Surveymonkey Survey ble gitt ut 22. februar. Den avslørte at to-tredeler av USAs befolkning er bekymret over muligheten for at De Forente Stater vil bli engasjert i en større krig i løpet av de neste fire årene. 36 % var «svært bekymret», mens 30 % var «nokså bekymret». Bare 8 % av de spurte var ikke bekymret.

Meningsmålingen viste at USAs befolkning er nokså delt i spørsmålet om fiender, omtrent på midten om Russland er vennligsinnet eller ikke, mens et lite flertall ser på Kina som vennligsinnet. 80 % av de spurte ser på USAs medlemskap i NATO er bra.

Interessant er det å se hvordan uenigheten om Russland fordeler seg mellom de politiske retningene. Mens hos republikanerne mener 50 mot 49 at de bør se på Russland som vennligsinnet, tror 75 % av demokratene at Russland enten er uvennlig eller «rett ut sagt fienden».

Det er mye bekymring om en større krig fra USAs side skal være mot Russland eller Kina. USA sammen med andre NATO-land utplasserer et stort antall tropper langs den russiske grensen i Øst-Europa, samtidig som Pentagon-ansatte konstant hisser opp forholdet til Kina om maritime krav i Sør-Kina-Havet.

Meningsmålingen viser også at mens USAs borgere er nokså delt i dette spørsmålet, så mener 41 % at USA bør være «mindre aktive» i verdens affærer. Bare 25 % mener at USA bør være mer aktive, og 32 % sier at det nåværende nivået er bra.

Det er også splittelse på midten om man skal bruke militærmakt mot terrorisme. 49 % tror at massiv bruk av militærmakt bare skaper mer hat, noe som kun fører til mer terrorisme.

Det kan være verdt å legge merke til at USAs borgere tror dette, siden denne splittelsen ikke i det hele tatt reflekteres i det politiske lederskapet. I valgkampen er det global krig mot terrorisme som gjennomgående har vært viktig for begge de to store partiene, der de prøver å overgå hverandre med å være militante mot terror.

Meningsmålingen viser at en god del av USAs innbyggere ikke tror at det er klokt å fortsette å trappe opp operasjonene i terrorkrigen. Og en stor del er meget bekymret for at USA går mot en større krig i løpet av kort tid. Kanskje det kan hjelpe de få politikerne som prøver å styre USA vekk fra den aggressive tonen i slike konflikter.

Én ting de fleste av de spurte i meningsmålinger er enige om, er at «folk i USA er svært splittet når det kommer til de viktigste verdiene», en oppfatning som resten av meningsmålingen viser klart.   Det viser seg at en hel del av de viktigste dagsaktuelle spørsmålene deler befolkningen på midten.

 

Først publisert på norsk på Derimot.no

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


4 KOMMENTARER

  1. Betale for krig i dollar framover blir vanskeligere i og med alternative penger systemer. Dvs USA har ikke penger til slåssing og den beskyddelse de har solgt i utbytte for handel kommer å minske den også. Alt dette i et land som har gigantiske økonomiske ulikheter på mange plan. Har full forståelse for at amerikanerne ikke vil ha mer krig som koster enn mer penger..

  2. Trump vil få et problem med å samtidig redusere statsgjelden, kutte skatter og øke utgiftene til militære styrker, samt satse stort på veibygging, osv.

    Dersom dette misforholdet skal hentes inn via økt vareproduksjon, lavere arbeidsledighet og derigjennom økt skatteinngang, vil det ta tid før regnskapet balanserer.

    Løsningen på kort sikt vil derfor måtte bli økte låneopptak, og dermed ryker et av valgløftene med en gang.

  3. Nå er det skjedd, det som jeg spådde: Vi er kommet dithen at Trump får ros av MSM. Alle ser nå at han er etablissementets president, og at han viderefører Obama & Bush’ politikk til punkt og prikke: Bombing, krig, terror og tortur.

    Når Trump blir gjenvalgt om knapt fire år, skjer det til stormende applaus fra mediefolk og folk flest. Nettopp fordi Trump er en blodtørstig krigspresident. En stund var mange journalister skeptiske til Trump, for de fryktet at han var pasifist. Men så snart de skjønte at han er enda mer krigersk enn forgjengerne, og at han vil gi mer penger til IS enn Obama gjorde, ga de ham sin fulle støtte.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.