USA ble parkert i Sikkerhetsrådet

5

På den siste dagen i 2016 vedtok FNs sikkerhetsråd en enstemmig resolusjon som roste det russisk-tyrkiske fredsinitiativet i Syria og ga det sin fulle støtte. Svært motvillig måtte USA også stemme for en politikk landet egentlig er imot.

Resolusjonen presenteres slik på sikkerhetsrådets nettsider:

The Security Council today unanimously adopted a resolution supporting efforts by the Russian Federation and Turkey to end nearly six years of bloodshed in Syria and jump-start a political process.

Sjølve resolusjonen ligger her. Den sier at våpenhvile gjelder fra 30. desember 2016:

From that time onward, all armed groups of opposing sides and their  supporting forces are invited to make the following commitments:

 • To cease attacks with any weapons, including rockets, mortars and anti-tank guided missiles, and to cease using combat air forces;
 • To refrain from seizing or seeking to seize territory occupied by other parties to the ceasefire;
 • To use proportionate retaliatory force (only to the extent necessary for protection against an immediate threat) for self-defence purposes;

The Russian Federation urges the Government of Syria, armed opposition groups supporting a peaceful resolution of the conflict and not affiliated with international terrorist organizations, and States with an influence on the parties to the conflictt, to accede to the proposed terms of the ceasefire.

Deutsche Wirtschaft Nachrichten kommenterer dette slik:

Spesielt pinlig var dette for USAs president Barack Obama: Russlands FN-ambassadør Vitalij Tsjurkin hadde fredag invitert Egypt, Saudi Arabia, Kuwait og Qatar til et møte for å forberede forhandlingene i Astana og vil først orientere den nye regjerinnga i USA under den påtroppende presidenten Donad Trump etter at han har tiltrådt den 20. januar. Først da blir USA igjen «en viktig deltaker» i fredsprosessen.

Iran er også en viktig deltaker i denne prosessen, mens EU i månedsvis har vært plassert fullstendig på utsida og har framstått både tafatt og rådville. Lederen for det iranske sikkerhetsrådet sa til AFP at «Enhver politisk forhandling som tar sikte på å svekke regjeringas makt i Syria eller som utleverer en del av landet til terroristiske grupper eller utenlandsk militær okkupasjon, er dømt til å mislykkes.»

Den våpenhvilen Russland og Tyrkia har forhandlet fram gjelder ikke de sterkeste og best bevæpnede jihadistgruppene som IS/Daesh og al Nusra-fronten.

Dette må man si er et gigantisk politisk nederlag for Obama og for den USA-ledede koalisjonen som i snart seks år har gjort sitt ytterste for å ødelegge Syria. Donald Trump vil så overfor et fait accompli når han tiltrår, og det er liten grunn til å tro at han vil investere mye i forgjengerens tapte krig.

Men dette betyr også at det brenner under føttene på de ansvarlige for denne forferdelige krigen, og det gjelder også for norske politikere. Hvis fredsplanen holder og Syria reddes som enhetsstat, vil også de hemmelige detaljene fra denne krigen gradvis komme på bordet. Det gjelder hvem som har fått støtte fra hvem og hvordan det har vært mulig å holde i gang denne stedfortrederkrigen ved hjelp av en fremmedlegion av jihadister fra hele verden.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

 1. RUSSIA SELLS $11 BILL. STAKE IN ROSNEFT TO GLENCORE PLC
  Er energikabalen i ferd med å gå opp? Blir det en stor svart strek over det vanvittige F35-kjøpet – og forhåpentligvis full opprydding i Midtøsten, pressen og visse politikere?

  7. desember 2016: Glencore Plc kjøper 19,5% av aksjebeholdningen til Rosneft for rundt 90 mrd. NOK. Nå skal altså Russlands eierandel på 69,5% ned til 50% – og Qatar`s «pensjonsfond» får en solid «godfot» innenfor Russland, hvor både Wallstreet og vi får hevet oss et par hakk. Og da ser det ut til at både Russland, vesten og Midtøsten kan ende opp med felleseie på rørene fra Iran/Qatar. Et duopol mellom stormaktene er mange hakk bedre enn krig, død og fordervelse. Da gjenstår det å stable et felles regelverk for alle land som eksporterer/importerer varer. Og da snakker vi om menneskerettigheter (!)
  Europa og Washington DC har varslet at de vil se på avtalen, og om den er i strid med sanksjonene. For oversiktens skyld tar vi med eierskapet hos selger og kjøper slik det ser ut i dag (i parantes hvordan det vil bli).

  ROSNEFT
  Federal Agency for State Property Management RUS. – 69.5% (50%)
  BP Plc – 19.7%
  (Glencore Plc 19,5%)
  The Vanguard Group, Inc. – 0.18%
  Igor Ivanovich Sechin, PhD – 0.13%
  Fidelity Management & Research Co. – 0.12%
  BlackRock Fund Advisors – 0.094%

  GLENCORE PLC
  Qatar Holding LLC (Qatar Investment Authority) – 9.00%
  *Ivan Glasenberg – 8.42%
  Harris Associates LP – 4.94%
  Daniel Francisco Maté Badanes – 3.22%
  Aristotelis Mistakidis – 3.17%
  Capital Research & Management Co. – 2.67%
  The Vanguard Group, Inc. – 1.92%
  Norges Bank Investment Management – 1.55%
  BlackRock Investment Management (UK) Ltd. – 1.46%
  Templeton Global Advisors Ltd. – 1.41%

  * https://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Glasenberg

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.