Tyrkias visestatsminister: – Utenlandsk etterretning kan stå bak terroren

0

Den tyrkiske visestatsministeren Numan Kurtulmuş sier til avisa Hurriyet at «utenlandsk etterretning kan stå bak» terroraksjonen mot Istanbuls Reina nattklubb der 39 mennesker ble drept. Han begrunner dette med at terroraksjonen ble så profesjonelt utført.

“I am of the opinion that it’s not possible for the perpetrator to have carried out such an attack without any support. It seems like a secret service thing. All these things are being assessed,»

Han nektet å svare på hvilke hemmelige tjenester han tenkte på. Men han sa ar sjøl om Tyrkia nå prøver å ta tiltak for å hindre terror, så er det vanskellig når de er knyttet til utenlandsk etterretning, for da «kan de utføre terroraksjoner vi ikke en gang er i stand til å forestille oss»

Den Islamske Staten har tatt på seg ansvaret via sin propaganda-kanal Amaq ved å si «en heroisk soldat av kalifatet angrep et av de mest kjente nattklubber der de kristne feirer sin hedenske ferie.»  

5. januar var det også en terroraksjon utenfor en rettsbygning i Izmir der to mennesker ble drept.

Tyrkia har vært en av hovedsponsorene til IS og det har vært et nært samarbeid mellom den tyrkiske etterretningstjenesten MIT og IS. Det er massevis av terrorceller i landet.

Den tyrkiske avisa Cumhuriet har publisert utskrifter av telefonsamtaler som viser at det pågår et tett samarbeid mellom ledende personer i Den islamske staten/Da’esh og tyrkiske grensetropper. Det framgår av utskriftene at det tyrkiske militære regelmessig lar IS-smuglere krysse grensa.

Tyrkia er derfor djupt involvert i denne virksomheten og det kan ikke utelukkes at terroristen har hatt kontakter innenfor.

 

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUvisst om Norge støtter syriske opprørsgrupper som ikke vil ha våpenhvile
Neste artikkelPinlig rapport fra CIA & co
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).