Uvisst om Norge støtter syriske opprørsgrupper som ikke vil ha våpenhvile

12

Utenriksdepartementet vil ikke opplyse om Norges militære samarbeidspartnere blant opprørerne i Syria deltar i våpenhvilen, eller ikke. Dette skriver ABC Nyheter, og nettavisa fortsetter:

Våpenhvilen Tyrkia og Russland klarte å forhandle fram før jul, utløste ikke noen støtteuttalelse på det norske Utenriksdepartementets hjemmeside. Nå opprettholder UD et hemmelighetens slør over Norges spill i det krigsherjede landet.

– Avtalen inkluderer ikke alle opprørsgrupper. Norge holder hemmelig hvilke opprørsgrupper Norge støtter militært. Kan dere bekrefte om grupper Norge støtter, er delaktig i våpenhvilen eller ikke?

Spørsmålet går fra ABC Nyheter til Utenriksdepartementet.

Men kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen gjør torsdag klart at Utenriksdepartementet nekter å avklare om de syriske opprørerne Norge støtter støtter militært, er med på våpenhvilen.

Eva Thomassen har tidligere på steigan.no stilt spørsmålet om hva som er Norges politikk overfor Syria.

NRK-journalistene Øyvind Bye Skille og Tormod Strand skrev på nrk.no at «Norge betaler for sykehus som behandler IS-krigere».

Alt tyder på at den gruppa som Norge har sagt seg å støtte militært i Syria, New Syrian Army, nå skal være oppløst. Hvem er det da Norge støtter? Det vil altså ikke UD si noe om. Hva betyr det for den folkelige kontrollen av regjeringas handlinger? Norske styrker driver ulovlig krigføring på Syrias territorium og regjeringa nekter å si hvem de slåss sammen med.

Jeg har stilt noen plagsomme spørsmål til Erna Solberg:

Nå er regnskapets time kommet. Det bør være et krav til Riksrevisjonen at den får alle fakta på bordet. To regjeringer har vært svært rundhåndet med norske skattepenger. Deres argument har vært at det går til mennesker i nød. Men hvis det viser seg at pengene, eller en stor del av dem, har gått til terroristene og har bidratt til deres krigføring, stiller saka seg helt annerledes. Denne granskninga kan ikke utsettes. Den må gjøres nå, i god tid før valget i 2017.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


12 KOMMENTARER

 1. Sittende norske regjerings- og stortingspolitikere bør gjøres klar over at de ikke vil kunne regne med straffefrihet i all framtid for aktiv støtte til terror i et annet land.

  • Det er akkurat det det er. Aktiv støtte til terrorister. Media fortier også at Syria prøver å få kontroll på hovedvannanlegget til Damaskus som ble forurenset i jula med diesel og senere sprengt i lufta. Hva ville vi ha gjort uten vann i til 5 mill mennesker?

 2. «Hemmelig». Har du hørt …!

  Strategien er sannsynligvis å stilne all kritikk og nysjerrighet på hva som foregår gjennom å sørge for at det klikker for oss/ folk, som følge av mange nok og dårlige nok goddagmann økseskaft-svar.

  «Syria? Hvor? Se, jeg kan sykle uten hode!»

  Pardon my french, men fy faen. Jeg spyr.

  • Eliksir mot Politikerforakt er under utvikling da det er registrert økt/skyhøyt sykefravær i forbindelse med den globale informasjonsrevolusjonen – og tendens til epidemiske tilstander etter at Børge Brenne overtok vervet som utenriksminister. Eliksiren dom er av forebyggende art skal selges reseptfritt overalt, er fradragsberettiget og tas oralt, I akuttilfeller er man på god veg til å utvikle et komplett medisinskap for montering i hjemme med en nyutviklet oppblåsbar «tvangstrøye» i samarbeid mev «Vesta» som utløses med fjernkontroll. Dette for å hindre selvskading og materielle skader i hjemmet.

   OBS! Symptomer som kjennetegner sykdomsforløpet er
   * Hyppig toalettbesøk, løs mage med særdeles effen lukt, oppkast m.m.
   * Unødvendig press/harde slag på tastatur, bord, vegger o.l.
   * Økt blodtrykk som blir veldig syblig på halspulsåren, blussende kinn, og tendens til slagging.
   * Vær også obs på usammenhengende høytsnakking til seg selv, svettperler i panna, rullende øyne og hodekløing.

   Dr. Arthur J. poulsson
   Spesialist i traumebehandling og psykosomatiske lidelser.

   • Takk Doktor, vi ser frem til de annonserte remedier. Spesielt Michelin-trøya virker lovende, men forebyggende eliksir er selvfølgelig alltid å foretrekke. And leave the bottle. Hverken Ali Kaffe eller Møllers Tran ser foreløpig ut til å ha hatt særlig god effekt.

    Jeg stoler på at dette ikke bare er nok et navn for «snake oil», Doktor? Jeg mener, det er jo sikkert fristende å lansere lettvinne løsninger på så utbredte lidelser. Kontrollspørsmål: Er oljefondet inne her?

  • Alt er jo hemmelig for tiden. Se de stakkars ofrene for smøresjefen Knut Nystad og teamet hans i Tour de ski. Her har de trippa rundt på glatta på andre dagen. Hvis du spør løperne så står de og vrir seg fordi de har fått beskjed om å ikke si noe, men tårene kommer likevel. Er ikke dette en parodi på hvordan samfunnet har blitt. Når jeg til sammenligning ser trynet på Børge Brende tenker jeg at han må ha vondt for å se seg i speilet. Han må jo unngå speil. Det var så mange som skrev så mye rart på nettet, sa han. Falske nyheter? Huff!!!

 3. Ja det er slik at vi kan tenke oss det værste, for det er kommet en beskjed fra England som sier at dronning Elisabeth har sagt hun ikke er menneske, så hvis det er flere kongehus som ikke er mennesker, så hvem styrer oss??? Jeg tror at storting snart må regne med at vi som spørr aldri kommer til å gi opp, og at vi begynner å svare for dere i stedet, for nå kan vi snart bare ikke se på snørrhovenheten jærnevasking taleforbud og propagandaen fra dere: I det året som var har dere snudd opp ned på lovjungelen og vist oss at alle topp politiker er Buildenbergere strødd om dere med penger som ikke kan gå til landets beste, landets beste gir dere stort sett blaffen i hvem tror dere dere er jeg tror heller ikke dere er mennesker så hvem er dere???

 4. På tide at regjeringen nå informerer: New Syrian Army ( NSyA ) er åpenbart oppløst, og siden det var denne gruppen vi skulle støtte med 60 spesialsoldater blir jo spørsmålet om disse er kommet hjem igjen – eller om de fortsatt er i Jordan under US kommando? Om de er tildelt andre oppdrag bør jo stortinget ev bli orientert om dette, siden de opprinnelige forutsetningene for vedtaket nå er endret.
  NSyA ble forøvrig en flopp. Hensikten var å trene syriske opprørere for bl.a å drive ut IS fra grenseovergangen Al Bukamal mellom Irak og Syria.

  Det ene forsøket NSya gjorde i sommer endte i full katastrofe med mange drepte og tilfangetatte. IS kontrollerer fortsatt byen, som er svært viktig som forsyningslinje mellom Irak og Syria.

  Forøvrig ble leiren til NSyA i Al Tanf ( i det nordøstlige hjørnet av Jordan) angrepet både av syriske/russiske fly, og utsatt for en tre-fire selvmordangrep
  fra IS. Videre ble den topphemmelige operasjonen i Al Tanf avslørt i en video som IS fikk tak i. Opptaket viste trening med britiske og amerikanske offiserer og avslørte deres identitet .

  Operasjonen med NSyA ble en ytterligere fiasko da flere opprørere etter sigende deserterte.

  Mange rapporterer om at styrken nå er oppløst og at US og britene har trukket seg. Her er en artikkel om dette: http://www.checkpointasia.net/index.php/2016/12/26/pentagons-last-syrian-rebel-group-goes-belly-up/

  Videre er NSyAs twitterkonto slettet.

  Vet ikke om Norge kom så langt at vi i det hele tatt fikk deltatt i denne fiaskoen. Det kan jo være en av grunnene til at våre myndigheter holder kjeft?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.