Uvisst om Norge støtter syriske opprørsgrupper som ikke vil ha våpenhvile

0

Utenriksdepartementet vil ikke opplyse om Norges militære samarbeidspartnere blant opprørerne i Syria deltar i våpenhvilen, eller ikke. Dette skriver ABC Nyheter, og nettavisa fortsetter:

Våpenhvilen Tyrkia og Russland klarte å forhandle fram før jul, utløste ikke noen støtteuttalelse på det norske Utenriksdepartementets hjemmeside. Nå opprettholder UD et hemmelighetens slør over Norges spill i det krigsherjede landet.

– Avtalen inkluderer ikke alle opprørsgrupper. Norge holder hemmelig hvilke opprørsgrupper Norge støtter militært. Kan dere bekrefte om grupper Norge støtter, er delaktig i våpenhvilen eller ikke?

Spørsmålet går fra ABC Nyheter til Utenriksdepartementet.

Men kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen gjør torsdag klart at Utenriksdepartementet nekter å avklare om de syriske opprørerne Norge støtter støtter militært, er med på våpenhvilen.

Eva Thomassen har tidligere på steigan.no stilt spørsmålet om hva som er Norges politikk overfor Syria.

NRK-journalistene Øyvind Bye Skille og Tormod Strand skrev på nrk.no at «Norge betaler for sykehus som behandler IS-krigere».

Alt tyder på at den gruppa som Norge har sagt seg å støtte militært i Syria, New Syrian Army, nå skal være oppløst. Hvem er det da Norge støtter? Det vil altså ikke UD si noe om. Hva betyr det for den folkelige kontrollen av regjeringas handlinger? Norske styrker driver ulovlig krigføring på Syrias territorium og regjeringa nekter å si hvem de slåss sammen med.

Jeg har stilt noen plagsomme spørsmål til Erna Solberg:

Nå er regnskapets time kommet. Det bør være et krav til Riksrevisjonen at den får alle fakta på bordet. To regjeringer har vært svært rundhåndet med norske skattepenger. Deres argument har vært at det går til mennesker i nød. Men hvis det viser seg at pengene, eller en stor del av dem, har gått til terroristene og har bidratt til deres krigføring, stiller saka seg helt annerledes. Denne granskninga kan ikke utsettes. Den må gjøres nå, i god tid før valget i 2017.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.