Steinmeier: Vi tok feil av Assad

0

Frank-Walter Steinmeier, som er nominert til å bli ny forbundspresident i Tyskland, har i et intervju med Süddeutsche Zeitung kommet med en ganske skarp kritikk av Vestens Syria-politikk.

Steinmeier (SPD) sier at han sjøl ikke hadde vært noen tilhenger av Assad, men at han hadde ment at det var riktig å prøve å få ham til å samarbeide med Vesten. Men dette ble avvist av Washington og Paris, sa han, fordi de ville se Syria som en del av en imaginær «ondskapens akse».

«Da Kofi Annan etter utbruddet av krigen kom med et forslag til løsning, sa mange at den ikke kunne godtas, fordi Assad snart ville bli avsatt. Med noe mer realisme, kunne de to Syria-konferansene ha lykkes den gangen.»

I Norge sto både Jan Egeland og Espen Barth Eide (og med dem hele det politiske establishmentet) for den linja som Steinmeier kritiserer. Egeland sa at «President Assad kommer ikke til å holde flere nyttårstaler» (Dagens Næringsliv, 27. april 2011).

Den kommende forbundspresident Steinmeier mer enn insinuerer at den ødeleggende krigen kunne vært unngått om ikke krigsentusiaster i Washington og Paris hadde vært så innstilt på å styrte Assad.

Han har også klare meldinger om splittelsen mellom USA og Europa etter valget av Donald Trump. «Det dreier seg ikke om små saker, men om grunnspørsmål i hele vår selvforståelse.» Og om amerikansk innenrikspolitikk: «Jeg har aldri noensinne opplevd en slik polarisering i USAs innenrikspolitikk som den vi ser nå.» Det går tydelig fram at Steimeier er sjokkert over Donald Trumps politikk.

Steinmeier sier at han aldri hadde trodd at han skulle oppleve at den kinesiske og franske presidenten skulle belære USAs president om fordelene med frihandel.

Steinmeier tar etter alt å dømme over som Tysklands president 18. mars 2017.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelNoen hovedtrekk ved fremtidens sosialisme
Neste artikkelHva snakket Trump og Putin om på telefon?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).