Steinmeier: Vi tok feil av Assad

0

Frank-Walter Steinmeier, som er nominert til å bli ny forbundspresident i Tyskland, har i et intervju med Süddeutsche Zeitung kommet med en ganske skarp kritikk av Vestens Syria-politikk.

Steinmeier (SPD) sier at han sjøl ikke hadde vært noen tilhenger av Assad, men at han hadde ment at det var riktig å prøve å få ham til å samarbeide med Vesten. Men dette ble avvist av Washington og Paris, sa han, fordi de ville se Syria som en del av en imaginær «ondskapens akse».

«Da Kofi Annan etter utbruddet av krigen kom med et forslag til løsning, sa mange at den ikke kunne godtas, fordi Assad snart ville bli avsatt. Med noe mer realisme, kunne de to Syria-konferansene ha lykkes den gangen.»

I Norge sto både Jan Egeland og Espen Barth Eide (og med dem hele det politiske establishmentet) for den linja som Steinmeier kritiserer. Egeland sa at «President Assad kommer ikke til å holde flere nyttårstaler» (Dagens Næringsliv, 27. april 2011).

Den kommende forbundspresident Steinmeier mer enn insinuerer at den ødeleggende krigen kunne vært unngått om ikke krigsentusiaster i Washington og Paris hadde vært så innstilt på å styrte Assad.

Han har også klare meldinger om splittelsen mellom USA og Europa etter valget av Donald Trump. «Det dreier seg ikke om små saker, men om grunnspørsmål i hele vår selvforståelse.» Og om amerikansk innenrikspolitikk: «Jeg har aldri noensinne opplevd en slik polarisering i USAs innenrikspolitikk som den vi ser nå.» Det går tydelig fram at Steimeier er sjokkert over Donald Trumps politikk.

Steinmeier sier at han aldri hadde trodd at han skulle oppleve at den kinesiske og franske presidenten skulle belære USAs president om fordelene med frihandel.

Steinmeier tar etter alt å dømme over som Tysklands president 18. mars 2017.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.