Steinmeier: Vi tok feil av Assad

5

Frank-Walter Steinmeier, som er nominert til å bli ny forbundspresident i Tyskland, har i et intervju med Süddeutsche Zeitung kommet med en ganske skarp kritikk av Vestens Syria-politikk.

Steinmeier (SPD) sier at han sjøl ikke hadde vært noen tilhenger av Assad, men at han hadde ment at det var riktig å prøve å få ham til å samarbeide med Vesten. Men dette ble avvist av Washington og Paris, sa han, fordi de ville se Syria som en del av en imaginær «ondskapens akse».

«Da Kofi Annan etter utbruddet av krigen kom med et forslag til løsning, sa mange at den ikke kunne godtas, fordi Assad snart ville bli avsatt. Med noe mer realisme, kunne de to Syria-konferansene ha lykkes den gangen.»

I Norge sto både Jan Egeland og Espen Barth Eide (og med dem hele det politiske establishmentet) for den linja som Steinmeier kritiserer. Egeland sa at «President Assad kommer ikke til å holde flere nyttårstaler» (Dagens Næringsliv, 27. april 2011).

Den kommende forbundspresident Steinmeier mer enn insinuerer at den ødeleggende krigen kunne vært unngått om ikke krigsentusiaster i Washington og Paris hadde vært så innstilt på å styrte Assad.

Han har også klare meldinger om splittelsen mellom USA og Europa etter valget av Donald Trump. «Det dreier seg ikke om små saker, men om grunnspørsmål i hele vår selvforståelse.» Og om amerikansk innenrikspolitikk: «Jeg har aldri noensinne opplevd en slik polarisering i USAs innenrikspolitikk som den vi ser nå.» Det går tydelig fram at Steimeier er sjokkert over Donald Trumps politikk.

Steinmeier sier at han aldri hadde trodd at han skulle oppleve at den kinesiske og franske presidenten skulle belære USAs president om fordelene med frihandel.

Steinmeier tar etter alt å dømme over som Tysklands president 18. mars 2017.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. Som Tysklands nye president er Steinmaier ikke lenger bundet av Partipolitikken og kan uttale seg langt friere. Presten Gauck fra tidligere DDR, som Angela Merkel valgte å forlate denne posten, som flere andre tyske presidenter i moderne tid. Gauck viste sin forakt for folket ved å si: «Det er folket det er noe galt med – ikke eliten».

  2. Selvfølgelig er Sreinmeier sjokkert over det som nå foregår i amerikansk politikk. Det er jo en liten revolusjon mot alt det Steinmeier står for. Han ser at den eliten han er en del av har malt seg inn i et hjørne. Og det måtte altså en prest til for å si det han bare turte å tenke: «Det er folket det er noe galt med – ikke eliten.» Å si noe slikt kan bare gjøres av folk som er helt trygge på makten. At maktapparatet har det som skal til for å stanse alle konsekvenser av slik ordbruk. Quisling var tydelig på at han ikke hadde noe flertall av folket bak seg. Men han var åpenlys motstander av demokrati og mente landet burde styres av dets fremste og dyktigste menn, som ham, og som ‘forsynet’ hadde utpekt.

  3. Han burde vel òg ha tatt med at framveksten av IS og krigen i Syria, med den etterfølgjende flyktningkatastrofa, blei utløyst av USA’s invasjon av Irak i 2003 og ytterligere akselerert av NATO-aksjonen mot Gadafi i Libya i 2011, som gav den syriske opposisjonen falske forhåpninger. Og nå avviser altså USA’s president blankt all form for hjelp til offera for den krigen USA sjølv har satt i gang! Hadde Steinmeier virkelig tatt mot til seg, kunne han vel med en gang ha hengt bjella på katten?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.