Noen tanker om nettavisa

0
David kan fortsatt ramme Goliat. Skaff flere slynger.

2016 har vært et spesielt år på mange måter. Jeg har kalt det året da globalismen sprakk. Men det er også året da verdens mektigste propagandamaskiner, monopolmediene i vest gikk på noen spektakulære nederlag. Derfor skapte de begrepet «fake news», de som sjøl er profesjonelle i akkurat den idretten. La det være klart: dette er ikke et tegn på styrke, det er et tegn på svakhet. Når selskaper med milliarder av dollar bak seg og en senderflate som dekker 90-95% av innbyggerne legger seg ned og roper på dommeren, det vil si klager på «bloggere og internett», så er dette en patetisk innrømmelse av egen elendighet.

Dette gir grunn til optimisme. Ikke det at det ikke kommer sensur og statlig/private sannhetsministerier og brønnpissing og annen ny-mccarthyisme, for det gjør det jo. Det er allerede i gang. Ganske snart kommer drakoniske tiltak for å undertrykke det frie ordet på nettet. Mer om det etterpå.

Grunnen til å være optimistisk er at denne erfaringa avslører Goliats svakhet og lærer David mer om hvordan slyngen skal brukes.

Da jeg begynte steigan.no i januar 2014 hadde jeg en slags analyse av dette. Jeg mente at det ville være mulig å begynne å påvirke opinionen allerede ved noen få millioner sidenedlastinger. Jeg viste til Mao og Sun Tzu som sier at det er mulig for en liten styrke å vinne enkeltkamper mot en overlegen styrke hvis man konsentrerer kreftene, angriper der fienden er svakest og bruker nålestikkmetoden.

Dette har vist seg å stemme. Main stream media, som ikke er noe annet enn imperialismens og den finansielle kapitalens medier, kan ha så mange folk og så mange penger de vil. Men i all sin monotone propaganda er de så kjedelige og så uniformerte at det ikke er så vanskelig å stikke seg ut og lage en kontrast. I sin iver etter å alltid servere den eneste tillatte narrativen, forteller de så mange løgner at det ikke skal så mye til å avsløre en eller noen av dem.

Jeg har pekt på mange ganger at en hærfører ikke kan vinne krigen ved våpen alene. Han er også nødt til å vinne kampen om narrativen, eller det settet av fortellinger som rettferdiggjør krigen. Og folk som driver psykologisk krigføring vet at den viktigste kampen om narrativen pågår det første døgnet. Hvis du det første døgnet får folk til å tro på at det var «Putins bombe» etter nedskytinga av Malaysia MH17, spiller det knapt noen rolle hva objektive undersøkelser måtte komme til seinere. Du vil ha gitt massene en grunn til å støtte krig – når det blir aktuelt.

Slik ser altså fri og uavhengig presse ut

Men akkurat i denne fasen er også main stream media sårbare, og det har vi fått demonstrert gang på gang i 2016. Klarer vi å ta dem i løgner i den fasen der de ennå ikke har fått solgt historien, så kan hele kampanjen gå i ball.

Det krever mobilitet og hurtighet og det krever intens prioritering. Jeg har lagt vekt på å være på banen grytidlig og kan da ligge foran mange langsomme medier. Jeg har valgt å prioritere få, men viktige saker. Og jeg har jobbet knallhardt med dokumentasjon. steigan.no har rykte på seg for å dokumentere alt, og det er et rykte jeg vil fortsette å slåss for.

I løpet av 2016 har steigan.no tatt mange skritt i retning av å bli en nettavis, og i 2017 vil den ta skrittet fullt ut fra blogg til nettmedium. Og den vil trekke inn flere skribenter og medarbeidere. I 2016 økte tallet på abonnenter med over 200%. Tallet er nå 2154 og det er mye som tyder på at det kan bli en liknende vekst i 2017. Antall faste lesere er minst 10.000 og enkeltartikler har hatt over 60.000 lesere. Dobling derfra rundt et større nettmedium bør være svært overkommelig.

Jernet er varmt. Nå er tida for å smi. Om ikke lenge vil jeg sende ut invitasjoner til å bli med på neste fase i prosjektet.

Kort om farene

Fra Washington er det gått ut bud om at det skal slås hardt ned på alt monopolborgerskapet definerer som «fake news» eller liknende. I Tyskland kommer det varsel om forbud og straff. Ansgar Heveling (CDU), som er sjef for innenriksutvalget i forbundsdagen sier til «Rheinischen Post» at

«Jeg mener at en straffeskjerping er meningsfullt, hvis det dreier seg om noe som har kampanjekarakter».

SPD-leder Sigmar Gabriel har uttalt på Twitter at de politiske partiene må gå sammen om å bekjempe «falske nyheter». Dette passer jo bra. Tyskland har lange tradisjoner helt tilbake fra trettitallet for å forby «Entartete Kunst», så det er vel rimelig å anta at de går i spissen også nå. Det er ikke sannheten disse diktaturtiltakene skal fremme, det de vil ramme er tvert om ethvert forsøk på å grave fram sannheten om makthavernes forbrytelser.

Et prosjekt som steigan.no er et absolutt hår i suppa for denne Storebror og lakeiene hans. Som en enstusiastisk leser sa til meg: «Du må være klar over at med det du gjør har du plassert deg i trådkorset for dem som ikke vil oss vel.» Dette er nok dessverre sant, men det er enda en grunn til å gå breiere ut og skape et større nettmedium nå.

Vi må regne med at sosiale medier som Facebook og Twitter vil stramme til noe voldsomt og at de kan bli bortimot ubrukelige for en kritisk opinion. Det samme skjer med «søkemotorer» som Google. Kritisk informasjon blir usynliggjort og overklassens narrativer blir løftet fram. Altså må det utvikles nye og uavhengige sosiale medier. Og det må tas en lang rekke praktiske tiltak. Demokratiet er ikke på moten og samfunnet glir mer og mer i retning av å bli totalitært. Taktikk, metoder og strategi må utvikles til å passe med situasjonen.

Forrige artikkelPrisen for gjenoppbygging av Syria vil bli astronomisk
Neste artikkelNorsk Syria-politikk. «Hva i huleste er det dere holder på med?»
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).