Noen tanker om nettavisa

24
David kan fortsatt ramme Goliat. Skaff flere slynger.

2016 har vært et spesielt år på mange måter. Jeg har kalt det året da globalismen sprakk. Men det er også året da verdens mektigste propagandamaskiner, monopolmediene i vest gikk på noen spektakulære nederlag. Derfor skapte de begrepet «fake news», de som sjøl er profesjonelle i akkurat den idretten. La det være klart: dette er ikke et tegn på styrke, det er et tegn på svakhet. Når selskaper med milliarder av dollar bak seg og en senderflate som dekker 90-95% av innbyggerne legger seg ned og roper på dommeren, det vil si klager på «bloggere og internett», så er dette en patetisk innrømmelse av egen elendighet.

Dette gir grunn til optimisme. Ikke det at det ikke kommer sensur og statlig/private sannhetsministerier og brønnpissing og annen ny-mccarthyisme, for det gjør det jo. Det er allerede i gang. Ganske snart kommer drakoniske tiltak for å undertrykke det frie ordet på nettet. Mer om det etterpå.

Grunnen til å være optimistisk er at denne erfaringa avslører Goliats svakhet og lærer David mer om hvordan slyngen skal brukes.

Da jeg begynte steigan.no i januar 2014 hadde jeg en slags analyse av dette. Jeg mente at det ville være mulig å begynne å påvirke opinionen allerede ved noen få millioner sidenedlastinger. Jeg viste til Mao og Sun Tzu som sier at det er mulig for en liten styrke å vinne enkeltkamper mot en overlegen styrke hvis man konsentrerer kreftene, angriper der fienden er svakest og bruker nålestikkmetoden.

Dette har vist seg å stemme. Main stream media, som ikke er noe annet enn imperialismens og den finansielle kapitalens medier, kan ha så mange folk og så mange penger de vil. Men i all sin monotone propaganda er de så kjedelige og så uniformerte at det ikke er så vanskelig å stikke seg ut og lage en kontrast. I sin iver etter å alltid servere den eneste tillatte narrativen, forteller de så mange løgner at det ikke skal så mye til å avsløre en eller noen av dem.

Jeg har pekt på mange ganger at en hærfører ikke kan vinne krigen ved våpen alene. Han er også nødt til å vinne kampen om narrativen, eller det settet av fortellinger som rettferdiggjør krigen. Og folk som driver psykologisk krigføring vet at den viktigste kampen om narrativen pågår det første døgnet. Hvis du det første døgnet får folk til å tro på at det var «Putins bombe» etter nedskytinga av Malaysia MH17, spiller det knapt noen rolle hva objektive undersøkelser måtte komme til seinere. Du vil ha gitt massene en grunn til å støtte krig – når det blir aktuelt.

Slik ser altså fri og uavhengig presse ut

Men akkurat i denne fasen er også main stream media sårbare, og det har vi fått demonstrert gang på gang i 2016. Klarer vi å ta dem i løgner i den fasen der de ennå ikke har fått solgt historien, så kan hele kampanjen gå i ball.

Det krever mobilitet og hurtighet og det krever intens prioritering. Jeg har lagt vekt på å være på banen grytidlig og kan da ligge foran mange langsomme medier. Jeg har valgt å prioritere få, men viktige saker. Og jeg har jobbet knallhardt med dokumentasjon. steigan.no har rykte på seg for å dokumentere alt, og det er et rykte jeg vil fortsette å slåss for.

I løpet av 2016 har steigan.no tatt mange skritt i retning av å bli en nettavis, og i 2017 vil den ta skrittet fullt ut fra blogg til nettmedium. Og den vil trekke inn flere skribenter og medarbeidere. I 2016 økte tallet på abonnenter med over 200%. Tallet er nå 2154 og det er mye som tyder på at det kan bli en liknende vekst i 2017. Antall faste lesere er minst 10.000 og enkeltartikler har hatt over 60.000 lesere. Dobling derfra rundt et større nettmedium bør være svært overkommelig.

Jernet er varmt. Nå er tida for å smi. Om ikke lenge vil jeg sende ut invitasjoner til å bli med på neste fase i prosjektet.

Kort om farene

Fra Washington er det gått ut bud om at det skal slås hardt ned på alt monopolborgerskapet definerer som «fake news» eller liknende. I Tyskland kommer det varsel om forbud og straff. Ansgar Heveling (CDU), som er sjef for innenriksutvalget i forbundsdagen sier til «Rheinischen Post» at

«Jeg mener at en straffeskjerping er meningsfullt, hvis det dreier seg om noe som har kampanjekarakter».

SPD-leder Sigmar Gabriel har uttalt på Twitter at de politiske partiene må gå sammen om å bekjempe «falske nyheter». Dette passer jo bra. Tyskland har lange tradisjoner helt tilbake fra trettitallet for å forby «Entartete Kunst», så det er vel rimelig å anta at de går i spissen også nå. Det er ikke sannheten disse diktaturtiltakene skal fremme, det de vil ramme er tvert om ethvert forsøk på å grave fram sannheten om makthavernes forbrytelser.

Et prosjekt som steigan.no er et absolutt hår i suppa for denne Storebror og lakeiene hans. Som en enstusiastisk leser sa til meg: «Du må være klar over at med det du gjør har du plassert deg i trådkorset for dem som ikke vil oss vel.» Dette er nok dessverre sant, men det er enda en grunn til å gå breiere ut og skape et større nettmedium nå.

Vi må regne med at sosiale medier som Facebook og Twitter vil stramme til noe voldsomt og at de kan bli bortimot ubrukelige for en kritisk opinion. Det samme skjer med «søkemotorer» som Google. Kritisk informasjon blir usynliggjort og overklassens narrativer blir løftet fram. Altså må det utvikles nye og uavhengige sosiale medier. Og det må tas en lang rekke praktiske tiltak. Demokratiet er ikke på moten og samfunnet glir mer og mer i retning av å bli totalitært. Taktikk, metoder og strategi må utvikles til å passe med situasjonen.

KampanjeStøtt oss

24 KOMMENTARER

 1. Uansett hvor mye man ellers, rettmessig, er kritisk til Donald Trump: Det kan vel ikke være annet enn bra for verden når den kommende presidenten i USA sammenligner arbeidsmetodene til CIA med nazistene, og rettmessig svarer direkte til CNN at «You are fake news!».

 2. Giftbegeret blandes for Steigan i disse dager, Norges Sokrates. Men hva skal til for å knekke denne gamle nøtta? Imens ruller og går pensjonerte PermaLiv, med 1687 sidevisninger i går og 695 hittil i dag. Allikevel frykter jeg tiltak for å senke mine arkiver ned i glemselens dyp, og er glad jeg har kommet over i WordPress.

  Ellers ble jeg nylig klar over at Confucius startet sin karriere som filosof først som 55-åring. Både han og Sokrates vitner om ordets kraft! Noen blomstrer tidlig i livet, andre seint i livet. Jeg satser på å gjøre en Confucius, og Steigan er vel allerede godt i mål med dette. Stå på! De finner ikke den gift som kan ta knekken på deg. Til dette er du altfor herdet gjennom mange år!

 3. «Vi må regne med at sosiale medier som Facebook og Twitter vil stramme til noe voldsomt og at de kan bli bortimot ubrukelige for en kritisk opinion. Det samme skjer med «søkemotorer» som Google. »

  Det finnes allerede noen alternativer. DuckDuckGo skal visst være et brukbart alternativ til Google, selv om Yahoo eier DDG. Gab.ai er et alternativ til Twitter, men domineres foreløpig av Trump-fanatikere og andre sionister og Goldman Sachs-fans. Jeg håper det etterhvert blir et større mangfold av stemmer der inne. Vid.me har visst noe høyere takhøyde enn YouTube, som er i ferd med å bli gjennomkorrupt. Steemit.com er en teknisk nyvinning som kan representere et alternativ til Reddit o.l. fora.

  Det finnes en rekke russiske og kinesiske alternativer til Facebook. Jeg har ikke sjekket ut disse ennå, men regner med at det er større takhøyde og mindre sensur der enn på Facebook o.l. CIA-kontrollerte «sosiale medier». På Usenet er det sikkert mye bra, også har man naturligvis Deep Web, hvor det trolig fortsatt er et slags digitalt anarki. (Jeg bruker ikke sånt selv, så vet lite om det.)

  Du har naturligvis helt rett i at demokrati ikke er på moten, og at vi går i retning av et mer totalitært samfunn. Men jeg ser også tegn til økt splittelse, steilere fronter og en voksende motstandsbevegelse. Dette skjer fordi det til syvende og sist er det mest profitable for den virkelige eliten. Det er den gamle splitt og hersk-strategien som gjør seg gjeldende. Ulike fraksjoner innen arbeider- og middelklassen spilles opp mot hverandre, for at de ikke skal se hvem som styrer dem, og hvem som blir rike på deres armod. Mens unge, fattige arbeidere sendes i krigen for å dø i kampen for «frihet og demokrati», ler eliten (inkl. Trump og hans kabinett) hele veien til banken.

 4. Takk for fantastisk blogg/avis så langt. Jeg er veldig spent på hvor det bærer.

  Det er en nødvendighet å vinne sosiale medier og informasjonssøk på sikt. Dette kan rett og slett ikke overlates til Facebook, Twitter og Google-Youtube. Nyheter kan heller ikke overlates til MSM.

  Jeg håper nettavisen kan hjelpe å drive til den retningen. Det handler vel om å bygge bedre alternativer samt å få folk over.

  Vi har jo noe å bygge på, for eksempel med desentraliserte føderale nettverk og peer til peer teknologi( p2p strømming funker jo nesten like bra som server streaming ala youtube). Tenker litt det kunne være fint å få noe slikt inn i nettavisen her i fremtiden. Kanskje også muligheter for samskriving, eller peer review system for kvalitets-sikring. Loginn kan kansje heller favorisere alternativer til google, facebook, twitter..

  Vel det er mange muligheter. Jeg tror det er gode muligheter til å banke nett-korporasjonene og MSM.

 5. Det Steigan har fått til må kunne kallast eit overmenneskleg løft..
  Som vi som har gleda av å endleg få nyheiter med substans på norsk ikkje må ta for gitt!

  Det er klart at eit slikt tiltak må inn i former der grunnleggaren blir avlasta, samstundes som det høge nivået blir oppretthalde.
  Sjølv Steigan sin indre flamme av sannheitssøking kan nå sine grenser, kanskje..

  Godt nytt at det kjem krefter til som kan vere med på å bere vidare prosjektet med å skjere gjennom svadaen som omgjer oss.

  Uansett idealisme og rettferdig harme: Det vil koste, vi kan ikkje forvente at dei involverte vil finansiere dette av eiga lomme.
  Kanskje må det etter kvart også på plass eit minimum av lønna mannskap.

  Dataverkty og bandbreidde kostar også.

  Eg vil difor foreslå at det blir etablert ei frivilleg abonnementsordning, litt ut over «Donate»-knappen.

  Sjølv vil eg forplikte meg til å betale inn tilsvarande det NRK-lisensen kostar.
  Eg sparer trass alt ei masse tid på at eg no ( omtrent.. ) heilt har slutta å sjå på fjernsyn!

  Det vil kanskje vere i overkant for mange, men dei fleste kan klare ein «hundrings» i månaden?

  Med over 2000 abonentar som ein start, vil det bli over 2 mill. i året.

  Kanskje 5 mill. om eit år eller to!

  Eg har ikkje heilt forstått poenget med at å abonnere betyr å få mailboksen «bomba» med beskjed om at no ligg det ein ny artikkel ute, det ser eg då lett, når eg likevel er inne på sida 4-5 gongar om dagen,,
  ( Eg har sjølvsagt ei e-postadresse til diverse «junk», men sjølv denne fyllest opp! )

  Eg ville heller fått ei hyggeleg påminning ein gong i månaden om at no er det på tide å bidra med eit lite beløp.

  For all del: Unngå mas om økonomisk støtte, få det inn i ordna» former.

  Uansett: Lukke til vidare med prosjektet med å demontere kulissene!

  • Eg er heilt samd. Eit abonnement på Steigan.no er minst verd ein hundrelapp i månaden. Betre og meir pålitande norsk informasjonskjelde for norsk og internasjonal politikk finst ikkje.

 6. Takk Pål!
  En 82år gammel ur-SFer takker for du er til.Og for at du har en plan.
  Jeg var deltager på stiftelseskonferansen i Oslo 15.og 16.apr.1961.
  Våre etterkommere har begått et svik mot alt som SF sto for.
  Idag er vi mange som ikke har noen å stemme på til stortingsvalget.
  Deg kan vi ha lit til.Kunnskapsrik og redelig.Lykke til videre med din
  verdifulle folkeopplysning og videre arbeide med din utmerkede nettavis.

 7. Skal det bli betaling så håper jeg det går på inntekt, jeg har snart ikke råd til NRK. Eller blir denne informasjonen kun for de med godt utkomme. Jeg har desværre vært uheldig å få minste uføretrygd, der er knapt til å bo for. PS: min trygd skal ikke dukuteres, men jeg kan fortelle at jeg har vært uheldig. Noe de fleste har siden det ikke er lett å få uføretrygd. Jeg håper å få så mye energi til å gjøre noe med dette. Men alle er ikke så heldige at de kan det, og de blir fattige resten av livet. Sier det med tanke på at alle trur vi er «rike» i Norge. Jeg synes det er uværdig å leve på denne trygden, og hadde jeg ikke hatt familie hadde jeg vært bostedsløs. Jeg kjenner de som er det og må bo hos venner fordi trygden er så lav. Slik skal det vel ikke være i «rike» Norge, skal det?

  • Hei. Jeg ønsker at nettavisa skal være gratis, men jeg vil oppfordre de som synes de har råd og lyst på å betale et regelmessig beløp, altså fullstendig frivillig. Folk her har nevnt at de kan tenke seg å betale 100 kr i måneden. Hvis for eksempel 50% av dagens nesten 2200 abonnenter gjør det, vil nettavisa ha et utmerket startgrunnlag. Og hvis det kan dobles innen utløpet av 2018, vil vi ha ei nettavis med muskler til å gi enda mer innhold.

 8. Massemedia (media for massene) er i ferd med å dø ut, pga stadig færre lesere, som etterhvert gjennomskuer propagandaen, løgn og halvsannheter. Media er helt avgjørende for eliten, da media skal forme – ikke informere – massene. Skal massemedia redde seg selv, er det to muligheter: enten vende om eller lobbe for strengere kontroll og sensur av internett og diverse nettsider. Det blir selvfølgelig sistnevnte, og regulere fjesbok og google er naturligvis ikke nok. Derfor vil det trolig komme en form for lisens for å ha nettside, og prisen for lisens vil bli så høy at de mindre, som denne, ikke vil ha råd. En annen mulighet er at internet2, som allerede har rundt 100.000 brukere, vil bli det offisielle internettet, der det må søkes om tillatelse for å ha nettside. Dit vil de store mediahus, banker, forsikringsselskaper, offentlige instanser o.l ende, i håp om at «det gamle internettet» vil forvitre og få dårlig rykte.
  Men det ender nokopp med lisens-løsningen, så inntil videre er det fritt frem, og folk bør absolutt benytte anledningen mens den er der til å lese og laste ned så meget som mulig. Det ligger utrolig mange gode (og dårlige) dokumentarer, foredrag og intervjuer på youtube, og det er svært mange informative nettsider (også norske) som i det minst forsøker å formidle sannheten, noe ikke massemedia gjør.
  Takker Pål og alle de som kommenterer på steigan.no for å bringe opplysninger og nyheter.

 9. Det siste fra Tyskland angående sensur av nettet er at i 2018 må man innhente et Presseausweis fra Staten for å kunne kalle seg journalist i det hele tatt. Det tilsvarer samme opplegget som Sertifikat (statsgodkjent) i USA for å kunne drive en større blog.
  Merkels Kindersoldaten,dvs det som kalles Antifa-Vereine, finansieres nå med delstatspenger for å bygges om til «Rechercherteams» som skal jobbe med overvåkning etter de retningslinjer som innenminister Thomas de Maiziere til enhver tid trekker opp.
  «ABWEHRZENTRUM GEGEN DESINFORMATION». Klassisk språkbruk,eller hva?
  Nå er vi da i den lykkelige situasjon at vår Klassekampen hemningsløst kaster seg på Natos demonisering av Russlands Putin og kampbildet er blitt mye klarere: Putin «TRUER NORGE» (Klassekampen 12 januar 2017.)
  Jeg vil nødig foregripe, men se ikke bort fra at Gutenbergs oppfinnelser kan bli aktuelle igjen.

 10. Først litt lurvete fakta: Når jeg ‘lister’ ut nyeste nytt fra ‘alle store i Norge’ får jeg bekreftelsen på hva du mener. Noe lurvete sagt er blir det 5-6, kanskje 8-10 oppslag tilsammen. Først når jeg åpner fb-sia kommer alternativene og i sum blir det sånn noenlunde bruktbart. Det er jo engang slik nyheter fenger ikke hos den gemene hop, bare bråk og støy. Men en har vi i dag og. Vendela fyller 50 i disse tider.Kilde TV2. Det er da noe.

 11. Meget godt jobba, Pål! Ønsker deg og andre iherdige folks kontinuerlige eksponering av svineriet den største lykke på ferden fremover! Det er åpenbart at det trengs. En av grunnene til det, i samfunnsmessig skala, lave engasjementet ligger nok i det at de fleste ikke i sine villeste fantasier kunne forestilt seg hvor ille det har blitt, og dersom de for alvor hadde begynt å skimte konturene av det ville det øke folks bevissthet om viktigheten av å bremse opp galskapen betraktelig. For min egen del begynte denne reisen rundt 2004, etter å ha sett filmen ‘9/11 in plane site’ og etter dette gikk det slag i slag. En svært god fortelling vedrørende 9/11, som jeg vil anbefale de som ikke har fordypet seg i emnet, er filmen ‘9/11 – Anatomy of a great deception’ av Dave Hooper. De som begynner å bli lei av denslags får bare ha meg unnskyldt og skippe videre.

 12. Etableringen av nettavisa kan vanskelig gå upåaktet av «mainstreem»pressen. Selvfølgelig med mye negativ omtale av både prosjektet og initiativtakeren, noe som vil skjerpe interessen hos de mange som ikke ennå er kjent med Steigan.no. Tror nettavisa raskt kan nå en betydelig leserskare. Lykke til med prosjektet!

 13. Jeg hadde doument.no, resett.no og rights.no på lista over alternative nettsteder jeg følger. Nettsidene til Klassekampen og Dag og tid har også blitt jevnlig besøkt.

  Pål Steigan, innrømmer jeg, hadde jeg fordommer mot etter studietiden min i overgangen fra 1960 til 1970-årene, men så fortalte jeg i en kommentar på document.no hva jeg anbefalte andre å lese: Sidene nevnt over. Svaret jeg fikk var, i en kommentar på document.no:

  «Glem ikke steigan.no»

  Jeg skulle altså ikke glemme å anbefale steigan.no. Anbefalingen kom fra en som jevnlig presenterer høyresidens argumenter. Det er vel egentlig en bra attest!

  Så gikk jeg inn på steigan.no, og her er jeg, ny fast leser. Glimrende artikler!

  Artikkelen over er delt og steigan.no er anbefalt på facebook-sida mi, selv om jeg støtter høyresida i norsk politikk og er for private tjenester på flere områder hvor venstresida er mot. For:

  Nettstedene jeg anbefaler, er de som bidrar til at en må tenke, kanskje til og med – av og til – skifte mening. Steigan.no hører til blant disse og klarer seg så absolutt om det skulle bli konkurranse med de andre. Likevel: Ulike nettsteder må leses for å få balansert informasjon. Konfronterende meninger må vurderes.

  Jeg har ingen tro på bare å lese det en har godt av. For hvem skal i så fall bestemme hva en har godt av?

  Lykke til videre, Pål Steigan!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.