Norsk Syria-politikk. «Hva i huleste er det dere holder på med?»

0
Erna Solberg og Norge er de facto alliert med al Nusra

Cecilie Hellestveit har hatt klippekort på å opptre i mediene som «Midtøsten-ekspert». Hun brukes om og om igjen av NRK, Klassekampen og mange andre. Og aldri har vi hørt henne si det hun nå uttaler til Dagbladet:

Da den norske regjeringen i mars 2012 anerkjente den såkalte Nasjonalkoalisjonen som «rette representant for det syriske folk», skvatt folkerettsjuristen Hellestveit i stolen.

– Da jeg skjønte at Norge hadde gjort dette, så visste jeg ikke helt hvem jeg skulle ringe og rope høyt «Hva i huleste er det dere holder på med». Norge anerkjente en opposisjon som står med våpen i hånd og slåss mot et regime som vi fortsatt anerkjenner, konstaterer hun.

Anerkjennelsen var en klar inngripen i en suveren stats indre anliggender, en tilsidesettelse av FN-pakten og en åpen invitasjon til andre land om å ta seg til rette der de måtte ønske, mener Hellestveit.

Og mens Russland er på folkerettslig trygg grunn når de kommer Assad-regimet til unnsetning, er Norge og vestlige land på kant med folkeretten. Det er pinlig, mener Hellestveit.

Norges beslutning om å delta i opptrening av syrisk milits, er også et folkerettslig risikabelt prosjekt og et utslag av «rævdilting», mener Hellestveit.

Velkommen etter!

Umiddelbart etter at Norge hadde anerkjent den såkalte nasjonalkoalisjonen som «legitim representant for det syriske folket» advarte jeg mot konsekvensene. Jeg har også pekt på at det Norge har vært og er med på er en forbrytelse mot FN-pakten. Og jeg har belyst dette i svært mange artikler. Dette er standpunkter som nesten aldri kommer fram i de store mediene i Norge. Og jeg kan ikke huske at Cecilie Hellestveit har sagt dette i sine tallrike opptredener. Men hvis intervjuet i Dagbladet betyr at hun vil komme på banen med denne kritikken, så er det bare å ønske velkommen etter.

Forrige artikkelNoen tanker om nettavisa
Neste artikkelKrigshysteriet begynner å virke
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).