Børge Brende: Norge tar ikke stilling til territorialkonflikter

16

Som kjent har Regjeringa Solberg krøpet til korset overfor Kina for endelig å kunne avslutte den istida som har vært mellom de to landa etter at Liu Xiaobo fikk fredsprisen. Antakelig er det ikke lenger til Liu Xiaobo slipper ut av fengselet, og det har fått avisa Dagbladet 20. januar 2017 til å stille følgende spørsmål til utenriksminister Børge Brende:

«Vil du ønske Nobels fredsprisvinner Liu Xiaobo velkommen til Norge for å holde sitt Nobel-foredrag når han løslates?»

Til det svarer Brende:

– Det er et hypotetisk spørsmål jeg ikke vil spekulere i.

Dagbladet:
– Det er ikke så hypotetisk, han har snart sonet ferdig og han er nobelprisvinner?

Brende:
– Igjen, dette er et hypotetisk spørsmål jeg ikke vil spekulere i.

Naturligvis er det ikke hypotetisk. Liu Xiaobo har en stående invitasjon til å komme til Norge for å holde sitt nobelforedrag. Det bekrefter komiteens sekretær Olav Njølstad overfor Dagbladet. Nå er det min mening at Liu Xiaobo aldri burde ha fått prisen, men det er nå så sin sak. Regjeringa kryper for Kina, så enkelt er det. Men den er jo dressert til å krype for stormakter, så det er kanskje ikke mer å vente.

Enda morsommere blir det når Dagbladet prøver å få Brende til å uttale seg om striden om øyene i Sørkinahavet. Brende nekter å svare, så Dagbladet må be UD om skriftlig svar. Og svaret UD kommer med på vegne av Brende lyder:

Norge tar ikke side i, eller kommenterer territorialkonflikter som ikke berører norsk territorium.

Dette er en åpenbar usannhet, eller som det heter i dagligtale: løgn. Børge Brende har tatt kraftig og hardt standpunkt til konflikten om Krim, som jo er en territorialkonflikt som ikke berører norsk territorium. Faktisk er det sånn at Norge har innført sanksjoner mot Russland på grunn av Krim og at vi av samme grunn gir militær bistand til Ukraina.

Nå ville det ikke så dumt om Norge lot være å ta stilling til en del territorialspørsmål som ikke angår oss, for eksempel i Sørkinahavet. Men hvordan skal uttalelsen fra UD tolkes? Er det et nytt prinsipp som er slått fast, og vil det eventuelt få tilbakevirkende kraft slik at vi kan avslutte de meningsløse sanksjonene mot Russland? Eller er det bare en nødløgn UD kommer med for å slippe å legge seg ut med Kina?

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


16 KOMMENTARER

 1. «Børge Brende: Norge tar ikke stilling til territorialkonflikter.»

  He-he. 😉 – Bra koblet, Steigan. Selv om Brende er velkjent som dust.

 2. Skal bli gøy å se Europas ledere og MSM logre for Trump snart. De er pent nødt til å snu kappen etter vinden nå. Ellers går bl.a. NATO dukken.

  Alternativet er naturligvis at de heller begynner å orientere seg mer mot Kina, slik Norge har prøvd på i det siste.

  Blir også artig å se hvordan norske politikere kommer til å håndtere F-35 fra nå av, etter at Amerikas president har sagt offentlig at det er et drittfly. Det spørs hvor glade norske skattebetalere er for å punge ut mange titalls milliarder for et fly som ikke er flygedyktig.

 3. Skal bli gøy å se Europas ledere og MSM logre for Trump snart. De er pent nødt til å snu kappen etter vinden nå. Ellers går bl.a. NATO dukken.

  Alternativet er naturligvis at de heller begynner å orientere seg mer mot Kina, slik Norge har prøvd på i det siste.

  Blir også artig å se hvordan norske politikere kommer til å håndtere F-35 fra nå av, etter at Amerikas president har sagt offentlig at det er et drittfly. Det spørs hvor glade norske skattebetalere er for å punge ut mange titalls milliarder for et fly som ikke er flygedyktig.

  • Kalkunen blir kanskje slaktet likevel, og omgjordt til noe annet etter fredelige hensikter
   om landenes nedrustning med sikte på FN s millitær-monopol o og Bilderberg år sitt ønske oppfylt med Nato som FN sin hær,går sin gang. Se punkt (c) i planen «Freedom from war,» fra The department of state
   publication 7277, sept 1961,Disarmament series.

   «…procedures of international law would proceed to a point where no state would have the millitary power to challenge the progressively strengthened U.N. Peace Force and all international disputes would be settled according to the agreed principles of international conduct.
   The progressive steps to be taken during the final phase of the disarment program would be directed toward the attainment of a world in which:
   (a) States would retain only those forces,non-nuclear armaments,and establishments required for the purpose o maintaining international order;they would also support and provide agreed manpower for a U.N Peace Force.
   (b)The U.N.Peace Force equipped with agreed types and qauntities of armaments,would be fully functioning.
   (c)The manufacture of armaments,would be prohibited exept for those of agreed types and quantitiees to be used by the U.N. Peace Force and those required to maintain international order.All other armaments would be destroyed or converted to peaceful purposes.»

   https://archive.org/stream/FreedomFromWar/Freedom_From_War-Disarmament-1961-GOV#page/n21/mode/2up
   side 22-24. ( stage III)

 4. Det er dessverre ingen nødvendig motsetning mellom det at Norge «ikke tar stilling til territorialkonflikter» og sanksjonene mot Russland. Norske politikere tar generelt ikke stilling selv i utenrikspolitiske saker i det hele tatt. Man følger mer eller mindre blindt opp politikken som utformes i Brussel og/eller Washington. I den grad det av og til kan se ut som om det tas selvstendig stilling så skyldes det motsetninger mellom Brussel og Washington. Etter såpass mange år hvor man knapt har forsøkt å ta noe som ligner på selvstendige avgjørelser i utenrikspolitikken så bærer selvsagt også hele det «utenrikspolitiske miljøet» preg av intellektuell atrofiering og er knapt lenger istand til noe slikt som selvstendig tenkning. Man snarere bare «driver for vær og vind».

  • Det ER nødvendig at Norge melder seg ut av konflikten med Russland – USA, som har ødelagt økonomien til Cuba, har hatt base der uten Cuba sitt ønske. Cuba har ikke tatt imot betalingen fra USA siden konflikten startet. Norge må slutte å dilte etter USA i alle saker.
   Dernest bør våre politikere heller ikke gå på noen tale i rådhuset

 5. «Nå ville det ikke så dumt om Norge lot være å ta stilling til en del territorialspørsmål som ikke angår oss, for eksempel i Sørkinahavet. Men hvordan skal uttalelsen fra UD tolkes? Er det et nytt prinsipp som er slått fast, og vil det eventuelt få tilbakevirkende kraft slik at vi kan avslutte de meningsløse sanksjonene mot Russland? Eller er det bare en nødløgn UD kommer med for å slippe å legge seg ut med Kina?»

  Nytt prinsipp eller nødløgn … nytt prinsipp eller nødløgn … Søren, den var skikkelig vrien, men jeg setter penga på nødløgn igjen. En får ta en råsjans, som det heter. :p

 6. Det er vel lenge siden fredsprisen hadde noe med fred å gjøre. Fredsprisen har i mange år blitt brukt til å fremme Washingtons utenrikspolitiske agenda, og i tillegg ble den ble brukt til å fremme Jaglands internasjonale ambisjoner sålenge som Jagland var sjef for Nobelkomiteen.

  Men dersom det nå begynner å sive inn i treskallen til Brende at Norge er et lite land i verden og helst ikke bør utfordre stormakter som Kina, så anser jeg det som positivt.

 7. Til KZ: de statene i Europa som begynner å orientere seg mot Kina – som Ungarn – vil bli utsatt for en Gladio B- lik
  destabilisering og sanksjonering som vil bli meget smertefull. USA kommer ikke til å oppgi sitt overherredømme i
  Europa uten full mobilisering av Pengefondet,CIA og Nato.
  Selv Tyskland med sine store ambisjoner for Afrika er i skuddlinjen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.