Børge Brende: Norge tar ikke stilling til territorialkonflikter

0

Som kjent har Regjeringa Solberg krøpet til korset overfor Kina for endelig å kunne avslutte den istida som har vært mellom de to landa etter at Liu Xiaobo fikk fredsprisen. Antakelig er det ikke lenger til Liu Xiaobo slipper ut av fengselet, og det har fått avisa Dagbladet 20. januar 2017 til å stille følgende spørsmål til utenriksminister Børge Brende:

«Vil du ønske Nobels fredsprisvinner Liu Xiaobo velkommen til Norge for å holde sitt Nobel-foredrag når han løslates?»

Til det svarer Brende:

– Det er et hypotetisk spørsmål jeg ikke vil spekulere i.

Dagbladet:
– Det er ikke så hypotetisk, han har snart sonet ferdig og han er nobelprisvinner?

Brende:
– Igjen, dette er et hypotetisk spørsmål jeg ikke vil spekulere i.

Naturligvis er det ikke hypotetisk. Liu Xiaobo har en stående invitasjon til å komme til Norge for å holde sitt nobelforedrag. Det bekrefter komiteens sekretær Olav Njølstad overfor Dagbladet. Nå er det min mening at Liu Xiaobo aldri burde ha fått prisen, men det er nå så sin sak. Regjeringa kryper for Kina, så enkelt er det. Men den er jo dressert til å krype for stormakter, så det er kanskje ikke mer å vente.

Enda morsommere blir det når Dagbladet prøver å få Brende til å uttale seg om striden om øyene i Sørkinahavet. Brende nekter å svare, så Dagbladet må be UD om skriftlig svar. Og svaret UD kommer med på vegne av Brende lyder:

Norge tar ikke side i, eller kommenterer territorialkonflikter som ikke berører norsk territorium.

Dette er en åpenbar usannhet, eller som det heter i dagligtale: løgn. Børge Brende har tatt kraftig og hardt standpunkt til konflikten om Krim, som jo er en territorialkonflikt som ikke berører norsk territorium. Faktisk er det sånn at Norge har innført sanksjoner mot Russland på grunn av Krim og at vi av samme grunn gir militær bistand til Ukraina.

Nå ville det ikke så dumt om Norge lot være å ta stilling til en del territorialspørsmål som ikke angår oss, for eksempel i Sørkinahavet. Men hvordan skal uttalelsen fra UD tolkes? Er det et nytt prinsipp som er slått fast, og vil det eventuelt få tilbakevirkende kraft slik at vi kan avslutte de meningsløse sanksjonene mot Russland? Eller er det bare en nødløgn UD kommer med for å slippe å legge seg ut med Kina?

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.