Åtte menn eier mer enn den fattigste halvparten av verden

27

Verdens åtte rikeste menn eier like mye som den fattigste halvparten av verden, viser en ny rapport. Gapet mellom fattige og rike er større enn tidligere fryktet, mener organisasjonen bak rapporten.
Det er NRK som melder dette på grunnlag av en rapport fra Oxfam. NRK skriver videre:

Oxfam-rapporten er basert på data fra Forbes og den årlige Credit Suisse Global Wealth databook, som viser fordelingen av global rikdom fra 2000.

Ifølge Forbes liste over milliardærer fra mars 2016 troner Microsoft-grunnlegger Bill Gates på toppen av listen over verdens åtte rikeste milliardærer. Under kan du se listen over de åtte personene som eier mer enn verdens 3,6 milliarder fattigste.

 1. Bill Gates (USA)
 2. Amancio Ortega (Spania)
 3. Warren Buffet (USA)
 4. Carlos Slim Helu (Mexico)
 5. Jeff Bezos (USA)
 6. Mark Zuckerberg (USA)
 7. Larry Ellison (USA)
 8. Michael Bloomberg (USA)

Disse milliardærene er ikke bare søkkrike, men de har også enorm makt over politikere og medier.

Andre funn i Oxfams rapport er disse (Hele rapporten her.):

Since 2015, the richest 1% has owned more wealth than the rest of the planet.
Eight men now own the same amount of wealth as the poorest half of the world.Over the next 20 years,500 people will hand over $2.1 trillion to their heirs – a sum larger than the GDP of India, a country of 1.3 billion people.
The incomes of the poorest 10% of people increased by less than $3 a year between 1988 and 2011, while the incomes of the richest 1% increased 182 times as much.

Disse folkene som eier mer enn de 3,6 milliardene fattigste i verden er altså så få at de ville fått plass i en maxi-taxi.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


27 KOMMENTARER

 1. «Disse folkene som eier mer enn de 3,6 milliardene fattigste i verden er altså så få at de ville fått plass i en maxi-taxi.»

  God idé. En maxi-taxi på tomgang og eksosen via slange inn i kupéen. Vi skal til og med vurdere å skru av taksameteret.

 2. Dette er vel eigentleg eit resultat av den anti-inflasjonspolitikken som dei vestlege leiarane slo inn på i 1980-åra? Føremålet med den var altså at dei rikaste skulle få sjansen til å bli umåteleg rike! Eg kan ikkje sjå at resultatet er stort annleis enn det. Rett nok har det sige ned til forbrukarene litt meir kjøpekraft? Eller har det eigentleg deT? Men iallfall har mykje av folket mista mykje av det dei før åtte og dei rettane dei hadde. Det er ikkje tvil om at det er derifrå rikdommen kjem. Vi har fått eit system der umåtlege mengder av overskotet frå skaparkrafta til verdas folk blir overført til nokre få mogular. I det siste har det vore produsert mange filmar om korleis gudane i antikken herja med menneska. Desse mogulane og leigesveinane deira opprører seg svært likt dei.

 3. Hvorfor er ikke Rotschild med på listen? Kanskje det har noe med at det er verdens rikeste familie mens denne lista omfatter enkeltpersoner?

 4. Rikdomspyramiden gjelder på toppen også. De neste 20 plassene på lista er også like rike som verdens 3.6 millarder fattige. Og de neste førti etter dem. Ergo, en maxi-taxi + liten buss + en vanlig buss, ca 70 personer, er tre ganger så rik som halve verden.

  Jeg måtte google hvem Amancio Ortega er. Den mediesky milliardæren eier Zara, som visstnok er grunnlaget for formuen hans. Han kommer fra La Coruña i den spanske provinsen Galicia. I følge Wikipedia, «Due to the activities of the organized criminal clans, Galicia is often cited as being the main European entry point for Colombian cocaine.»

 5. Oxfam-raporten får bred omtale,bla. i danske Information.
  I en artikkel siteres Karl Schwab-stifteren av WEF-på at den globale utvikling skaper angst ,spesielt i de industrialiserte demokratier.
  Dette har ledet til Populisme,og kan lede til Revolt.Det får vi håpe.
  Og-det vanlige liberalistiske litani viser veg.Fordi den rådende utviklings bedrede forhold,for de fattigste,etter de vanlig mål,skjer samtidig med kapitalkonsentrasjon og forgjelding i de gamle I-landene.Det er ikke sult i gatene,men ødelagte framtidsutsikter som truer de styrende.Denne gang nytter det ikke med Bismarckske Sosialistlover og den moderniserte sosiale markedsøkonomi.

  Det vil heller ikke nytte med filantropiske enkeltmilliardærer eller utviklingsfond av Clintons-typen.Eller-mere transparence.Kapitalkonsentrasjonen er like konsentrert ,om den er legal eller ikke.
  Da gjennstår altså andre metoder,hvori kamp mot ødeleggelse av arbeidsmarkedene er viktigst,nettopp i de industrialiserte demokratier.Og anti-krigs propaganda.Moralske formaninger kan forbeholdes de pratende middelklasser.De har ingen ønsker eller interesser av å styrte de styrende.De vil bare pereksjonere systemene,med seg selv i trygge posisjoner.

 6. «Something is Rotten» not only in The State of Demmark – but everywhere in The World. Who «own» the Earth and its Ressourses if not its People, ALL OF THEM. Dette fordelings-systemet : Å Ta ifra Noen (mange) og GI til noen (få) kan aldri fungere. Det er våre STATSSYSTEMER, CENTRALBANKER, BYRÅKRATIER og INSTITUSJONER som er er IMOT MENNESKENE, for JORDEN og NATUREN har overflod av alt menneskene trenger for alle. Helt nye Ideer trengs, men de kan kun omsettes når dette systemet kollapser – og selvsagt gjør det akkurat det. INTET vokser inn i «Himmelen» uten å falle dypt ned i Undergrunnen….noen ganger kalt Helvete.

  https://www.youtube.com/watch?v=YzTuUSlnxEI

  Den ekstrem-Feminisme som har hersket de siste 50 år internasjonalt, uten vilje eller mannlig mot til å kjempe imot urett, men kun «være snill og medgjørlig» mot alt som rører på seg har vært med på å ødelegge våre såkalte Velferds-samfunn, som engang var så beundret ute i verden, med Skandinavia i spissen for kvinnekvotering og snillisme. Nå ser vi snart RESULTATENE…..men knapt noen er villige til å gå tilbake til å se ÅRSAKENE i de Historisk, Sykliske Prosesser. Vitenskapen har feilet, Religionen har feilet – når skal vi finne SANNHETEN bakom alle løgnene og bedraget. Mer og mer kommer frem i LYSET i et virvar av bare tull og fanteri som mange er villig til å tro på. Å TRO er ikke å VITE, og har intet med reell kunnskap å gjøre. Det er derfor så viktig å få oss til å TRO på Andre (Fremmede) Autoriteter (GUDER) enn OSS SELV – enn vår Egen Autoritet, Talenter, Ressurser og Skaperevne. Selv har jeg den oppfatning at i Platons «STATEN» er Staten ikke ment som et Byråkratisk makkverk, som tar livet av alt «DEN» ikke liker, og som Sokrates fengsles og må tømme Giftbegeret – men en Individuell «A STATE OF MIND» , som er totalt feiltolket og misforstått som det meste i denne verden. Ethvert INDIVID er født i Frihet, og i vår tid gjelder det å ta tilbake våre medfødte Rettigheter som SUVERENE INDIVIDER, med Åndelige, Sjelelige og materielle Ressurser, og slutte å GI bort vår ENERGI og oppmerksomhet til ALT VI IKKE VIL HA og derved bli svake og hjelpeløse, men TA TILBAKE det vi har gitt ifra oss og BLI DET VI EGENTLIG ER: Fullkomne mennesker med rettigheter som ikke blir «tildelt» oss av andre Autoriteter og medmennesker på såkalt «høyere nivå»- det finnes ikke, det er kun en ILLUSJON. Denne lille videoen kan hjelpe å TA DIN EGEN ENERGI TILBAKE. «TO BE OR NOT TO BE » IS the Question.

 7. La oss ta det positive og.
  Om denne rikdommen hadde vært bedre fordelt.
  Hva hadde det da skjedd med forbruket?
  Enormt med flere biler,reiser,oljeforbruk,mat forbruk,slitasje på klodens mat jord,vann,luft,fisk og dyreliv.
  Vi skal nok være glade for att ikke alle forbruker klodens resurser,slik vi gjør.
  Selv om det ikke er rettferdig.
  Att noen fråtser og andre sulter.
  Om noen sitter på løsningen,for tidene som kommer.
  Vill vi da jobbe for det?
  Om det senker vår levestandard.
  I ett demokrati,vill vi vell stemme på de som tilbyr oss mer for pengene?Mer forbruk,flere reiser og større kjøtt kaker.(billigere bensin og mer mat)
  En løsning,kunne være mindre mennesker.Max to barn.Men hvem kan innføre det ?Og hvem vill?Ikke bedrifter,butikker osv de vill jo ha kunder.Så mange som mulig.
  Off nei,går meg heller en tur.Fint vær.Ikke en dag å sitte inne å tenke på fremtiden.

 8. Dette er oversikt over de 8 formelt rikeste – kun hvite penger. De ca 300 personer i ca 40 familier («Superklassen») som utgjør 0,1%’erne inneholder mange kjente navn over gamle penger, hvorav Rockefeller, Rothschild, Morgan, etc er the usual suspects. Det hjelper lite hva som er registrert på enkeltpersoner, når de virkelige kaksene fordeler formuene både på familiemedlemmer, så vel som karteller bak korporasjoner bak moderselskap, etc – så vel som andre navnløse løsninger, for ikke å snakke om den svarte økonomien (og da handler det ikke om dagmamma og pirattaxi, for å si det slik) som for første gang i historien nå er STØRRE enn den hvite.

  • Takk skal du ha. Dette er viktige fakta. Legger vi til Vatikanet, og Østens formuende dynastier, blir det sannsynligvis lite til over for resten av oss.

   Viktig er også å merke seg disse maktsentrenes spirituelle tilhørighet, der Satanisme, Pedofili, Seksuelle orgier og Menneske- Barneoffring er dominerende.

   Men før vi tar tak i dette, trenger vi konsensus. Der er vi dessverre ikke ennu.

 9. Kirsten Lund, Vilan Alarga m.fl er inne på noe, kommentert av meg tidligere her inne. Disse oversiktene over «verdens rikeste» er i beste fall ufullstendige og misvisende. Forbes innrømmer det selv, http://www.forbes.com/2002/02/28/0228dynasties.html. Her kan vi lese følgende: «the Rothschilds, Rockefellers, Michelins and 35 other billionaire families don’t appear on the Forbes World’s Richest People list. Why not? It’s a question of degrees. We have tried to distinguish between fortunes that belong to individuals or nuclear families, and those that have been passed down through more than one branch of the family tree and are often shared by dozens of heirs».

  Som dere ser nevner Forbes «eight extended families we find especially noteworthy», med tilhørende angivelse av samlet formue. Vær imidlertid klar over at de oppgitte tallene ikke er i nærheten av å representere de reelle formuene disse dynastiene kontrollerer. Særlig er tallene for Rothschield-dynastiet god (eller dårlig) humor. Ellers tilkommer et ukjent antall andre dynastier. Jfr. denne Forbes oversikten med 37 navn/familier: http://www.forbes.com/global/2002/0318/073.html

  Saken er at verdens rikdom er vanvittig mer skjevfordelt enn man får inntrykk av ved å la seg lure av diverse lister. Men også Marx, samt resten av kostebinderiet, unnlater behendig å avsløre for oss hvem som eier verden og beveger den med sine gigantiske formuer og bankinteresser, inkludert såkalte nasjonalbanker.

 10. Don’t worry. Trump kommer til å fikse dette problemet. Han er en arbeiderklassehelt som kommer til å loppe rikingene. Jeg vil egentlig sammenligne ham med Robin Hood.

 11. […] Dette har da også vært allment anerkjent på venstresida, til de grader at det har eksistert en ganske omfattende antiglobaliseringsbevegelse, som riktignok er blitt svakere de siste åra. Og for denne bevegelsen har det ikke vært noen hemmelighet at globaliseringa tjener klasseinteressene til de rikeste 0,01%. Oxfam utgir årlig statistikk over hvem som tjener aller mest på dette, og i januar 2017 viste de at verdens åtte rikeste menn har mer rikdom enn den fattigste halvparten av menneskeheten. […]

 12. […] Dette har da også vært allment anerkjent på venstresida, til de grader at det har eksistert en ganske omfattende antiglobaliseringsbevegelse, som riktignok er blitt svakere de siste åra. Og for denne bevegselsen har det ikke vært noen hemmelighet at globaliseringa tjener klasseinteressene til de rikeste 0,01%. Oxfam utgir årlig statistikk over hvem som tjener aller mest på dette, og i januar 2017 viste de at verdens åtte rikeste menn har mer rikdom enn den fattigste halvparten av menneskeheten. […]

  • Hei. NRK-kommentaren er etter min mening bare liksom smart. Overskriften og innholdet er sant. Men forfatteren antar, kanskje med rette, det vet ikke jeg, at folk oppfatter dette som om de 8 eier halvparten av verdens rikdommer. Og så gjør han et stort poeng av at de i likhet med verdens 3,6 milliarder fattige, «bare» eier 0,4% av verdens formue. Men men må tenke ganske speielt hvis man ikke synes det er ganske ekstremt at 8 personer eier i gjennomsnitt en kvart promille hver av verdens samlede formue. Det tilsvarer jo at dersom man tenker seg 4000 slike, eller hovedtribunen på Ullevål stadion, så hadde de eid like mye som hele verden. Og de eier altså like mye som de fattigste 3,6 milliarder. Som han skriver: «Hadde du fått med deg at de 8 rikeste og den «fattigste» halvparten tilsammen kun eide ~0,4 % av verdens formue?» Og hvis du leste steigan.no, så hadde du det. Det er heller ikke riktig at ulikhetene blir mindre i verden. Se her: https://steigan.no/2017/02/09/ny-rapport-inntektsandelen-til-de-fattigste-50-i-usa-kollapser/

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.