Russland og Tyrkia erklærer felles front mot al-Nusra

0

Hvis drapet på Russlands ambassadør i Ankara var ment å splitte Russland og Tyrkia må det ha hatt motsatt virkning. De to landene og Iran har i hvert fall bestemt seg for å kjempe sammen mot al-Nusra i Syria. For Tyrkia betyr det å skifte side. al-Nusra, som er al-Qaida i Syria, er alliert med Saudi Arabia og USA. Og Tyrkia er NATO-medlem.

Det er den tyrkiske avisa Birgün som har offentliggjort innholdet i Moskva-erklæringa.
Russland, Tyrkia og Iran har forpliktet seg til «å sikre integriteten og uavhengigheten til den sekulært og demokratiske arabiske republikken Syria» og sikre rettighetene til de tallrike etniske og religiøse grupperingene i landet.

Dermed er USA holdt fullstendig utenfor, noe som er ganske enestående i en stor internasjonal konflikt. Garantimaktene skal sikre den frivillige evakueringa av sivilbefolkninga i Øst-Aleppo og tilbaketoget til de væpnede gruppene. Russland, Tyrkia og Iran skal i dette arbeidet samarbeide med Det internasjonale Røde Kors/ Røde Halvmåne og Verdens helseorganisasjon.

Droneopptak fra Øst-Aleppo viser at byen ser ut som for eksempel Dresden etter annen verdenskrig.

Det blir en gigantisk oppgave å bygge opp igjen det som var Syrias viktigste by og største handelssentrum. Men planene for gjenoppbygging er klare og det er også klart at oppdragene vil gå til land som har støttet Syria i kampen mot jihadistene og ikke til land som har støttet terroristene.

Vesten, og oljediktaturene, som har ansvaret for ødeleggelsen av Syria, vil ikke delta i gjenoppbygginga og skyver ansvaret over på Russland.
http://www.foreignpolicyjournal.com/2016/12/01/gulf-nations-should-foot-syria-reconstruction-bill-but-russia-probably-will/

Men Norge, som har bidratt betydelig til å finansiere forsøket på regimeskifte, skal ikke se bort fra at det vil komme et heftig erstatningskrav. Og så fort som de internasjonale maktforholda forandrer seg, skal vi ikke være altfor sikre på at det ikke vil komme en internasjonal domstol som vil felle en slik dom.

Det er sannsynlig at Kina og Shanghai-alliansen SCO blir sentrale i å bygge opp igjen det våre allierte og vi har ødelagt, og i så fall blir Syria en del av det euarsiske samarbeidet og en del av Kinas prosjekt med «en vei – ett belte», det største infrastruktur- og investeringsprosjektet noensinne.

Og i Aleppo feirer innbyggerne at terroristene er slått, mens vestlige politikere og medier later til å være i djup sorg.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelNorges partner New Syrian Army skal være oppløst
Neste artikkelBritiske MI6: 7000 terrormistenkte i Tyskland
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).