Russland og Tyrkia erklærer felles front mot al-Nusra

6

Hvis drapet på Russlands ambassadør i Ankara var ment å splitte Russland og Tyrkia må det ha hatt motsatt virkning. De to landene og Iran har i hvert fall bestemt seg for å kjempe sammen mot al-Nusra i Syria. For Tyrkia betyr det å skifte side. al-Nusra, som er al-Qaida i Syria, er alliert med Saudi Arabia og USA. Og Tyrkia er NATO-medlem.

Det er den tyrkiske avisa Birgün som har offentliggjort innholdet i Moskva-erklæringa.
Russland, Tyrkia og Iran har forpliktet seg til «å sikre integriteten og uavhengigheten til den sekulært og demokratiske arabiske republikken Syria» og sikre rettighetene til de tallrike etniske og religiøse grupperingene i landet.

Dermed er USA holdt fullstendig utenfor, noe som er ganske enestående i en stor internasjonal konflikt. Garantimaktene skal sikre den frivillige evakueringa av sivilbefolkninga i Øst-Aleppo og tilbaketoget til de væpnede gruppene. Russland, Tyrkia og Iran skal i dette arbeidet samarbeide med Det internasjonale Røde Kors/ Røde Halvmåne og Verdens helseorganisasjon.

Droneopptak fra Øst-Aleppo viser at byen ser ut som for eksempel Dresden etter annen verdenskrig.

Det blir en gigantisk oppgave å bygge opp igjen det som var Syrias viktigste by og største handelssentrum. Men planene for gjenoppbygging er klare og det er også klart at oppdragene vil gå til land som har støttet Syria i kampen mot jihadistene og ikke til land som har støttet terroristene.

Vesten, og oljediktaturene, som har ansvaret for ødeleggelsen av Syria, vil ikke delta i gjenoppbygginga og skyver ansvaret over på Russland.
http://www.foreignpolicyjournal.com/2016/12/01/gulf-nations-should-foot-syria-reconstruction-bill-but-russia-probably-will/

Men Norge, som har bidratt betydelig til å finansiere forsøket på regimeskifte, skal ikke se bort fra at det vil komme et heftig erstatningskrav. Og så fort som de internasjonale maktforholda forandrer seg, skal vi ikke være altfor sikre på at det ikke vil komme en internasjonal domstol som vil felle en slik dom.

Det er sannsynlig at Kina og Shanghai-alliansen SCO blir sentrale i å bygge opp igjen det våre allierte og vi har ødelagt, og i så fall blir Syria en del av det euarsiske samarbeidet og en del av Kinas prosjekt med «en vei – ett belte», det største infrastruktur- og investeringsprosjektet noensinne.

Og i Aleppo feirer innbyggerne at terroristene er slått, mens vestlige politikere og medier later til å være i djup sorg.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


6 KOMMENTARER

 1. Frigjøringen av Aleppo må være et kjempenederlag for USA.
  Skal bli spennende å se hvordan dette innvirker på motsetningene der i gården.

 2. Etter mine bedømmelser burde slike som Pål Steigan innha hverv i styre og stell i det norske samfunn,men han er vel for dyktig og vet for mye slik passer han ikke inn i systemet

 3. Takk til deg, Pål Steigan. Du har vært et fyrtårn for oss som ikke har trodd på USAs narrativ om Syria. Dessverre vil medias rolle i denne krigen ikke bli gjenstand for noen gransking eller selvransakelse da hele medienorge slukte rått (og ennå gjør det) fortellingene som er produsert av profesjonelle PR-agenter. Det er helt utrolig at ikke en eneste oppegående journalist har stilt et eneste kritisk spørsmål om dekningen av krigen. Hva kan grunnen være til den demoniseringen av Syrias valgte president og Russland, mens terroristorganisasjonene IS er våre allierte og omtales som Syrias «Gutta på skauen»? Enten er alle norske journalister lite begavet (Aftenpostens utsendte i møte med Eva Bartlett), de er på CIAs lønningsliste eller de har blitt hjernevasket alle som en (samme norske journalist med Eva Bartlett). Siste scenario er nok det riktige – norske journalister innprentes til å kun tro på vestlige nyhetsbyråer og deres godkjente kilder, men være skeptisk til alle andre).
  Var i Østen siste året og oppdaget at fra andre siden av kloden var Syriakrigen en helt annen krig. Det var intervjuer og reportasjer med syrere som bodde i regimekontrollert områder, det var bilder fra overgrep gjort av opprørshæren og det var innslag fra USA som problematiserte USAs rolle i krigen. Dette var nyhetsstoff som norske media lett kunne fått tilgang til, men som av en eller annen grunn blir sensurert av TV2 og NRK.
  Nok en gang vil jeg berømme deg, Pål Steigan, for at vi har fått et alternativ til den massive påvirkningen fra MSM.

 4. Vi får håpe USA etterhvert følger etter og at man i fellesskap kan få ringet inn terroristene i Syria. Det bør reises et krav om at Obama leverer tilbake nobels fredspris. Han er den enkeltstående person med størst ansvar for krigen i Syria.

 5. «For Tyrkia betyr det å skifte side.» Det står igjen å sjå om samarbeidet med Russland får dette resultatet. SDiplomatisk dobbeltspel er ikkje noko nytt. Tyrkia har jo, slik mange artiklar på Steigan.no har vist, i årevis vori ein av dei viktigaste støttespelarane for IS og andre jihadistbandar i Syria. Tyrkiske invasjonsstyrkar i både Syria og Irak er uttrykk for tyrkisk ekspansjonisme, det er ikkje grunn til å vere optimistisk. Tyrkia har vel heller ikkje bryti samarbeidet med Saudi-Arabia. At nederlaget for USA & co er stort, er jo ei anna og gledeleg sak.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.