Norges partner New Syrian Army skal være oppløst

0

På Twitter opplyser Syrian Rebellion Obs at New Syrian Army skal være oppløst.

After months of internal problems, the «New Syrian Army» has dissolved. Its last battalions are calling themselves Jaysh al-Mughawir. The fighters are still based in Tanf, and are completely isolated and are no longer receiving US help.

Sommeren 2016 vedtok Stortinget på et lukket møte i den utvidede forsvars- og utenrikskomiteen at Norge skulle sende spesialsoldater angivelig til «kamp mot Den islamske staten (IS)»
VG skrev om dette:

Som VG skrev onsdag, har det om lag 60 menn og kvinner store bidraget som skal stasjoneres nordøst i Jordan foreløpig ikke reist fra Norge. Det er fortsatt enkelte formelle, diplomatiske avklaringer som gjenstår.
Men når styrken setter kursen mot Jordan i løpet av sommeren, er det altså med beslutningen fra Stortinget i ryggen om at de kan dra over grensen og inn i Syria.
– Vi mener at det folkerettslige grunnlaget er godt fundert, og forankret i en FN-resolusjon fra sikkerhetsrådet, sier forsvarsministeren.

UD leverte et syltynt «juridisk forsvar» for vedtaket der man argumenterte med at Irak har bedt om hjelp til å bekjempe IS, derfor skulle Norge angivelig ha ryggdekning til å slåss mot IS i Syria.

Dette henger naturligvis ikke på greip, og ble da også kontant avvist av Syrias lovlige regjering.

«Such a decision represents a gross and unacceptable interference in the affairs of the state, and is a shameless violation of sovereignty, security and stability,»

Regjeringa har fått mange spørsmål om hvem de norske styrkene skal kjempe sammen med, og svaret har vært New Syrian Army. Erna Solberg sa i Stortinget at hun ikke kunne garantere for lojaliteten til de gruppene Norge trener.

Nå er altså den styrken de norske spesialsoldatene skulle trene oppløst, og det er all grunn for journalister og politikere til å grille Solberg og Søreide om dette. Hva har de norske styrkene gjort der, hvem har de samarbeidet med og hvor er våpen og utstyr blitt av? Norge har begått en forbrytelse mot folkeretten bare ved å drive militær aktivitet på en sjølstendig stats territorium i eksplisitt motsetning til denne statens egne ønsker.  Men om de hjernevaskede mediene i Norge eller de Syria-fiendtlige politikerne er i stand til å gjøre en sånn jobb er en annen sak.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelVarför står regeringen och svenska medier på al-Qaidas sida i Aleppo?
Neste artikkelRussland og Tyrkia erklærer felles front mot al-Nusra
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).